ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟΥ 

C3CACF15DB0D7ABAAA5FC91164AA1EDD

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ, καταγγέλλει κυβέρνηση και εφοπλιστές για την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σε βάρος των  κατοίκων και επισκεπτών των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, με την απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας να καταγγείλει προχθές την σύμβαση για τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Λήμνο – Μυτιλήνη – Σάμο – Ικαρία που «εξυπηρετούσε», ήδη ελλιπέστατα, η ΝΕΛ καθώς και με τη γραμμή Λαύριο Ψαρρά – Μεστά Χίου που «εξυπηρετούσε»  η εταιρεία «ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ ΝΕ», θυγατρική της ΝΕΛ, με την αιτιολογία της πλημμελούς εκτέλεσης και την αδικαιολόγητη άρνηση εκτέλεσης των δρομολογίων.

Πρόκειται ουσιαστικά για απαλλαγή της ΝΕΛ και της θυγατρικής της από την συμβατική υποχρέωση τους και μάλιστα με «μπόνους» τις 500 απολύσεις ναυτεργατών στις οποίες προχωρούν, με πρόσχημα την υπουργική απόφαση.

Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση με αυτή την απόφασή της προσπαθεί ν’ αποκρύψει τις ευθύνες της για την άθλια κατάσταση που διαμορφώνουν οι εφοπλιστές στον τομέα της ακτοπλοΐας και ενώ τους  έχουν καταβληθεί, μαζί και  στη ΝΕΛ, εκατοντάδες  εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ως επιδότηση  για την εξυπηρέτηση των λεγόμενων «άγονων γραμμών», με πλοία υπέργηρα και υποσυντηρημένα     (που θέτουν σε μόνιμο κίνδυνο τη ζωή των επιβατών) και με τους ναυτεργάτες απλήρωτους για πάνω από 6 μήνες.

Αυτή η κατάσταση   δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα  της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων – και της σημερινής συγκυβέρνησης- και της ΕΕ, που εξασφαλίζει ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές και δεκάδες φοροαπαλλαγές. Που εξασφαλίζει την  ελευθερία  των εφοπλιστών να δρομολογούν και να αποδρομολογούν, στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές,  τα πλοία ανάλογα με το συμφέρον τους.   

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ:

– Απαιτεί, εδώ και τώρα, η κυβέρνηση να δώσει λύση με την δρομολόγηση πλοίων που θα καλύπτουν καθημερινά την εξυπηρέτηση των νησιών.

– Καλεί τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους κατοίκους των νησιών ν’ αγωνιστούν για Δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας με σύγχρονα καράβια για ασφαλή δρομολόγια και φτηνά εισιτήρια.

.

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου για την Ακτοπλοΐα

korakas stratisΕξάλλου, με παρέμβασή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κόρακας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, διατύπωσε την έντονη διαμαρτυρία της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, για την διακοπή, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη, της σύνδεσης των νησιών του Β.Α. Αιγαίου με Θεσσαλονίκη και Καβάλα και του Λαυρίου με Ψαρά-Μεστά, από τη ΝΕΛ και τη θυγατρική της. Αφήνει έτσι τα ακριτικά νησιά, για απροσδιόριστο χρόνο, χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Ο αρμόδιος ΓΓ του Υπουργείου προσπάθησε να δικαιολογήσει την ολιγωρία και ανοχή της Κυβέρνησης μπροστά σ’αυτή την κατάσταση και την μακροχρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων και επισκεπτών των νησιών μας, ισχυριζόμενος ότι υπεύθυνη είναι η ΝΕΛ που δεν τήρησε τη σύμβαση και ότι γι’αυτό ο Υπουργός την κατάγγειλε και ζήτησε άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη των γραμμών με τη διαβεβαίωση ότι αν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον θα αναθέσει απευθείας την εξυπηρέτησή τους με παχυλές επιδοτήσεις.

Είναι όμως γνωστό, τόνισε ο Σ. Κόρακας, η ΝΕΛ κρατάει αυτή τη στάση, με τη συνενοχή -και επιδότηση- της Κυβέρνησης, εδώ και πολύ καιρό ταλαιπωρώντας τους επιβάτες και θέτοντας την ίδια τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό, λοιπόν, που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση –και στην ακτοπλοΐα- δεν είναι η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά των κερδών των εταιριών προς τις οποίες διοχετεύει τεράστιες επιδοτήσεις. Επανειλημμένα, είπε, το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, έχουν θέσει –και στο Συμβ. Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ)- την απαράδεκτη-άθλια εξυπηρέτηση και των συγκεκριμένων γραμμών από τη ΝΕΛ, με την ανοχή της Κυβέρνησης, ζητώντας μάταια την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ζήτησε τέλος την άμεση εξυπηρέτηση των γραμμών, που συνδέουν τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου με Καβάλα-Θεσσαλονίκη και Λαύριο Ψαρά-Μεστά Χίου, με σύγχρονα, ασφαλή και με φτηνά εισιτήρια πλοία, τονίζοντας ότι απόλυτα ικανοποιητική λύση στα προβλήματα της ακτοπλοΐας θα δοθεί μόνο με την δημιουργία ενός δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.