Ούτε μία ψήφος χαμένη!


Ψηφίζουν όλοι με βάση τα δημοτολόγια που είναι γραμμένοι. Δε θα υπάρχουν ειδικά εκλογικά τμήματα

 

Στις φετινές εκλογές για τα τοπικά κρατικά όργανα στους δήμους και τις περιφέρειες, που θα γίνουν 7 και 14 Νοέμβρη 2010, όλοι θα ψηφίσουν στους δήμους που είναι γραμμένοι.

Δε θα υπάρχουν κάλπες για ετεροδημότες ούτε ειδικά εκλογικά τμήματα, όπως έγινε στις εθνικές εκλογές. Δε θα υπάρξουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών.

Αυτό σημαίνει πως όποιος διαμένει στην Αθήνα, αλλά είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια της Ικαρίας, της Μυτιλήνης κ.λ.π., θα ψηφίσει στην Ικαρία, στην Μυτιλήνη κ.λ.π., άσχετα εάν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισε στον τόπο κατοικίας του ως ετεροδημότης.

Αυτό σημαίνει ότι πολύς κόσμος θα πρέπει να μεταφερθεί σε διάφορους νομούς ή περιφέρειες για να ψηφίσει. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, γιατί οι εκλογές για τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης έχουν πολιτικό χαρακτήρα, ισότιμο με τις εθνικές εκλογές κι ας μην αναδεικνύουν κυβέρνηση. Επομένως, η πολιτική σημασία αυτών των εκλογών σε σχέση με το παρελθόν ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο, γιατί διεξάγονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, μέτρων που καταληστεύουν τις κατακτήσεις και τα λαϊκά εισοδήματα των εργαζομένων, εφαρμογής του «Καλλικράτη» που αλλάζει τη διοικητική δομή του κράτους, με σκοπό να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Η πολιτική σημασία των φετινών εκλογών τονίζει ιδιαίτερα και την ατομική ευθύνη του καθενός για το σε ποιο κόμμα, σε ποια πολιτική θα κατευθύνει την ψήφο του. Και είναι ακόμα μεγαλύτερη και πρέπει να εκφραστεί με τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων του μόχθου, των γυναικών, των νέων, των φοιτητών, από όλα τα λαϊκά στρώματα, σε οποιαδήποτε πόλη ή χωριό. Η ψήφος μπορεί να σηματοδοτεί την ετοιμότητα του λαού να προβάλει αποτελεσματικότερα την αντίστασή του, να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ορμητική ανάπτυξη του κινήματος στους δύσκολους αγώνες που έχει και θα έχει.

Στόχος είναι να φτάσει παντού το κάλεσμα της προσέλευσης όλων στην κάλπη, βάζοντας στην άκρη την καλλιεργούμενη παθητικότητα και μοιρολατρία, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια. Στόχος είναι οι εκλογές για τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης να αποτελέσουν πεδίο διόρθωσης της λαϊκής ψήφου σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Ετσι θα μπορέσει ο λαός να συμβάλει στην αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων, να δυναμώσει η ριζοσπαστικοποίηση, που μπορεί να δρομολογηθεί αν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ υποστούν βαριά ήττα. Να στηρίξει και να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ στις 7 Νοέμβρη.