Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ: Ουσιαστικές προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που γεννά το προσφυγικό φαινόμενο.

m-03

Το δράμα των προσφύγων – μεταναστών, έτσι όπως ξετυλίγεται στη Λέσβο καθώς και τις επιπτώσεις που έχει στην καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων του νησιού, συζήτησε διεξοδικά η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η μαζική άφιξη των θυμάτων του ιμπεριαλισμού προκαλεί αφ’ ενός προβλήματα ανθρώπινης διαβίωσης στους πρόσφυγες και μετανάστες και αφ’ ετέρου προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων της Λέσβου. Προειδοποιεί ότι το προσφυγικό κύμα στο νησί αναμένεται να συνεχισθεί με την ίδια, τουλάχιστον, ένταση όλο τον Οκτώβρη, ίσως και μέχρι και το Γενάρη και τονίζει ότι οι κομμουνιστές στη Λέσβο θα παλέψουν για την ασφαλή και ανθρώπινη υποδοχή και διαβίωση των μεταναστών και προσφύγων στις λίγες μέρες που βρίσκονται στο νησί και την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που αντικειμενικά δημιουργούνται στην καθημερινότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων του νησιού.

m-05

Η ανακοίνωση της ΤΕ Λέσβου

«Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, σε ευρεία ολομέλεια, συζήτησε διεξοδικά το δράμα των προσφύγων – μεταναστών, έτσι όπως ξετυλίγεται στο νησί καθώς και τις επιπτώσεις που έχει στην καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της Λέσβου και κατάληξε στις παρακάτω εκτιμήσεις και θέσεις:

Α. Η όξυνση του προσφυγικού – μεταναστευτικού φαινομένου, που ιδιαίτερα ζει έντονα η κοινωνία του νησιού μας, δεν εμφανίστηκε από το πουθενά και εγκαταστάθηκε στη ζωή μας. Έχει τις αιτίες του. Και οι αιτίες του δεν είναι άλλες από την όξυνση των ανταγωνισμών σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και την αμείωτη διαπάλη των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ενώσεων, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν, για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές που στηρίζουν και υπερασπίζουν, τα καλύτερα κομμάτια από την πίτα των πηγών Ενέργειας και από τους δρόμους μεταφοράς της, πηγές και δρόμοι που αφθονούν σε όλη την ευρύτερη περιοχή, από τον Καύκασο και την Ευρασία μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Αραβική Χερσόνησο και τη Βόρεια Αφρική.

Είναι αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που μετατρέπουν τοπικές  κυβερνήσεις, άλλες πολιτικές δυνάμεις και ομάδες πολιτών σε τσιράκια τους, εκπαιδεύοντάς τους και εξοπλίζοντάς τους και στη συνέχεια επεμβαίνουν και άμεσα, βομβαρδίζοντας και σκορπώντας το θάνατο για να τις στηρίξουν. Διαμορφώνουν έτσι τεράστια προσφυγικά κύματα, έκφραση των οποίων είναι και αυτό που ζούμε στο νησί μας τους τελευταίους μήνες. Και αποτελεί τεράστια υποκρισία όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων να χύνουν μαύρα δάκρυα για το δράμα των μεταναστών και για τα προβλήματα που δημιουργεί στο νησί το πέρασμά τους, όταν στηρίζουν ανοιχτά όλες τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στις χώρες προέλευσής τους, όταν δηλαδή βάζουν πλάτη στη δημιουργία, τη συντήρηση και την όξυνση του προσφυγικού φαινομένου. Και η υποκρισία αυτή παίρνει καθαρά τη μορφή της πιο αισχρής κοροϊδίας, όταν προβάλλεται από τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, που οι υπουργοί του δεν χάνουν ευκαιρία να σέρνουν το χορό των ΝΑΤΟικών γερακιών, τραγουδώντας το “εμείς είμαστε ο κόσμος” ή να τους προσφέρουν νέες βάσεις στο Αιγαίο, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τους βομβαρδισμούς τους στα κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας νέες τεράστιες μάζες προσφύγων.

m-04

Δύο ομάδες προβλημάτων

Β. Η μαζική άφιξη στο νησί μας των θυμάτων του ιμπεριαλισμού προκαλεί αφ’ ενός προβλήματα ανθρώπινης διαβίωσης στους πρόσφυγες και μετανάστες κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους στη Λέσβο και αφ’ ετέρου προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων της Λέσβου, ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου, κατά τη διέλευσή τους μέχρις ότου φθάσουν στην πόλη καθώς και σε τμήματα της πόλης, κυρίως στο κέντρο και στο λιμάνι. Τα βασικότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες – μετανάστες είναι:

1. Η έλλειψη χώρων πρώτης υποδοχής στα σημεία εισόδου.

