108802

pasy

Αυτή την περίοδο και μέχρι τις 30 Ιούνη, οι αγρότες υποβάλουν στις εφορίες (ΔΟΥ) δηλώσεις εισοδήματος έτους 2014, που με την εκκαθάρισή τους θα πληρώσουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ λογιστικού ή τεκμαρτού εισοδήματος. Επιπλέον, θα προκαταβάλουν 27,5% του φόρου ως προκαταβολή έναντι του επόμενου έτους. Το σύνολο του φόρου μαζί με τη προκαταβολή αποτελούν το 16,575% του εισοδήματος. Για πρώτη φορά φέτος, με το νόμο ΚΦΕ 4172/2013, καταργήθηκε η έκπτωση αφορολόγητου ποσού, (με τον προηγούμενο νόμο ΚΦΕ 2238/94 ήταν 9.550 ευρώ) και επιβλήθηκε φορολογία στις ενισχύσεις που τελικά φορολογούνται ως εισόδημα, (πάνω από τις 12.000 ευρώ), μετά την πρόσφατη ρύθμιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με τον υπολογισμό του φόρου σε μεγάλο μέρος των δηλώσεων στο τεκμαρτό εισόδημα, επιβάλλουν στους φορολογούμενους, ιδιαίτερα όσους έχουν μόνο αγροτικό εισόδημα, ένα νέο κεφαλικό χαράτσι, όπως ήταν ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος παραμένει σε ισχύ και το 2015. Οι άδικες ληστρικές φορολογικές διατάξεις εφαρμόζονται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αν και ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση τις κατάγγελλε ως «μνημονιακά» μέτρα. Οι ρυθμίσεις από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (13/5/2015), στις ενισχύσεις με αφορολόγητο έως 12.000 ευρώ και η μείωση στην προκαταβολή φόρου από το 55% στο 27,5% δεν προσθέτουν ουσιαστική φοροελάφρυνση στο μεγαλύτερο τμήμα των φορολογουμένων αγροτών. Πρόκειται για ψίχουλα, αφού οι αγρότες πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων. Αγρότης με κύρια κατοικία 90-95 τετραγωνικά και ΙΧΕ αυτοκίνητο 1.200 κυβικά, πέντε ετών, έχει 10.500 ευρώ τεκμήριο και θα φορολογηθεί σε αυτό.

1029-3-800x800

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, παραμένουν επίκαιρα τα αιτήματα των μικρών και μεσαίων αγροτoκτηνοτρόφων για άμεσα μέτρα φορολογικής ανακούφισης, που στηρίζει εντός και εκτός Κοινοβουλίου, όπως πάντα, το ΚΚΕ. Η ανάγκη, όμως, αντίστασης στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που επιφέρει ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός και που επιταχύνεται με τη νέα ΚΑΠ και τη φετινή φοροληστεία, επιβάλλει η πάλη να στοχεύει συνολικά στην ανατροπή αυτής της κατάστασης. Η επιβίωση απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαϊκού παράγοντα, με την ενδυνάμωση της συμμαχίας με τους εργάτες, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών. Η κοινωνική – λαϊκή συμμαχία και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ για ρήξη με την ΕΕ των μονοπωλίων, την εξουσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου είναι η λύση. Είναι ο δρόμος για αγροτική ανάπτυξη με κοινωνικοποίηση της γης και όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με εξουσία της εργατικής τάξης που επιβάλλει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η εθελοντική συνένωση των αυτοαπασχολούμενων μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς αντιμετωπίζει τα μειονεκτήματα της μικρής και κατακερματισμένης παραγωγής, τους απαλλάσσει από το άγχος των φυσικών καταστροφών, την εκμετάλλευση από το εμπορικό, βιομηχανικό, τραπεζικό κεφάλαιο, τη φοροληστεία του αστικού κράτους. Το εργατικό κράτος, με εγγυημένες τιμές, κρατικές υποδομές, επιστημονική στήριξη, σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας που έχει ανάγκη η ύπαιθρος, εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στον συνεταιρισμένο αγροτοκτηνοτρόφο, πρώτες ύλες για τις κρατικές αγροτοβιομηχανικές μονάδες, επαρκή και υγιεινά διατροφικά προϊόντα που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.