ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ

ΚΕΝΤΡΟ

Επιστρέφουμε το λογαριασμό

στο υπουργείο Οικονομικών.

Το χρέος δεν είναι δικό μας!!!

Μαζική η συμμετοχή στη σύσκεψη που κάλεσε την περασμένη Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο για να αποφασίσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι γενικές συνελεύσεις εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ότι δεν πληρώνουμε τα καινούργια χαράτσια. Δεν υπακούμε σε νόμους που μας εξαθλιώνουν και μας κατεβάζουν το βιοτικό μας επίπεδο κάτω από τα όρια της απέραντης φτώχιας. Δεν υπακούμε σε νόμους που παίρνουν από τους ήδη πενιχρούς μισθούς και συντάξεις, που στερούν ακόμα και το ψωμί από τα παιδιά μας, για να τα παραδώσουν σε αυτούς που έχουν, σε αυτούς που κατέχουν τον πλούτο και εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα και πίνουν το αίμα των εργαζομένων για να μη χάσουν ελάχιστα από τα κέρδη τους με την οικονομική κρίση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.

Ήταν παρόντες: Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ο Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ο Πρόεδρος από το Σωματείο της ΠΕΤ-ΟΤΕ. Ο Πρόεδρος από το Σωματείο της ΕΕΤΕΜ-ΟΤΕ. Ο Πρόεδρος από το ΣΕΜΜΕΛ. Ο Πρόεδρος Συνταξιούχων ΝΑΤ. Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Αιγαίου. Μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Μέλη της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Λέσβου. Μέλη της Διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Μέλη της Διοίκησης του Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Λέσβου. Μέλη της Διοίκησης του Σωματείου Μεταφορικών Εταιρειών Λέσβου. Μέλη της Διοίκησης της Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ. Μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Εκπρόσωπος του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης. Εργαζόμενοι του Δήμου. Κοινή απόφαση ήταν να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους. Να καλέσουν διοικητικά συμβούλια και γενικές συνελεύσεις ώστε μαζικά να αποφασίσουν και να μαζευτούν όλα τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, τα νέα χαράτσια που απαιτούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και γενικά τα λαϊκά στρώματα και να τα επιστρέψουμε όπως είναι στο υπουργείο οικονομικών.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στρατής Αντώνας που με πρωτοβουλία του κάλεσε τη σύσκεψη ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Η φορολογική χιονοστιβάδα οδηγεί την εργατική λαϊκή οικογένεια στην οικονομική εξάντληση και στην εξαθλίωση. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, η αγανάκτηση και η οργή δεν φτάνουν. Τώρα, απαιτείται μαζική, οργανωμένη παρεμπόδιση όλων των αντιλαϊκών μέτρων. Άρνηση και ανυπακοή στα χαράτσια. Λαϊκή απόρριψη, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, της φοροληστείας. Τα φορομπηχτικά μέτρα δεν αφήνουν κανέναν στο απυρόβλητο. Για εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες, τα πρόσθετα φορολογικά βάρη δίνουν τη χαριστική βολή στο ήδη καταβαραθρωμένο βιοτικό τους επίπεδο. Η όξυνση των προβλημάτων με αιχμή τη φοροεπιδρομή μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα εξελίξεων, που μπορούν υπό προϋποθέσεις να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Απαιτείται να παρέμβουμε με αποφασιστικότητα, με σύνθημα ένα οργανωμένο, λαϊκό «όχι στα χαράτσια», «όχι άλλες θυσίες για την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, για την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους φτάνουν τα πρώτα «μπιλιέτα» του κεφαλικού φόρου (εισφορά αλληλεγγύης) όπως προκλητικά την ονομάζουν Παράλληλα εξαγγέλλει νέο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ για το σπίτι, που με στέρηση έχτισε ο κάθε εργαζόμενος να στέγαση την οικογένεια του και  ακόμα να το χρωστάει στις τράπεζες.   