Ν. Τσιριγώτη: Τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν… δημιουργήστε νοσηλευτική μονάδα στο ΚΥΤ Μόριας

Το «έργο» του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής και της κυβέρνησής του στο προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι άκρως επικίνδυνο σε σχέση με την αθλιότητα που επικρατεί στο κέντρο – κολαστήριο της Μόριας. Η εγκληματική εμμονή τους στον εγκλωβισμό στα νησιά μας και στις άθλιες συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών, αδιαμφισβήτητα εκθέτει εκ προθέσεως σε κίνδυνο ζωής τόσο τους ίδιους αυτούς τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους εκεί αλλά ολόκληρο το νησί. Μόνο παχιά και αόριστα λόγια στα τηλεοπτικά παράθυρα, σχέδιο ακούμε και σχέδιο δε βλέπουμε.

Τί περιμένει άραγε ο κ. Μηταράκης και η κυβέρνησή του για να προχωρήσουν στο μαζικό και οργανωμένο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών; Μήπως περιμένουν να βρεθεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού για να διαπιστώσουν βαρύγδουπα εκ των υστέρων πόσο εύκολο είναι να «εξαπλωθεί» η επιδημία σε ολόκληρο τον πληθυσμό του κέντρου; Ή μήπως πιστεύουν ότι «θέτοντας σε καραντίνα» (!) το ΚΥΤ θα … «περιορίσουν» το όποιο τυχόν πρόβλημα.

Γιατί είναι βέβαιο κύριοι της κυβέρνησης ότι τα λιγοστά κρεβάτια ΜΕΘ του υποστελεχομένου από την κυβέρνησή σας και τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) Νοσοκομείου του νησιού δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ούτε των προσφύγων – μεταναστών, ούτε των νησιωτών.

Προχωρήστε τώρα στο μαζικό οργανωμένο απεγκλωβισμό. Φροντίστε τώρα για ανθρώπινους χώρους διαβίωσης και σταματήστε να ψάχνετε αλλού ενόχους. Οι μόνοι ένοχοι είναι στον καθρέφτη της πολιτικής που ακολουθείτε και θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό.

Δημιουργήστε νοσηλευτική μονάδα εντός του ΚΥΤ πλήρως στελεχωμένη, 24ωρης λειτουργίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, για όσο καιρό παραμένουν ακόμα εκεί.

Δημιουργήστε τώρα χώρο απομόνωσης και καραντίνας για τα ύποπτα κρούσματα και τις επαφές τους.

Πάρτε τώρα μέτρα για τους εργαζόμενους (συμβασιούχοι, σε ΜΚΟ, σώματα ασφαλείας, προμηθευτές κλπ) ώστε με ευθύνη των εργοδοτών τους και των υπηρεσιών τους όσοι προσεγγίζουν ή εισέρχονται στο ΚΥΤ να έχουν μέσα ατομικής προστασίας και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα υγιεινής.

Στελεχώστε τώρα το εξωτερικό ιατρείο πρώτης αξιολόγησης που δημιουργήθηκε από την περιφέρεια με επιπλέον προσωπικό, με την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και με μέσα ατομικής προστασίας ώστε να λειτουργήσει επαρκώς και με ασφάλεια για εξεταζόμενους και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Στελεχώστε τώρα όλες τις δημόσιες δομές υγείας του νησιού, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, με προσωπικό και εξοπλισμό.

Πριν να είναι αργά.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης. Νίκη Τσιριγώτη.

Μεγάλη η υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας στα νησιά

Στα νησιά του Αιγαίου η υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας είναι αρκετά μεγάλο τόνισε η Μαρία Κομνηνάκα βουλευτίνα του ΚΚΕ μιλώντας το πρωί της Κυριακής 5 Απρίλη στην ΕΡΤ 1. «Μιλάμε για νησιά με έναν γιατρό, με Κέντρα Υγείας με περιορισμένο προσωπικό, με ελάχιστα ως καθόλου Μέσα Ατομικής Προστασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρίες αρνήθηκαν να μεταφέρουν τα δείγματα στην Αθήνα για να εξεταστούν.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία ότι σε αυτές τις συνθήκες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.