1061-1

pek

Συνεδρίασε η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και εξέτασε διεξοδικά τις συνθήκες που διαμορφώνονται στους εργαζόμενους του νησιού μας.

«Η ανεργία και η υποαπασχόληση πανελλαδικά και στο νομό αυξάνει. Τα όποια στοιχεία του ΟΑΕΔ δεν απεικονίζουν το πραγματικό μέγεθος. Η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι, η νεανική ανεργία φουντώνει. Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι βρίσκονται εκτός προστασίας, χωρίς επίδομα, χωρίς βοήθεια. Το μέλλον μας, η ζωή των οικογενειών μας δε μπορεί να είναι τα συσσίτια, οι ουρές στα γραφεία του ΟΑΕΔ και των δουλεμπορικών γραφείων.

Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να εργαστούν σε συνθήκες μαύρης εργασίας χωρίς ένσημα, να «συμφωνήσουν» να δουλεύουν οκτώ με δέκα ώρες και να πληρώνονται τις δύο, πολλές φορές εργαζόμενοι για ένα μήνα και να μένουν «όμηροι» μήπως και τους ανανεώσουν τη σύμβαση. Όλο και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο, φως, νερό τηλέφωνο. Σε λίγο έρχεται χειμώνας και το πετρέλαιο και γενικά η θέρμανση, για όλο και περισσότερες οικογένειες φαντάζει σαν είδος πολυτελείας.

Τα στεγαστικά, αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια δε μπορούν να εξοφληθούν, κινδυνεύουν οικογένειες να μείνουν στο δρόμο. Η μεγάλη ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής της λαϊκής οικογένειας και τα χαράτσια που μας βάζουν να πληρώσουμε στις τράπεζες, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Το ασφαλιστικό, η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι συντάξεις αφορούν όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους. Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράνε βήμα-βήμα τη συντριβή και τη διάλυση της σύνταξης, την καταστροφή της όποιας κοινωνικής δομής υπήρχε.

Στόχος των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των επιχειρηματιών και του κράτους τους είναι να απαλλαγούν από το δήθεν κόστος της κοινωνικής ασφάλισης, από την όποια υποχρέωση έχουν απέναντι στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, με λιγότερες, πιο ακριβές υπηρεσίες υγείας, φάρμακα και εξετάσεις για τους ασθενείς των λαϊκών οικογενειών και με επιδείνωση της θέσης της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην υγεία. Τα προβλήματα της παιδείας οξύνονται περισσότερο, με το νόμο για το «νέο Λύκειο» που πέρασαν από τη Βουλή, βάζοντας νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

Τα έξοδα φοίτησης έχουν γίνει βραχνάς για πολλές οικογένειες και αδυνατούν πολλά παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές. Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς βιβλία, λιγότερους εκπαιδευτικούς και με εφαρμογή των κατευθύνσεων για το νέο σχολείο της αγοράς.

Γενικά αυτό που βγαίνει από τα παραπάνω και μια σειρά άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν, είναι ότι κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους της, την Ε.Ε.- ΔΝΤ- ετοιμάζουν ένα βάρβαρο χειμώνα για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, για τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία.

Καθήκον λοιπόν του εργατικού λαϊκού κινήματος να οργανώσει αντεπίθεση. Ένας μόνο δρόμος υπάρχει για την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία. Αγώνας να προστατεύσουν τη ζωή των οικογενειών τους από τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη λεηλασία των δικαιωμάτων και της ζωής τους.

Σε συνθήκες που ετοιμάζουν μέτρα περιθωριοποίησης των συνδικάτων, ώστε να μπουν εμπόδια στην οργάνωση της εργατικής τάξης και της συλλογικής διεκδίκησης στην οργάνωση και πραγματοποίηση απεργίας, να δοθεί άμεση απάντηση με μέτρα οργάνωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων και των ανέργων, με τη μαζικοποίηση τους.

*** Άμεσα να σχεδιάσουμε τη δράση μας, να φτάσουμε και στον πιο απόμακρο και μικρό εργασιακό χώρο.

*** Να μη μείνει άνεργος και εργαζόμενος που δε θα ενημερωθεί, δε θα κινητοποιηθεί.

*** Να παρθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης, πλατιάς συζήτησης, με τους εργαζόμενους.

.

Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου αποφάσισε για το επόμενο διάστημα:

Να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων του Νομού, η αρχή έγινε με το Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ 2014 και ώρα 7 το απόγευμα στη Πλατεία Σαπφούς, ενάντια στην ανεργία, το γκρέμισμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και της φοροληστείας του λαού. Κορυφώνουμε με τη συμμετοχή μας στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 1 Νοέμβρη στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Να απαντήσουμε συλλογικά, μαζικά, αποφασιστικά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κατακτήσεις στο παρελθόν έγιναν με αγώνες, με αίμα, με θυσίες. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Υποχρεώθηκαν από τη λαϊκή πάλη. Και τώρα μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει. Να μην περιμένουμε σωτήρες!

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

afisa aitimata 2

.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας, αποφάσισε να συμμετέχει στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 1/11/2014 και ώρα 12 μ.μ. στο Σύνταγμα στην Αθήνα. 
Να ακουστεί η φωνή μας δυνατά!

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, τους ανέργους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, να προετοιμαστούν για νέα, σκληρή σύγκρουση με τους σχεδιασμούς και την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Η επίθεση αφορά τους πάντες!

Ήρθε η ώρα να δοθεί συνολική – καταιγιστική – ενωτική – ταξική απάντηση.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, όλοι μια γροθιά!

Να μη δεχτούμε το στράγγισμα και το ξεζούμισμά μας!

Με τους αγώνες μας να επιβάλουμε το δίκιο μας.

Η απάντησή μας να κορυφωθεί με τη συμμετοχή στο μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, το Σάββατο 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα στις 12.00 μ.μ.

Να διαδηλώσουμε μαζικά και να βροντοφωνάξουμε:

· Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα!

· Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας!

· Να μην αποδεχτούμε να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας!

· Οι κατακτήσεις στο παρελθόν έγιναν με αγώνες, με αίμα, με θυσίες. Από πάνω, ποτέ και πουθενά δεν δόθηκε τίποτα, από καμία κυβέρνηση. Υποχρεώθηκαν από τη λαϊκή πάλη. Και τώρα μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει. Μην περιμένεις σωτήρες!

· Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

· Να πάρουμε την υπόθεση «στα χέρια μας».

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