Αυτά τα χαράτσια μεγάλη μερίδα εργαζομένων δεν έχει να τα πληρώσει. Μια άλλη μεγάλη μερίδα αν τα πληρώσει θα στερήσει τα βασικά από τα παιδιά του. Μετρημένοι είναι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και οι φτωχοί αγρότες που μπορούν να πληρώσουν αυτούς τους κεφαλικούς φόρους.    Η διοίκηση του ΠΕΚ μεταξύ των μέτρων που αποφάσισε είναι: Να καλέσει τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα σωματεία τους και να απαιτούν να πάρουν πρωτοβουλίες για την οργανωμένη προστασία από την φοροληστεία .  Να οργανώσουν επιτροπές, προστασίας των ανέργων από τις κατασχέσεις των τραπεζών, από τον αποκλεισμό ατόμων από κάθε βαθμίδα  υγειονομικής περίθαλψης, από τις διακοπές στο φως-νερό-τηλέφωνο και από τη στέρηση των βασικών ειδών διατροφής  βρεφών και μικρών παιδιών πριν απ’ όλα, αλλά και ολόκληρης της λαϊκής οικογένειας.   Απόφαση για 24ωρη η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση σε συνεργασία με άλλες ταξικές ομοσπονδίες και εργατικά Κέντρα, συγκεκριμενοποιείται σήμερα, για γενική απεργία στο πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη που πρότεινε το ΠΑΜΕ σε όλες τις ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, συνδικάτα, επιτροπές αγώνα». Ηδη άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα ψηφίσματα από Γενικές Συνελεύσεις και Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων του νησιού μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας σε μια μόνιμη και σταθερή εργασία και σε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώνεται στις εργασιακές σχέσεις στον δημόσιο τομέα μετά τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν το «ενιαίο μισθολόγιο» και την «εργασιακή εφεδρεία». Διαπιστώνουμε ότι η επιδρομή στα δικαιώματα και στα εισοδήματά μας που ξεκίνησε με την εφαρμογή του Μνημονίου όχι μόνο συνεχίζεται αλλά χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Ήδη από την εφαρμογή των χαρατσιών του Μεσοπρόθεσμου οδηγούμαστε σαν εργαζόμενοι στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και τώρα η κυβέρνηση με τα σχεδιαζόμενα μέτρα και τα νέα χαράτσια της απειλεί να δώσει τη χαριστική βολή στις ζωές των οικογενειών μας, απειλώντας με απόλυση χιλιάδες υπαλλήλους και οδηγώντας σε μισθούς απόλυτης φτώχειας όσους τελικά παραμείνουν στο δημόσιο. Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή προοπτική δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας σε μια μόνιμη και σταθερή εργασία και σε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. Ακριβώς δε επειδή είμαστε υπερήφανοι για τις προσπάθειες και τη δουλειά μας στο χώρο των νησιών του Αιγαίου για είκοσι και πλέον χρόνια δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να συκοφαντεί, διά στόματος ορισμένων υπουργών της, τη δουλειά και την προσφορά των δημοσίων υπαλλήλων συλλήβδην, όταν μάλιστα αυτό γίνεται για να αποκρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνώντων για τις τραγικές ανεπάρκειες του δημόσιου τομέα και να δικαιολογηθούν τα σημερινά αντιλαϊκά μέτρα. Κατανοούμε ότι η επίθεση που δεχόμαστε δεν αντιμετωπίζεται από τον κάθε Σύλλογο ή κατηγορία υπαλλήλων χωριστά. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αντιδρούν ενωμένοι όπου επιχειρούνται απολύσεις γιατί αυτό χειροτερεύει τη θέση όλων μας απέναντι στην κρίση, μας κάνει ακόμη πιο ευάλωτους στον ωμό εκβιασμό που δεχόμαστε ώστε να απαξιωθούν πλήρως οι εργασιακές μας συνθήκες και αποδοχές. Καλούμε λοιπόν όλους τους συλλόγους και σωματεία εργαζομένων της Λέσβου σε άμεσο συντονισμό ώστε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο εργαζομένων σε τοπικό επίπεδο που να αποτρέψει με πολύμορφο και αποφασιστικό αγώνα τα κυβερνητικά σχέδια για νέες μειώσεις μισθών και απολύσεις. Στο μέτωπο αυτό ο Σύλλογός μας θα συμβάλει όσο μπορεί με τις μικρές του δυνάμεις.  Το παρόν ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση, η οποία επιπλέον αποφάσισε την αποστολή του στο Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να πάρει αποφάσεις προς την κατεύθυνση του αποτελεσματικού συντονισμού των κινητοποιήσεων στο νησί μας.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥΣ

