Kλιμάκιο του ΚΚΕ με τον ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη και τη βουλευτίνα Μαρία Κομνηνάκα περιόδευσε στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ.

Περιοδεία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ/hot spot) της Μόριας και τη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 13.8.2019 κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και τη βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Στη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, το κλιμάκιο συνόδευσε ο υποδιευθυντής του κέντρου Μ. Χατζέλλης στους χώρους φιλοξενίας, που τους έχουν δώσει την ονομασία «Χωριό». Στο χώρο υπάρχουν 261 κοντέινερ στα οποία ζουν στο καθένα και μια οικογένεια.

Μέσα στο «Χωριό» υπάρχουν σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά, αλλά και δάσκαλοι για τους ενήλικες να τους μαθαίνουν αγγλικά, χώροι που απασχολούν τα παιδιά μαθαίνοντάς τα μουσική, ενώ λειτουργεί και ιατρείο με δύο γιατρούς ανά βάρδια (από το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα), ένας γυναικολόγος και ένας ψυχίατρος. Ενώ ο πακτωλός κονδυλίων της ΕΕ κατευθύνεται κύρια στην καταστολή και παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους ο Δήμος κι υπεύθυνοι του Κέντρου για τη στήριξη των προσφύγων παραμένουν φτωχά. Να σημειωθεί ότι λόγω του χαρακτήρα του κέντρου φιλοξενίας με πολλές ευάλωτες ομάδες, οικογένειες και μικρά παιδιά, ο αριθμός διαμενόντων παραμένει στα όρια της δυναμικότητας των κοντέινερ.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο επισκέφτηκε το ΚΥΤ/hot spot στη Μόρια όπου και συναντήθηκε με τον Β. Ντάβα, ο οποίος αντικαθιστά τον Ι. Μπαλμπακάκη που παραιτήθηκε προ ημερών.

Εκεί ο Κ. Παπαδάκης και η Μ. Κομνηνάκα καθώς και η αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βασίλη Αμπελογιάννη, γραμματέα της Οργάνωσης, συνάντησαν μια εικόνα απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης, με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής όπου διαβιούν εκατοντάδες μικρά παιδιά. Σήμερα ο αριθμός των προσφύγων – μεταναστών έχει ανεβεί στις 10.543, σε μια δομή που μόλις και μετά βίας χωράει 3.000.

Γύρω από το χώρο, μέσα στα ελαιοκτήματα, ανεξέλεγκτα έχουν εγκαταστήσει διάφορες ΜΚΟ μικρά αντίσκηνα μέσα στα οποία στοιβάζονται χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές. Η ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης στο κέντρο τις τελευταίες βδομάδες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική στήριξη αυτών των ανθρώπων από κυβέρνηση δημιουργεί το έδαφος για να διευρύνουν συστηματικά τη δραστηριότητα τους οι ΜΚΟ αποτελώντας στην ουσία «κράτος εν κράτη» στο hot spot. Μέσα στη δομή υπάρχει ειδικός χώρος όπου στοιβάζονται 840 ανήλικα παιδιά από 6 χρόνων μέχρι 18. Οι δε εργαζόμενοι (25 μόνιμοι και άλλοι 300 περίπου με διάφορες συμβάσεις) είναι αυτοί που με την αυταπάρνησή τους προσπαθούν και παρέχονται κάποιες υποτυπώδεις υπηρεσίες για αυτές τις χιλιάδες ψυχές. Την ώρα δε της περιοδείας μέσα στο χώρο υπήρξε νέα άφιξη 51 προσφύγων.

Συνέντευξη τύπου των Κ. Παπαδάκη και Μ. Κομνηνάκα.

Μετά τις περιοδείες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα έδωσαν συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο «Λέσβιον».

Ο Κ. Παπαδάκης, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε τα εξής:

«Το ΚΚΕ ανέλαβε πρωτοβουλία και αυτές τις μέρες πραγματοποιεί με στελέχη του επισκέψεις σε όλα τα hot spot στα νησιά, αλλά και σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της ενδοχώρας.

Στο πλαίσιο αυτό επισκεφθήκαμε το ΚΥΤ της Μόριας καθώς και το κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ.

Η κατάσταση ιδιαίτερα εδώ στη Μόρια είναι απάνθρωπη. Πάνω από 10.500 άτομα στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, μέσα σε κοντέινερ, εκατοντάδες παιδιά, χιλιάδες σε σκηνές, ακόμα και άστεγοι, ζώντας στα χαλίκια ή και έξω από το καμπ. Με μόλις έναν γιατρό κι έναν παιδίατρο …και 6 με 7 χιλιάδες άνθρωποι να μην έχουν καν εξεταστεί από γιατρό.

Την ίδια ώρα αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στο πλαίσιο συγκρότησης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής«. Αυτός ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» είναι η ΕΕ των 120 εκατομμυρίων φτωχών, των 30 εκατομμυρίων ανέργων και των 5 εκατομμυρίων αστέγων. Είναι για τους πρόσφυγες και μετανάστες η διατήρηση του αίσχους της Μόριας και όλων των hot spot. Η δε επίτροπος Ντε Λάιεν περιέγραψε με δήλωσή της, την οποία επιδοκίμασε και ο νέος υποψήφιος Έλληνας επίτροπος Μαργ. Σχοινάς, πώς ακριβώς εννοεί η ΕΕ τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»: Μιλώντας για «ζωή με αξιοπρέπεια, ανθρώπινα δικαιώματα, αλληλεγγύη» κι άλλα εύηχα, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει εδώ στη Μόρια και σε άλλα hot spot, στη Σάμο και αλλού, και μόνο η δήλωση αυτή συνιστά πρόκληση και προκαλεί θυμηδία. Αυτή η «γροθιά στο στομάχι» που νιώθει όποιος επισκέπτεται τη Μόρια έχει ονοματεπώνυμο: ΕΕ και κυβερνήσεις, άλλωστε δικές τους είναι οι προδιαγραφές. Δεν πρόκειται για μια παραφωνία, αφού ανάλογα άθλιες και απαράδεκτες είναι οι συνθήκες και στα άλλα hot spot, την ώρα που πολλαπλασιάζονται τα κέντρα φιλοξενίας στοιβάζοντας εκεί σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών.

