Σταύρος Τάσσος, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ: Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος και άμεση μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και απεγκλωβισμός τους από τη χώρα.

Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Λέσβου για τα θέματα του προσφυγικού, της αγροτιάς κλπ. παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας 13 Φλεβάρη 2016, ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ.

Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην τελευταία σεισμική δραστηριότητα στο νησί, επισημαίνοντας την ανάγκη της άμεσης αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Όπως τόνισε, «κάθε είδος φυσικού φαινόμενου δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόβλεψη. Αυτό που χρειάζεται είναι μέτρα, τέτοια, που θα ελαχιστοποιούν τις καταστροφές συνέπειες. Δηλαδή η αντισεισμική θωράκιση κτηρίων ξεκινώντας από τα Δημόσια όπως σχολεία, Νοσοκομεία, και κάθε χώρος που στεγάζει μαζικά εργαζόμενους, αλλά και λαϊκές κατοικίες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μη γίνει ένας σεισμός αιτία να χάνονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Τα ίδια μέτρα πρέπει να παρθούν για αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.

Τα μέτρα αυτά όμως για να παρθούν πρέπει να υπάρχει και η σχετική πολιτική βούληση. Δηλαδή, θα πρέπει η ανθρώπινη ζωή να είναι πάνω από κάθε κόστος. Να αντιμετωπίζεται έτσι ώστε ό,τι έργα πρέπει να γίνονται, να γίνονται χωρίς να υπολογίζεται το κόστος τους, πολύ δε περισσότερο να μην αντιμετωπίζονται σαν έργα από τα οποία κάποιοι, αυτοί που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς, όπως μεγάλες κατασκευαστικές κλπ., να θέλουν να βγάλουν κέρδη.

Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες του δημοσίου, που έχουν σχέση με αντισεισμικά, αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά έργα με μόνιμο εργατικό και εξειδικευμένο δυναμικό.

Να μην αποστελεχώνονται οι υπηρεσίες, όπως η πυροσβεστική που σε σύνολο 70 μόνιμων πυροσβεστών, μετατίθενται 27 για τη Γερμανική Εταιρία «Φραπόρτ» που έχει πάρει το αεροδρόμιο Μυτιλήνης και παραμένουν 43. Για τους πενταετούς καμιά πρόθεση δεν υπάρχει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για μονιμοποίησή τους, παρ’ όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις. Όπως γίνεται κατανοητό αυτή η υπηρεσία, που δίνει με αυτοθυσία τη μάχη μετά από κάθε φυσικό φαινόμενο και τις συνέπειές του, αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα να μη μπορεί να παρέχει ούτε στο ελάχιστο τη βοήθεια μετά από το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού φυσικού φαινομένου.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή απαιτώντας:

  • Αναβάθμιση της Π.Υ. Μυτιλήνης από Γ σε Α Κατηγορία, καθώς η έδρευση της Περιφέρειας και του Αεροδρομίου, όπως και οι αυξημένες ανάγκες του νησιού, λόγω της αύξησης του πληθυσμού αλλά και του φλέγοντος προσφυγικού ζητήματος, καθιστούν κάτι τέτοιο επιβεβλημένο.

  • Άμεση μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης που πληρούν τις προϋποθέσεις.

  • Πρόσληψη μέσω Α.Σ.Ε.Π. και άμεση εκπαίδευση ικανού αριθμού πυροσβεστών, για την πλήρη και αποτελεσματική κάλυψη του νησιού».

Αγροτικό: Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στους αγώνες της μικρομεσαίας και φτωχής αγροτιάς, στα δίκαια αιτήματά τους και κάλεσε το λαό να είναι συμπαραστάτης στον αγώνα τους καθώς αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη. Επανέλαβε τα αιτήματά τους που μεταξύ άλλων είναι:

Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Για την ασφάλιση – σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση – Πρόνοια για όλους…

Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, όπως για τους βιομήχανους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες …

Για τις οφειλές στον ΟΓΑ: Να αποσυρθεί αμέσως η υπουργική απόφαση για διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) των οφειλών κάτω από 5.000 ευρώ. Καμία κατάσχεση για χρέη προς τον ΟΓΑ…

Για αποζημιώσεις – ΕΛΓΑ: Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος, που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και το κεφάλαιο από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων.

Άμεση μετακίνηση από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών και απεγκλωβισμός τους από τη χώρα.

Αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι οι αιτίες που το γεννούν είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για τη διανομή των αγορών, τονίζοντας «Μόνο όταν σταματήσουν αυτοί οι πόλεμοι θα σταματήσουν και οι προσφυγικές ροές, όταν οι λαοί αντιληφθούν ποιος πραγματικά είναι ο εχθρός που τους ξεριζώνει από τα σπίτια και τις πατρίδες τους και αποφασίσουν να τον σταματήσουν οι ίδιοι».

Ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα που μεταξύ άλλων προβλέπουν:

  • Άμεση μετακίνηση από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

  • Καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ και της συμφωνίας με την Τουρκία, που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε ειδική ζώνη εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών.

  • Ανθρώπινες συνθήκες για όσους βρίσκονται προσωρινά στα νησιά. Να καταργηθούν τα «hot spot». Να μη δημιουργηθούν άλλα με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρουσία ΜΚΟ.

  • Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι από τις ζημιές που έχουν υποστεί.

  • Να καταδικαστούν οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων. Να απομονωθούν αυτοί που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, τους πρόσφυγες και αθωώνουν τους υπεύθυνους.

Οι διακοπές είναι κοινωνικό δικαίωμα.

Αναφερόμενος στον τουρισμό και τις διακοπές, ο Στ. Τάσσος υπογράμμισε ότι αυτά είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι πολυτελές εμπόρευμα προς πώληση με σκοπό το κέρδος. Στην αντίληψη του ΚΚΕ η ανάπτυξη τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού τουρισμού δίνει στα λαϊκά στρώματα τη δυνατότητα πρόσβασης και γνωριμίας με τους λαούς άλλων χωρών, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις φυσικές ομορφιές τους. Πρόσθεσε ότι σήμερα ο πλουτισμός των μεγαλοξενοδόχων συνδέεται με άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής της πλειοψηφίας των εργαζομένων, με αδήλωτη εργασία, με συμβάσεις μιας μέρας, με το αίσχος της μαθητείας – σύγχρονης δουλείας με 200-250 ευρώ και εργασία από νύχτα σε νύχτα.

Ειδικότερα για την ανάπτυξη του τουρισμού σε όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, και των μικρών ιδιοκτητών, όσο αυτό είναι δυνατό στον καπιταλισμό, ο Στ. Τάσσος πρότεινε:

  • την αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού,

  • την κατάργηση του ορίου των 80 χλμ. για κοινωνικό τουρισμό μεταξύ τόπου κατοικίας και τόπου παραθερισμού στα όρια ενός δήμου,

  • την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη – Θεσσαλονίκη που σταμάτησε το 2014,

  • τη μόνιμη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και την αποσύνδεσή του από το Προσφυγικό,

  • την επάνοδο των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και την υποχρεωτική εφαρμογή τους,

  • κατώτερο μισθό 751 ευρώ,

  • επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, ανέργους και εποχικούς αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, η καταβολή του οποίου θα γίνεται άμεσα με την εγγραφή του δικαιούχου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

Με τη διαπραγμάτευση έρχονται νέα σκληρά μέτρα.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Στ. Τάσσος αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη β’ αξιολόγηση. Όπως επισήμανε, έρχονται νέα σκληρά, βάρβαρα μέτρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς πάλι ο ελληνικός λαός θα την πληρώσει, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Είναι σκληρά βάρβαρα μέτρα. Ήδη έχουμε περάσει μια 8ετία σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Οι λαϊκές οικογένειες δε μπορούν να ζήσουν. Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες υποφέρουν. Οι αγρότες ξεκληρίζονται απ’ τα χωράφια τους. Οι εργάτες -όσοι έχουν κάποια δουλειά κάπως μονιμότερη- έχουν δει να μειώνεται κάθετα το εισόδημά τους, ενώ άλλοι είναι στην εργασιακή περιπλάνηση, γι’ αυτό και δε μετρούνται στους ανέργους, η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη. Άρα αυτά πρέπει να τα δούμε ως σύνολο.

Τώρα έρχονται να μειώσουν ξανά συντάξεις, διότι σ’ αυτά τα 3,6 δισ. μέσα είναι και η μείωση των συντάξεων, που ήδη έχουν περικοπεί. Εδώ πρέπει ο ελληνικός λαός να πάρει μια μεγάλη απόφαση. Να κλείσει πρώτα πρώτα τα αυτιά του σε όλους αυτούς που του υπόσχονται ότι δε θα πάρουν άλλα μέτρα σε βάρος του, γιατί αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Πρέπει να αντιληφθεί ότι ο εχθρός του είναι το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα του οποίου και για το οποίο θυσιάζεται κάθε κοινωνική παροχή, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι συντάξεις, οι μισθοί κλπ. Πρέπει να φτιάξει την κοινωνική συμμαχία που με μπροστάρη την εργατική τάξη και μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς και μεσαίους αγρότες θα βάλουν στόχο την αλλαγή της αστικής εξουσίας με τη δική τους την εργατική εξουσία».