2. Η αναγκαστική πεζοπορία δεκάδων χιλιομέτρων, προκειμένου να φθάσουν στην πόλη.

3. Η έλλειψη επαρκών υποδομών στα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής (Μόρια και Καρατεπέ, αλλά και στο κολυμβητήριο) που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για σίτιση, στέγαση, περίθαλψη, διερμηνεία, καθαριότητα κλπ.

4. Η άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται από κυκλώματα, αλλά και από κάποιους ντόπιους, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Τα προβλήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη οξύτητα για όσους δεν έχουν κάποια οικονομική άνεση και δυσκολεύονται ακόμα και να βρουν εισιτήριο για να φύγουν.

m-00

Στα βασικότερα προβλήματα των κατοίκων αναφέρουμε:

1. Η ρύπανση στις πύλες εισόδου και στις διαδρομές προς την πόλη.

2. Παραμονή και διανυκτέρευση αρκετών προσφύγων στα χωριά που βρίσκουν στο δρόμο τους.

3. Οικονομικές επιπτώσεις σε ορισμένους επαγγελματίες. Άλλοι έχουν βγάλει απρόσμενα κέρδη, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των προσφύγων.

Το προσφυγικό κύμα στο νησί αναμένεται να συνεχισθεί με την ίδια, τουλάχιστον, ένταση όλο τον Οκτώβρη, ίσως και μέχρι και το Γενάρη, ανάλογα και με τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και στη Συρία. Τα ναυάγια, λόγω του καιρού, δεν αποκλείεται να πολλαπλασιασθούν, με αποτέλεσμα να έχουμε και πιο πολλά θύματα. Ο χειμώνας απαιτεί ειδικά μέτρα για τη στέγαση όπως καταλύματα μέσα σε οικήματα, θέρμανση, κατάλληλος ρουχισμός κλπ.

m-01

Οι προτάσεις μας 

Σαν Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλούμε όλους όσοι έχουν πραγματική έννοια και ενδιαφέρον για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του κοινωνικού – πολιτικού αυτού προβλήματος να αναπτύσσουν την πάλη τους και τη δραστηριότητά τους στους παρακάτω άξονες:

1. Να συνεχίσουν να αποκαλύπτουν ακόμα πιο πειστικά τις τεράστιες ευθύνες των ιμπεριαλιστών και των ενώσεών τους (ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ.) για τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη μεγέθυνση των προσφυγικών κυμάτων σε όλη τη Γη και στην περιοχή μας.

Να συνεχίσουν να αποκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεων, τόσο για τη στήριξη και συμμετοχή στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών όσο και για τη μηδενική προετοιμασία που είχαν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, ενώ γνώριζαν πολύ καλά το μέγεθός του.

Να απαιτήσουν να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να σταματήσει η πολύπλευρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές.

Ιδιαίτερα να αποκαλύπτουν αποφασιστικά την ουσία των προτάσεων της Χρυσής Αυγής. Θέλουν ένα Αιγαίο γεμάτο από νεκρά κορμιά μικρών παιδιών και γυναικών, μεταναστών και προσφύγων, που θα απωθούνται με τη βία. Η φασιστική αυτή οργάνωση γνωρίζει ότι οι πρόσφυγες, που αποτελούν την τεράστια πλειοψηφία, δεν μπορούν να απωθούνται ούτε να απελαύνονται. Με τις δήθεν προτάσεις της και τη φασιστική ρητορική της επιδιώκει να μεταβιβάσει τη στάμπα του εγκληματία, που δίκαια φέρει, στο λεσβιακό και σε όλο τον ελληνικό λαό. Να σηκώσουμε φραγμό στην προσπάθειά τους να σταλάξουν στις ψυχές των κατοίκων της Λέσβου το δηλητήριο του ρατσισμού και της εχθρότητας προς τους άλλους λαούς. Να απομονώσουμε τους εγκληματίες ναζιστές.

2. Να παλέψουν για να καταργηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου και η συνθήκη Σένγκεν, που συνεχίζουν να εμποδίζουν τους πρόσφυγες να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους. Να καταργηθεί η Φρόντεξ και όλοι οι συναφείς μηχανισμοί. Να αποκαλύψουν την κοροϊδία που υπάρχει στην πρόσφατη αναφορά της ΕΕ για κατανομή ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων στα κράτη – μέλη.

3. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διάσωση, ειδικά τώρα που μπαίνει ο χειμώνας, την υποδοχή, την περίθαλψη, τη σίτιση, την καταγραφή και ταυτοποίηση. Να στηριχθούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό οι υποδομές. Να καλυφθούν οι ελλείψεις και να ενισχυθούν το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας. Έτσι μόνο θα αμβλυνθούν οι συνέπειες για τους πρόσφυγες – μετανάστες και τους κατοίκους της Λέσβου και όχι με τα ΜΑΤ και τις ΜΚΟ που έχουν γίνει κράτος εν κράτει.

4. Να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη, που εκφράζεται ήδη πολύμορφα, παρόλο που γνωρίζουμε ότι από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα για τα οποία αρμόδιο είναι το κράτος.

5. Προτείνουμε να δημιουργηθούν δύο-τρία μεγάλα κέντρα υποδοχής στην πόλη ή κοντά σε αυτήν, στεγασμένα και εφοδιασμένα με υποδομές και εξοπλισμό, που να εξασφαλίζουν επαρκή σίτιση και αξιοπρεπή στέγαση, την ατομική καθαριότητα, τη διερμηνεία, την άμεση, πρωτοβάθμια περίθαλψη. Εκεί να γίνεται η καταγραφή -ταυτοποίηση από ακόμα πιο ενισχυμένα κλιμάκια υπαλλήλων, εκεί να εκδίδονται και να δίνονται τα απαραίτητα έγγραφα, εκεί να δίνονται και τα εισιτήρια για τη μεταφορά τους από το νησί και μάλιστα για την απ’ ευθείας μεταφορά τους στις χώρες που θέλουν να μεταβούν.

6. Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία οργανωμένων δημόσιων δομών πρώτης υποδοχής κοντά στα σημεία εισόδου τους στο νησί. Οι δομές αυτές θα είναι στελεχωμένες με υγειονομικό προσωπικό, με εργαζόμενους που να στηρίζουν υποδομές για βασικές ανάγκες των προσφύγων (τροφή, νερό, τουαλέτες, νιπτήρες, δυνατότητα να στεγνώνουν ρούχα), αλλά και για τον καθαρισμό των ακτών από βάρκες, σωσίβια κλπ. Στις δομές αυτές να μένουν μία-δύο ώρες, μέχρις ότου μεταφερθούν με δημόσια μέσα μεταφοράς στα μεγάλα κέντρα υποδοχής. Επίσης, μπορούν να τους μοιράζονται μονόφυλλα ή δίφυλλα σημειώματα στη γλώσσα τους, με χρήσιμες γι’ αυτούς πληροφορίες. Από τηλέφωνα, π.χ. Αστυνομίας, Δημαρχείου, νοσοκομείου κλπ., μέχρι πληροφορίες που να διευκολύνουν τη ζωή τους στο νησί και την ικανοποίηση των αναγκών τους για όσες μέρες μένουν εδώ. Σε αυτά τα σημεία πρέπει να είναι παρούσες οι αρχές, με στόχο να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερεκμετάλλευσης.

Με αυτή την πρόταση αποφεύγεται η ταλαιπωρία των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν ταλαιπωρημένοι στο νησί και, παράλληλα, ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

7. Η στελέχωση όλων των υποδομών με τις αναγκαίες ειδικότητες πρέπει να αναληφθεί από τις κρατικές και τις τοπικές αρχές του νησιού, που οφείλουν να έχουν και την ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Να ζητηθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, να αποσπασθούν στο νησί όσοι υπάλληλοι από διάφορες ειδικότητες χρειάζονται, να προσληφθούν όσοι άνεργοι από το νησί μας χρειασθούν για να στελεχωθούν πλήρως και να συντηρούνται υποδομές και  υπηρεσίες. Η δράση άλλων τοπικών φορέων, ελληνικών, αλλά και διεθνών, είναι καλοδεχούμενη σε ό,τι αφορά την παροχή φιλανθρωπικού έργου και εκεί πρέπει να περιορισθεί. Οι ΜΚΟ να πάψουν να έχουν την οποιαδήποτε συμμετοχή και αρμοδιότητα στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Οι κομμουνιστές στη Λέσβο θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά και συστηματικά στην εξέλιξή του αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, έτοιμοι πάντα να προτείνουν λύσεις και να παλέψουν για την:

– Ασφαλή και ανθρώπινη υποδοχή και διαβίωση των μεταναστών και προσφύγων στις λίγες μέρες που βρίσκονται στο νησί και

– Ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που αντικειμενικά δημιουργούνται στην καθημερινότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων του νησιού.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τα σωματεία και τις ενώσεις των επαγγελματιών, τους γυναικείους συλλόγους, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους να ενώσουν μαζί μας τη φωνή τους και να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω».