Απαράδεκτα και αντιδραστικά τα μέτρα της κυβέρνησης για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Απαράδεκτα και αντιδραστικά χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τα μέτρα της κυβέρνησης για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της κόλασης της Μόριας και των άλλων hot spots των νησιών, είναι απαράδεκτα και αντιδραστικά.

Προβλέπουν επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, με τα γνωστά αποτελέσματα περισσότερων νεκρών κατατρεγμένων ανθρώπων. Κλιμάκωση της καταστολής προβλέπεται και στο εσωτερικό της χώρας, με τη γενίκευση της φυλάκισης, που γίνεται ο κανόνας για τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών.

Με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση, συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης τα όποια δικαιώματα είχε αφήσει ακόμη όρθια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας και τις Οδηγίες της ΕΕ. Αυτό σηματοδοτούν οι διατάξεις για πλήρη στέρηση του δικαιώματος αίτησης ασύλου από όσους δεν έχουν το λεγόμενο προσφυγικό προφίλ, για αλλαγή των κριτηρίων “ευαλωτότητας” που είχε επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ισοδυναμούν με περισσότερο εγκλωβισμό στα νησιά, για κατάργηση της έφεσης, για σύνθεση των Επιτροπών προσφυγών αποκλειστικά από δικαστές, για απέλαση με την παραμικρή αντίρρηση.

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα. Να κλείσει η Μόρια και όλα τα hot spots των νησιών. Όχι στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο “Δουβλίνο” και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ. Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης. Σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα θλιβερά γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα θλιβερά γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας σημειώνει:

«Τα σημερινά επεισόδια στο ΚΥΤ της Μόριας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θλιβερό γεγονός του θανάτου μιας γυναίκας και ενός μωρού, είναι μια ακόμη τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια. Αποδεικνύουν περίτρανα ότι μια και μόνο είναι η λύση.

Να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός για πρόσφυγες και μετανάστες και να κλείσουν όλα τα hotspots στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα. Να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την απάνθρωπη και επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και στη χώρα».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Να κλείσουν τα hot spots στα νησιά – Να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο

Να συγκληθεί άμεσα το περιφερειακό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ζητά με επιστολή προς τον περιφερειάρχη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόρειου Αιγαίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Τα χθεσινά επεισόδια στο ΚΥΤ της Μόριας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο μιας γυναίκας, είναι μια άλλη απόδειξη της αναλγησίας με την οποία αντιμετωπίζονται πρόσφυγες και οι μετανάστες, από αυτούς που δημιούργησαν και συντηρούν το πρόβλημα.

Τεράστια είναι και η ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξαν, στηρίζουν και υλοποιούν στο ακέραιο την απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες και έχει μετατρέψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και ολόκληρη την επικράτεια σε αποθήκη βασανισμένων ψυχών – θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, που αντιμετωπίζονται είτε ως φτηνά εργατικά χέρια και τώρα ως εισβολείς.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” και ΚΚΕ έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι μία είναι η λύση που μπορεί να ανακουφίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και τους κατοίκους των νησιών: Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά. Να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους, θα τους χορηγούνται τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα και θα πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν. Να αποζημιωθούν 100% όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές.

Το ερώτημα είναι: Η πίεση θα ασκηθεί στα θύματα ή στους θύτες; Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας;

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” Βορείου Αιγαίου έχουμε ζητήσει με επιστολή μας προς τον πρόεδρο την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βόρειου Αιγαίου, με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ώστε να διατυπώσει η κάθε παράταξη και κάθε σύμβουλος τη θέση του πάνω σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα και να αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο τα αναγκαία μέτρα και ενέργειες για την αντιμετώπισή του».

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΣΒΟΥ: Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα δεν έχει τελειωμό!

«Τα χθεσινά επεισόδια στο Hot Spot της Μόριας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θλιβερό γεγονός του θανάτου μιας γυναίκας και ενός μωρού, είναι μια ακόμη τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λέσβου και συνεχίζει:

«Ο ξεριζωμός των λαών από τις χώρες τους, τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, ο εγκλωβισμός κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα γενικότερα, είναι αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της πολιτικής του κεφαλαίου, που ματώνει τους λαούς. Τεράστια είναι και η ευθύνη της Κυβέρνησης ΝΔ αλλά και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν και υλοποιούν στο ακέραιο την απάνθρωπη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες».

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην εξοικειωθούν με τις εικόνες απανθρακωμένων παιδιών, να αγωνιστούν με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για ένα κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση. Να διεκδικήσουν να κλείσουν τώρα όλα τα Hot Spots. Μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».#