Πλήθος κόσμου στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Μυτιλήνη!

Πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας αγκάλιασε και φέτος το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Μυτιλήνη, που έγινε το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, στον αύλειο χώρο των κεντρικών Λυκείων Μυτιλήνης.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση για τον τόπο εξορίας «Άη Στράτη», για το «Go Back», το «ΔΣΛ», το «Προσφυγικό – Μεταναστευτικό», τον ύπουλο ρόλο των ΜΚΟ, το ρόλο του ΝΑΤΟ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη θέση του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, υπήρχε έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής.

Στο χώρο παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπία της Κομματικής Οργάνωσης Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Βασίλη Αμπελογιάννη, η βουλευτίνα του Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και ο τ. βουλευτής Σταύρος Σκοπελίτης.

Το άνοιγμα των εκδηλώσεων έκανε ο Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ Δημήτρης Ευσταθίου.

Ακολούθησε το νεανικό συγκρότημα «Δίφωνο» με τους Νικηφόρο Μπέσιο και Κατερίνα Ασκιανάκη, μετά τη σκυτάλη πήρε το μαθητικό σχήμα με τις Βαρβάρα Γιακαλή και Ανθή Πετρέλη.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία – συζήτηση με αφορμή τη νέα μπροσούρα που έβγαλε η Επιτροπή Κατά των Ναρκωτικών της ΚΝΕ: «Ψάξε την πραγματική Ουσία… Πες ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά», από το μέλος της Επιτροπής Αιγαίου Μαρία Γκιτάκου και τον ψυχολόγο Δούκα Πρωτόγυρο.

Και το Φεστιβάλ έκλεισε με το λαϊκό συγκρότημα από το Μεσότοπο «Ο δρόμος», που παρέσυρε, με τις υπέροχες ερμηνείες των καλλιτεχνών, τους παραβρισκόμενους στο χώρο.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή.

Απόσπασμα της ομιλίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη

«Τι προσπαθούν να μας πείσουν δυο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και την κυβερνητική εναλλαγή που έφερε την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ; Οι καινούριοι και από το βήμα της ΔΕΘ λένε ότι έχουν σχέδιο, χρονοδιαγράμματα, αντανακλαστικά, αποτελεσματικότητα, τεχνογνωσία και άλλα “παχιά” λόγια. Μιλούν όλα τα αστικά κόμματα με αγωνία για το τρένο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που δεν πρέπει -όπως λένε- να χαθεί, για την “εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών”.

Όμως, πίσω από τη φιγούρα και τις εντυπώσεις, υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα που γκρεμίζει τον προηγούμενο μύθο του ΣΥΡΙΖΑ για δίκαιη ανάπτυξη και τώρα της ΝΔ με το “ανάπτυξη για όλους”.

Γιατί σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης, τον καπιταλιστικό, μαγνήτης των επενδύσεων είναι το πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Οι βιομήχανοι πάνε τα κεφάλαια τους εκεί που μυρίζονται το μεγαλύτερο κέρδος, να γιατί κλείνουν επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες τους βρίσκουν αλλού πιο “φιλικό επενδυτικό περιβάλλον”, να γιατί, για λόγους εκσυγχρονισμού της παραγωγής προετοιμάζονται νέες στρατιές ανέργων.

Όμως δεν πάνε μακριά, έχουν κοντά ποδάρια τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και η καλλιέργεια προσδοκιών. Γιατί ο λαός ήδη σκοντάφτει σε κάθε βήμα του στις περικοπές που εναλλάξ οι προηγούμενοι και αυτοί εδώ προωθούν, για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι των μνημονίων που δήθεν τελείωσαν και όλα εδώ είναι. Σκοντάφτει σε κάθε μέτρο ενίσχυσης της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς (…). Είναι εδώ στο μπαλκόνι μας, στα πόδια μας οι αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής για τον ορυκτό πλούτο, τα περάσματα Ενέργειας μέχρι τους κινδύνους νέων πολεμικών εστιών, συγκρούσεων και προσφυγικών ροών. (…)

Ο εγκλωβισμός σε κολαστήρια τύπου Μόριας, με σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, επαινείται τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία και πλειοδοτεί σε νέα αντιδραστικά μέτρα, όπως η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αδίσταχτη ανάκληση και αυτής της ήδη περιορισμένης πρόσβασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με την κατάργηση του ΑΜΚΑ. Αντί να προσλάβουν υπαλλήλους για την άμεση αντιμετώπιση του όγκου αιτήσεων ασύλου που χρονίζουν, καταργούν το ίδιο το δικαίωμα προσφυγής, κίνηση που αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα των δικαιωμάτων των προσφύγων. Αντί να φτιαχτούν κρατικές υποδομές με μόνιμο προσωπικό, οι συμβασιούχοι, τα μπλοκάκια, η απληρωσιά “πάνε σύννεφο”.

Οι δε ΜΚΟ, με τις ευλογίες και τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ και κυβερνήσεων, είναι κυριολεκτικά “κράτος εν κράτει”. Τους παραχωρούνται, στο όνομα των δυσκολιών της κατάστασης, με σχέδιο, ολοένα και περισσότερες ευθύνες και αρμοδιότητες. Δεν έχουν καμιά δουλειά ούτε στα κέντρα φιλοξενίας, ούτε πουθενά. Πίσω από πολλές από δαύτες κρύβονται ξένες πρεσβείες, μυστικές υπηρεσίες, επιχειρηματικά συμφέροντα στο όνομα σκοτεινών χρηματοδοτήσεων και δωρεών. (…)

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά ο σχεδιασμός είναι ένας και από ό,τι φαίνεται  και φέτος σε σκηνές και απάνθρωπες συνθήκες θα ξεχειμωνιάσουν χιλιάδες πρόσφυγες και τα παιδιά τους στη Μόρια, τη Σάμο και άλλου. (…) Παλεύουμε ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, για να κλείσουν άμεσα όλα τα άθλια hot spots, για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, σε κέντρα φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες για να εξεταστούν τα χαρτιά προκειμένου αυτοί να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους (…).

To KKE απαιτεί να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές, από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. (…)

Παλεύουμε ενάντια σε Σένγκεν και Δουβλίνο, ενάντια σε όλους αυτούς τους αντιλαϊκούς νόμους, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Για αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το λαό στην εξουσία».

.#