Το χαράτσι που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων αποτελεί το αποκορύφωμα φορομπηξίας και κοινωνικής βαρβαρότητας ενάντια στους συναδέλφους, που βρίσκονται ήδη στα όρια της αντοχής τους και που αγανακτούν παραλαμβάνοντας τα σημειώματα της Έκτακτης Εισφοράς. Υπολογίζεται ότι η συνολική επιβάρυνση για μια μέση οικογένεια θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.000 ευρώ, σε μια περίοδο που περικόπτονται συνεχώς μισθοί και συντάξεις, η ανεργία κυριαρχεί και πανελλαδικά πραγματοποιούνται καθημερινά εκατοντάδες νέες απολύσεις. Η κυβέρνηση απαιτεί για άλλη μια φορά νέους φόρους από τους μισθωτούς εργαζόμενους των ΜΜΕ και όλων των κλάδων, για τη δήθεν αντιμετώπιση μιας κρίσης που εκείνοι ούτε την προκάλεσαν, ούτε έχουν υποχρέωση να τη διορθώσουν. Μπροστά σε όλα αυτά το ΣΕΜΜΕΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ της Λέσβου να αρνηθούμε ενωμένοι και οργανωμένοι να πληρώσουμε αυτά τα χαράτσια. Απευθύνει έκκληση κανείς συνάδελφος να μην πληρώσει την Έκτακτη Εισφορά του ούτε και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων αργότερα, αντιθέτως να συμμετάσχουμε στην οργανωμένη προσπάθεια αντίστασης που πραγματοποιούν ήδη χιλιάδες συνάδελφοι μας από πολλούς άλλους εργασιακούς κλάδους: να συγκεντρωθούν τα Σημειώματα και, με ευθύνη του ΣΕΜΜΕΛ και του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, να επιστραφούν στη ΔΟΥ Μυτιλήνης με τη δήλωση ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν! Να συσπειρωθούμε ενάντια σε αυτά τα άδικα και βάρβαρα φορολογικά μέτρα, να εγγυηθούμε με την πολυπληθή συμμετοχή μας ότι κανένας συνάδελφος δεν θα έχει νομικές επιπτώσεις, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα τολμήσουν να διακόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε κανέναν συνάδελφο μας, επειδή αρνήθηκε να καταβάλει αυτά τα απαράδεκτα και αδιανόητα χαράτσια. Το Σωματείο καλεί ήδη από σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ και να ξεκινήσει η συγκέντρωση των Σημειωμάτων. Καλούμε επίσης όλες τις πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όλους τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά και όλους τους ανέργους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην άρνηση πληρωμών. Κανένας συνάδελφος ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑ και ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ κανένα από αυτά τα ποσά. Ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να νικήσουμε και τα χαράτσια να «πάνε από εκεί που ήρθαν»!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ Να μη διακοπεί το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν το νέο χαράτσι Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους εργαζόμενους στους εργολάβους της ΔΕΗ για το νέο χαράτσι στις κατοικίες, εξέδωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται σε δύσκολη θέση από την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση σε απόλυτη συνεργασία με την τρόικα και τα κόμματα της πλουτοκρατίας – ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., το κόμμα της Μπακογιάννη. Και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και των εργολάβων βρίσκονται στην ίδια μοίρα, γιατί ενιαία είναι η επίθεση και δεν εξαιρεί κανέναν. Η ζωή τους καθημερινά γίνεται κόλαση. Τα βάσανα μεγαλώνουν. Η φοροληστεία χτυπάει την εργατική τάξη, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες. Η οργή και η αγανάκτηση που νιώθουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από τα χαράτσια που καθημερινά επιβάλλονται πρέπει να μετατραπεί σε αντίσταση, απειθαρχία και άρνηση πληρωμής. Η κυβέρνηση αποφάσισε, και ψηφίζει στη Βουλή στις 21-9-2011, την είσπραξη του νέου επαίσχυντου φόρου για τις κατοικίες μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, λέγοντας τους ότι αν δεν πληρώσουν τo νέo χαράτσι για τις κατοικίες μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα τους κόψουν το ρεύμα. Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει την εργατική τάξη της χώρας μας να αρνηθεί να πληρώσει τα χρέη της πλουτοκρατίας. Ούτε ένα ΕΥΡΩ στα σεντούκια της, στα ταμεία του κράτους. Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους εργαζόμενους στις εργολαβικές εταιρείες στη ΔΕΗ να μη γίνουν ιμάντας υλοποίησης των άγριων αντιλαϊκών μέτρων ενάντια στον εαυτό τους, στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να μη φοβηθούν, να σηκώσουν κεφάλι, να σταθούν αλληλέγγυοι με όλους τους εργαζόμενους. Να πάρουν μέτρα οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς, με αγωνιστικό τρόπο σε συντονισμό με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς, έτσι ώστε να γίνει πράξη η απόφαση για άρνηση διακοπής ρεύματος σε όσους δεν θέλουν και δεν μπορούν από τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν το νέο χαράτσι».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παλλαϊκό κίνημα άρνησης πληρωμής Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ Για τη μαζική λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιο που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο ξεκαθαρίζει: «Το ΚΚΕ καλεί, ενθαρρύνει και πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός παλλαϊκού κινήματος, οργανωμένου από τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις, τις λαϊκές επιτροπές στις συνοικίες, που αρνείται να πληρώσει τα χαράτσια και διεκδικεί την κρίση και το χρέος να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη απάντηση του λαού στους εκβιασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης και της ΕΕ».