ΤΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Τη δύναμη που έδωσε ο λαός στο ΚΚΕ, θα την καταθέσουμε στο ακέραιο για τα συμφέροντά του.

Συνέντευξη Τύπου, την πρώτη μετά την εκλογή της νέας βουλευτίνας Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα, παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιούλη η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Λέσβιον».

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Βασίλης Αμπελογιάννης και στη συνέχεια πήρε το λόγο η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η οποία ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες που στήριξαν το ΚΚΕ, ιδιαίτερα όσους έκαναν αυτό το βήμα πρώτη φορά, ανταποκρινόμενοι στο πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης που απευθύναμε. Μεταξύ αυτών και τα νέα παιδιά που ψήφιζαν φέτος πρώτη φορά και επέλεξαν η ψήφος τους να είναι αγωνιστική, πραγματικά αντισυστημική, ψήφος που ταιριάζει στη νεολαία που δεν συμβιβάζεται.

Θα θέλαμε ακόμα να ευχαριστήσουμε και πολλούς ακόμα που μας άκουσαν με εμπιστοσύνη το προηγούμενο διάστημα, συμφώνησαν με τις θέσεις μας, αλλά την τελευταία στιγμή, υπό το βάρος των διλημμάτων της κυβερνητικής εναλλαγής, δίστασαν να κάνουν το βήμα. Μ’ αυτόν τον κόσμο ευελπιστούμε ότι θα βρεθούμε ξανά και θα συμπορευτεί μαζί μας στους αγώνες, που χρειάζεται να αναπτυχθούν απέναντι στις ακόμα πιο επιθετικές αντιλαϊκές πολιτικές, που με βεβαιότητα προμηνύονται.

Αποτυπώθηκε και στην εκλογική μας περιφέρεια, η αλλαγή των συσχετισμών μεταξύ των αστικών κομμάτων, που οδήγησε στην κυβερνητική εναλλαγή, χωρίς βέβαια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Όπως και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, υπήρξε έντονο το στοιχείο του διπολισμού μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει η συνολική τάση συντηρητικοποίησης.

Θεωρούμε αρνητικό το γεγονός ότι η δικαιολογημένη αγανάκτηση ενός κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που με συνέπεια συνέχισε την αντιλαϊκή πολιτική, εκφράστηκε με την επιστροφή τους σε παλιές δοκιμασμένες λύσεις. Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που έχουν για χρόνια πρωταγωνιστήσει στο τσάκισμα της ζωής και των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων. Στην οπισθοδρόμηση αυτή, μεγάλη συμβολή είχε η καπηλεία και συκοφάντηση αριστερών σοσιαλιστικών αξιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, που εκφραζόταν με τη μεγάλη απογοήτευση ενός κόσμου, που έχασε την εμπιστοσύνη στη δύναμή του και τις κατακτήσεις που μπορεί να φέρει η δική του συμμετοχή στην ενίσχυση του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι και στα νησιά μας συνεχίζεται η υποχώρηση του εγκληματικού ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, η οποία πετάχτηκε επιτέλους εκτός Βουλής. Πιο αποφασιστικά, ο λαός πρέπει να συνεχίσει την απομόνωσή της και να τη στείλει μια και καλή στα αζήτητα της Ιστορίας. Καθοριστική υπήρξε σ’ αυτό, η συμβολή των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που άνοιξαν μέτωπο με την επικίνδυνη, φασιστική ιδεολογία στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα στρατόπεδα, στα σχολεία και τις σχολές, αποδομώντας το δήθεν αντισυστημικό χαρακτήρα της, που παρέσυρε σημαντικό κομμάτι της νεολαίας. Γιατί αποκαλύψαμε και αιτιολογήσαμε ότι η εγκληματική της δραστηριότητα πηγάζει από αυτή την ίδια τη ναζιστική, τη μισάνθρωπη ιδεολογία της.

Σ’ αυτές τις εκλογές, δώσαμε τη μάχη και στην εκλογική μας περιφέρεια, απέναντι στα κάλπικα διλήμματα και τη δικομματική πόλωση. Κόντρα σε όσους προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κλίμα ότι μπορεί να χαθεί η έδρα του ΚΚΕ στο νομό. Όχι μόνο διαψεύσαμε τις προσδοκίες τους, αλλά καταφέραμε να αυξήσουμε την ψαλίδα και σε ψήφους και σε ποσοστό από το ΚΙΝΑΛ, κόντρα και στην πανελλαδική τάση. Αποδείχθηκε αυτό που διαπιστώναμε στην κουβέντα με τον κόσμο, ότι ο λαός των νησιών μας πιστεύει στην αναγκαιότητα της διατήρησης του Κομμουνιστή Βουλευτή, του μόνου που ακούραστα και χωρίς προσωπικές ιδιοτέλειες, πρωτοστατεί στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, που είναι συνεπής, μαχητικός συμπαραστάτης στους αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι αυτή την εμπιστοσύνη δεν θα τη διαψεύσουμε. Από την ίδια θέση θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μέσα και έξω απ’ τη Βουλή. Τη δύναμη που έδωσε και ο λαός των νησιών μας στο ΚΚΕ, θα την καταθέσουμε στο ακέραιο για την προώθηση και υπεράσπιση των συμφερόντων των εργατών, των αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων, των νέων ανθρώπων, που μπορούν και πρέπει να ζήσουν καλύτερα. Για να βάλουμε φρένο στην επιθετικότητα της κυβέρνησης, που μετέφρασε την ισχυρή όπως λέει εντολή, σε πράσινο φως για να αποτελειώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο. Και κυρίως, για να διεκδικήσουμε την ανάκτηση όλων των χαμένων δικαιωμάτων μας, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας.

Σ’ αυτές λοιπόν τις συνθήκες, το θετικό για το Κόμμα μας αποτέλεσμα, είναι αποτέλεσμα ακούραστης δουλειάς μελών και φίλων του Κόμματος, άλλων αγνών αγωνιστών που έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη μαζί μας, συνεχίζοντας την πορεία συμπόρευσης που ήδη από τις προηγούμενες εκλογές έχει εκφραστεί.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι έχω πλήρη συναίσθηση της τεράστιας τιμής και ευθύνης που με βαραίνει, να συνεχίσω την αναντικατάστατη προσφορά, την ιστορική πορεία των προηγούμενων Κομμουνιστών Βουλευτών του νομού, που παραμένουν στη λαϊκή συνείδηση ως υποδείγματα μαχητικότητας, ήθους, αγωνιστικότητας, ως ακλόνητοι συμπαραστάτες των λαϊκών στρωμάτων των νησιών μας. Του αείμνηστου Κώστα Βασάλου και των αγαπημένων συντρόφων Στρατή Κόρακα, Σταύρου Σκοπελίτη και Σταύρου Τάσσου. Έχω όμως και τη σιγουριά ότι, στην προσπάθεια αυτή θα έχω την απόλυτη στήριξη όλου το Κόμματος, όπως βέβαια και των ανθρώπων που με συνέπεια δίνουν όλες τις μάχες στο πλευρό μας».