Ανακοίνωση της Τ.Ε. Λέσβου του Κ.Κ.Ε.: Να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί το νησί μας σε ζώνη εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων.

mp001-

H κυβέρνηση προχωρά στη μετατροπή των λεγόμενων Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, που λειτουργούν σε νησιά του Αιγαίου, σε κέντρα διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών (hot – spots). Ηδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για το αντίστοιχο κέντρο στη Λέσβο, με ευθύνη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Με αυτή την ενέργεια υλοποιούνται οι αντιδραστικές και επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ τις οποίες και η ίδια υπέγραψε. Πρόκειται για μια ακόμη αρνητική εξέλιξη, που στρέφεται κατά των προσφύγων και μεταναστών.

Ταυτόχρονα μετατρέπει τη Λέσβο, καθώς και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, σε μια πρώτη ζώνη εγκλωβισμού και συγκέντρωσής τους, από όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν να απορροφήσουν ελάχιστους πρόσφυγες, μόνο όσους χρειάζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων.

Ταυτόχρονα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Frontex, για να αναλάβουν οι ομάδες ταχείας επέμβασής του (RABIT) τη «φύλαξη» των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και για αναβάθμιση του ρόλου του στα βόρεια σύνορα πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα και ανοίγει ένα νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο, στην κατεύθυνση που επιδιώκουν ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ και η αστική τάξη της Τουρκίας, για κοινή φύλαξη των συνόρων και συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Η λειτουργία των hot-spots, η αναβάθμιση της Frontex και η στήριξη που παρέχουν στην τουρκική κυβέρνηση η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους στη Συρία, με διάφορα προσχήματα και τροφοδοτούν συνεχώς, με νέες μάζες δυστυχισμένων, τα προσφυγικά ρεύματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες για αυτές τις επιλογές και πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά από το λαό. Το ίδιο και τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε., ανάμεσά τους και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, γιατί στηρίζουν την επιθετική πολιτική ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και στρέφουν τα πυρά τους κατά των θυμάτων τους, των προσφύγων και μεταναστών. Κάποιοι στη Λέσβο λένε όχι στα hot – spots, με τη λογική να δημιουργηθούν κάπου άλλου, ενώ αποδέχονται και στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ που σημαίνει καταστολή, hot-spots και εγκλωβισμός μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, στο νησί μας.

mp004-

Τα λαϊκά στρώματα στη Λέσβο, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, τώρα πρέπει απορρίψουν και να αντιπαλέψουν συνολικά αυτές τις επιλογές.

Η απάντηση πρέπει να είναι μία: Δεν θέλουμε στις θάλασσές μας να πνίγονται πρόσφυγες και μετανάστες, παιδιά και γυναίκες. Απορρίπτουμε να γίνει η Λέσβος και η χώρα συνολικά τόπος εγκλωβισμού απελπισμένων και αστυνόμευσης από τους μηχανισμούς της ΕΕ, που έχει την πρώτη ευθύνη μαζί με τις ΗΠΑ για τους πολέμους και τη ληστεία των λαών, δηλαδή για τα μαζικά κύματα προσφύγων και μεταναστών.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί όλους του κατοίκους του νησιού να παλέψουν ενάντια στη δημιουργία και λειτουργία του hot-spot, διεκδικώντας ταυτόχρονα την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Σένγκεν, ώστε να διευκολυνθεί η απευθείας ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Να παλέψουν για τη δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και όχι των διάφορων χρηματοδοτούμενων ή και ύποπτων ΜΚΟ, που έχουν γίνει «κράτος εν κράτει» και λυμαίνονται, στο

όνομα της φιλανθρωπίας, τη διαχεί-ριση της παραμονής των προσφύγων-μεταναστών. Να απαιτήσουν την αναγκαία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζεται με τη διάσωση και περίθαλψη ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Να αγωνιστούν για την κατάργηση του Frontex και των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς. Για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και η συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές τους επιχειρήσεις.