Κυβέρνηση για προσφυγικό – μεταναστευτικό: πατάει στον ίδιο δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοποιώντας την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα νησιά, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό σε μέτρα που πατάνε στον ίδιο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώνουν αυτή την αντιδραστική πολιτική:

– Επιμονή στην εφαρμογή της καταστροφικής συμφωνίας ΕΕΤουρκίας και των άθλιων hotspots, που προεκλογικά οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ υπόσχονταν ότι θα κλείσουν.

– Ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και του Frontex στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών αφίξεων.

– Ένταση της καταστολής και της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, με την εξαγγελθείσα απαράδεκτη και πρωτοφανή κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των αιτούντων άσυλο, που απορρίφθηκε η αρχική αίτησή τους.

Οι γενικόλογες αναφορές για στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι επιταγή χωρίς αντίκρυσμα.

Παράλληλα η άλλων, πως η αύξηση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται στη Λέσβο τις τελευταίες μέρες, αναδείχνει σαν υπερώριμη την αναγκαιότητα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την ανθρώπινη αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού φαινομένου. Εκτιμά πως η θέση για «αποσυμφόρηση» που ενστερνίζονται κάποιοι φορείς στο νησί μας έχει ήδη κριθεί σαν ατελέσφορη, ενώ είναι καθαρό πως δεν μπορεί να αποτελεί λύση προοπτικής στο ίδιο το πρόβλημα. ΤΩΡΑ είναι η ώρα για να γίνει πράξη η συνολική θέση του Κόμματος μας, δηλαδή:

Να κλείσει το ΚΥΤ του αίσχους της Μόριας και τα άλλα ΚΥΤ σε όλη την Ελλάδα.

– Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά στην ελληνική ενδοχώρα, όπου εκεί να εξετάζονται τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να πηγαίνουν στους τόπους προορισμού τους. Μέχρι να συμβεί αυτό και για τις λίγες μέρες που θα μένουν στη Λέσβο να διαμορφωθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης και να εκφράζεται η αμέριστη αλληλεγγύη του Λεσβιακού λαού προς αυτούς.

– Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι του νησιού έχουν υποστεί ζημιές από την εξέλιξη αυτού του κοινωνικού φαινομένου.

– Να εξασφαλιστεί εργασία των σημερινών εργαζόμενων στις προσφυγικές δομές, σε υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, ανάλογα και με τον τόπο κατοικίας τους.

Ενώ καλεί όλες τις Λεσβιακές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τους συλλόγους στο νησί να θέσουν σαν στόχο πάλης την παραπάνω ολοκληρωμένη πρόταση και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την επίτευξή του.