Είναι το αποτέλεσμα της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που οδηγεί σε διπλό απαράδεκτο εγκλωβισμό στα νησιά με όλες τις συνέπειες και για τους νησιώτες. Αυτή την αντιδραστική συμφωνία μέχρι πρόσφατα ορισμένοι επικαλούνταν ως «εγγύηση για το σταμάτημα των προσφυγικών ροών». Όμως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ της ΕΕ, με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως Ρωσία – Τουρκία στη Συρία κι αλλού είναι που προκαλούν τα κύματα των προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικός ο ρόλος της αστικής τάξης της Τουρκίας που εντείνει την επιθετικότητά της σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ και παίζει διαπραγματευτικά παιχνίδια με το Προσφυγικό και τις ροές.

Οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια ανάμεσα στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα αστικά κράτη είναι τα υλικά με τα οποία φτιάχτηκε και η αντιδραστική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για αυτό και το πρόβλημα φουντώνει και αναπαράγεται και από τη συζήτηση για τη συνέχιση της συμφωνίας και με ποιους όρους θα γίνει αυτή. Αλήθεια, ποιος δεν θυμάται επίσης τα παχιά λόγια για το τέλος των προσφυγικών ροών που συνόδευσαν και τον ερχομό της Ευρωπαϊκής Συνοριακής Ακτοφυλακής και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα η ΝΔ συνεχίζει, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, κι επαυξάνει. Επιβράβευσε μάλιστα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη Μόρια, με τον υπουργό της Χρυσοχοΐδη προκλητικά να μιλά για «πληρότητα στη διαχείριση του Προσφυγικού» στη Λέσβο.

Η κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης κινείται όπως και η περασμένη του ΣΥΡΙΖΑ στη γραμμή της ΕΕ και συνίσταται στην ένταση της καταστολής, με την απαράδεκτη μεταφορά της αρμοδιότητας για το Προσφυγικό από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε αυτό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και την αντιδραστική κατάργηση του β΄ βαθμού εξέτασης ασύλου αντί να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό γι’ αυτή τη διαδικασία. Επίσης από τα πρώτα μέτρα ήταν η αφαίρεση του ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες, στερώντας τους ακόμα και τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κατεύθυνση της κυβέρνησης συνολικά, που υλοποιείται, είναι η ενίσχυση της καταστολής. Μάλιστα, οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ είναι πλέον η επιτήρηση στα σύνορα να μετατραπεί σε φύλαξη και προετοιμάζουν το νέο «Δουβλίνο» με ενεργοποίηση της εμπλοκής πλοίων του Λιμενικού, της FRONTEX με πλοία που διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι η ευρωενωσιακή πολιτική που θρέφει τα κυκλώματα και ανεβάζει τις ταρίφες, με θύματα τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους νησιώτες.

Η πολιτική των απελάσεων και επιστροφών είναι αντιδραστική, στέλνει πίσω στην κόλαση του πόλεμου ξεριζωμένους ανθρώπους και μόνο η πρόταση του ΚΚΕ αποτελεί διέξοδο. Σε σύγκρουση με τη γραμμή της ΕΕ και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και τους μαζικούς φορείς των νησιών να πάρουν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες για:

Να κλείσουν όλα τα hot spot στη Λέσβο και τα άλλα νησιά και να μη δημιουργηθούν άλλα. Στο νησί να υπάρχει μία μικρή μόνο δομή για την καταγραφή, την ταυτοποίηση νέων αφίξεων, καθώς και τον υγειονομικό ελέγχο, πλήρως στελεχωμένης με προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

Να μη ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.

Να στελεχωθούν όλες αυτές οι υπηρεσίες πλήρως, με εργαζόμενους μόνιμης και σταθερής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Οι συμβασιούχοι κοινωφελούς εργασίας να ενταχθούν με μόνιμες εργασιακές σχέσεις στο δήμο και την Περιφέρεια.

Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Θα πρωτοστατήσουμε, εντός και εκτός Βουλής, στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και φυσικά για να κλείσουν τα άθλια hot spot, που αναγκάζουν τους κατατρεγμένους να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες».

Η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, παίρνοντας το λόγο, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το ΚΥΣΕΑ εντείνουν την εκρηκτική κατάσταση, την καταστολή και τον αυταρχισμό.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η στάση της Τουρκίας που αντιμετωπίζει το Προσφυγικό ως διαπραγματευτικό χαρτί. Αποκαλυπτική είναι δε η στάση της κυβέρνησης, αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που κινούνται στη γραμμή της απαρέγκλιτης τήρησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της λεγόμενης αποσυμφόρησης. Πρόκειται για κατεύθυνση που μονιμοποιεί την παραμονή των προσφύγων εγκλωβίζοντάς τους στα νησιά.

Το ΚΚΕ και η ΤΕ Λέσβου θα εντείνει τις προσπάθειές της για να παρθούν πρωτοβουλίες και στο πλαίσιο του εργατικού κινήματος για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη συμφωνία και την πολιτική της ΕΕ, για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τη στήριξη στους νησιώτες που πλήττονται και από το Προσφυγικό και από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ – κυβέρνησης, δυναμώνοντας την αμφισβήτηση απέναντι στις αντιδραστικές συμφωνίες και το εκμεταλλευτικό σύστημα». #