ΚΚΕ: Ο λαός των νησιών να απαντήσει στη νέα πρόκληση της κυβέρνησης δυναμώνοντας τον αγώνα για να κλείσουν τα hot spot

Σε ανακοίνωση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις για τη δημιουργία κλειστών hot spots στα νησιά του Αιγαίου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων – κλειστών hot spots, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το «αποφασίζουμε και διατάζουμε», με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Οι δικαιολογίες που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα. Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά που έχουν hot spots την ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον και οι δύο αποδέχονται τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες δημιουργεί προβλήματα στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επίσης η καταστολή σε βάρος προσφύγων – μεταναστών, καθώς και η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών ομάδων, οξύνουν την κατάσταση και δημιουργούν εντάσεις στα νησιά.

Η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, λέει ότι έχει άλλη πολιτική από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη όμως συνεχίζει την υλοποίηση των ίδιων κατευθύνσεων που καθορίζει η πολιτική της ΕΕ. Ο πυρήνας αυτής της πολιτικής προϋποθέτει τα νησιά να είναι ο κύριος χώρος εγκλωβισμού των προσφύγων – μεταναστών, προκειμένου ο μεγαλύτερος όγκος από αυτούς να αναγκάζεται να αποδεχθεί την επαναπροώθησή του σε χώρες, όπου μαίνονται οι φλόγες των πολέμων και των επεμβάσεων. Επίσης και οι δυο συμφωνούν με την εμπλοκή και χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ τα όσα ισχυρίζονται περί ελέγχου και εξορθολογισμού τους είναι εντελώς παραπλανητικά.

Η δημιουργία και νέων κέντρων δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν τα hot spots που υπάρχουν, παρά και ενάντια σε όσα κατά καιρούς ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Ακόμα, η θέση της για ενίσχυση της αποτροπής στα σύνορα, όπως με το αίσχος του φράγματος, δεν σημαίνει τίποτα άλλο από αύξηση των πνιγμένων παιδιών, των προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι αιτίες που δημιουργούν τις μεγάλες προσφυγικές ροές παραμένουν και ενισχύονται, εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ -όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ- ενισχύει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια και επεμβάσεις των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών να απαντήσει στη νέα πρόκληση εμμένοντας και δυναμώνοντας την απαίτησή του για απεγκλωβισμό εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών, για να κλείσουν τα hot spots που ήδη υπάρχουν, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο πολύχρονου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Απαράδεκτη και προκλητική η ΠΝΠ της κυβέρνησης για επίταξη περιοχών για κέντρα κράτησης προσφύγων

Ως απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη περιοχών για δημιουργία κέντρων κράτησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της ζητά, μεταξύ άλλων, από τον περιφερειάρχη «να απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη αυτή Νομοθετική Πράξη, διαφορετικά να ακυρώσει την συνάντηση με τον κ. Μηταράκη, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 13 Φλεβάρη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Απαράδεκτη και προκλητική είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσει περιοχές για δημιουργία κέντρων κράτησης στα νησιά.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι πρόκληση και εμπαιγμός για τους κατοίκους των νησιών, γιατί μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμες φυλακές χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων. Είναι αντίθετη με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που προβάλλουν οι κάτοικοι των νησιών να μη γίνει καμία νέα δομή, να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες με άμεσο απεγκλωβισμό των χιλιάδων ανθρώπων που είναι στοιβαγμένοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Καλούμε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη αυτή Νομοθετική Πράξη, διαφορετικά να ακυρώσει την συνάντηση με τον κ. Μηταράκη, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 13 Φλεβάρη.

Η όποια συμμετοχή στη συνάντηση με τετελεσμένες αποφάσεις της κυβέρνησης θα σημαίνει συμμετοχή στον απαράδεκτο εγκληματικό κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Καλούμε όλους τους νησιώτες να κλιμακώσουν τη δράση τους και να διεκδικήσουν τον απεγκλωβισμό των προσφύγων – μεταναστών προς τις χώρες που επιθυμούν, να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και να μη δημιουργηθούν νέες δομές ούτε κλειστές ούτε ανοιχτές».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Απόδειξη συναίνεσης στην ΠΝΠ της κυβέρνησης η συμμετοχή του δημάρχου στη σύσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό

Να μη συμμετάσχει στη σύσκεψη των δημάρχων και του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη μετά την ΠΝΠ της κυβέρνησης με την οποία επιτάσσει περιοχές ώστε να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, ζήτησε από τον δήμαρχο της πόλης η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μυτιλήνης

Ο δήμαρχος -σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»- υποστήριξε πως η συνάντηση αφορά σε άλλα θέματα (προβλήματα του δήμου κλπ.) ωστόσο «θεωρούμε ότι η απάντηση αυτή είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή απαράδεκτη. Θεωρούμε δηλαδή πως στην παρούσα φάση η συνάντηση με τον υπουργό αποτελεί απόδειξη συναίνεσης με τα σχέδια της κυβέρνησης και με το περιεχόμενο της ΠΝΠ και κάτι τέτοιο θα τον καταστήσει υπόλογο στο λεσβιακό λαό».

Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει ως εξής:

«Με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, με την οποία επιτάσσονται ακίνητα και εκτάσεις για τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η ΝΔ προτίθεται να συνεχίσει τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και στο νησί μας, με νέα κέντρα-στρατόπεδα συγκέντρωσης, αγνοώντας τη βούληση των κατοίκων της Λέσβου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία καλέσαμε τον δήμαρχο Μυτιλήνης ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας να απέχει από τη σύσκεψη της Πέμπτης, αφού καθίσταται σαφής ο εμπαιγμός που επιχειρεί η κυβέρνηση και που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί από την παρουσία των δημάρχων και του περιφερειάρχη.

Παρά την αντίθετη άποψη του δημάρχου που υποστηρίζει ότι η συνάντηση αφορά σε άλλα θέματα (προβλήματα του δήμου κλπ.), θεωρούμε ότι η απάντηση αυτή είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή απαράδεκτη. Θεωρούμε δηλαδή πως στην παρούσα φάση η συνάντηση με τον υπουργό αποτελεί απόδειξη συναίνεσης με τα σχέδια της κυβέρνησης και με το περιεχόμενο της ΠΝΠ και κάτι τέτοιο θα τον καταστήσει υπόλογο στο λεσβιακό λαό.

Καλούμε τέλος το λεσβιακό λαό σε επαγρύπνηση, ώστε απομονώνοντας τις φασιστικές φωνές να οργανώσει την πάλη του και να απαιτήσει εδώ και τώρα το μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους, να πιεστεί η ΕΕ ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες – μετανάστες, να κλείσει το hot spot της Μόριας και να μην υπάρξει καμία νέα δομή (κλειστή ή ανοιχτή) στη Λέσβο».#