Αποφασιστική καταδίκη της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Αξιοποιώντας τις συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ ισχυρών διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για το ξαναμοίρασμα πηγών, οδών και αγορών ενέργειας, έχοντας πάρει το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ και με την ανοχή της Ρωσίας, ο τουρκικός στρατός υπό τις εντολές του προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν ξεκίνησε το απόγευμα της 9ης Οκτώβρη την τρίτη και μεγαλύτερη, όπως διαφαίνεται, χερσαία επίθεση στη βόρεια Συρία.

Με τον τρόπο αυτό αποδείχθηκε πως η τουρκική αστική τάξη επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα όχι μόνο ανοιχτά της Κύπρου ή στο Αιγαίο, αλλά και στο συριακό έδαφος, ώστε να διαμορφώσει προϋποθέσεις για περισσότερες επεμβάσεις, που θα εξασφαλίσουν «ανακάτεμα της τράπουλας» και ενδεχομένως περισσότερα κέρδη στα τουρκικά μονοπώλια.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, καταδίκασε αποφασιστικά τη νέα, τρίτη κατά σειρά, στρατιωτική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, τονίζοντας πως «η νέα αυτή στρατιωτική επιχείρηση, δείχνει τις αχόρταγες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης, που επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και στο συριακό έδαφος, για να διαμορφώσει προϋποθέσεις για παραπέρα επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, επιτείνοντας τον εδαφικό κατακερματισμό της χώρας, που βιώνει τις σκληρές συνέπειες του πολύχρονου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οι προφάσεις που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία περί «διεθνούς δικαίου αυτοάμυνας» αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά πως σήμερα το διεθνές δίκαιο μεταφράζεται κατά το δοκούν, για να εξυπηρετήσει τα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Αυτή η στρατιωτική τουρκική εισβολή δεν θα είχε συμβεί αν οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει το πράσινο φως στις ΝΑΤΟϊκές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αποκαλύπτει πόσο έωλοι είναι οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ για την επίσκεψη Πομπέο και τον δήθεν ειρηνευτικό και σταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποτελούν παράγοντες που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών, επιβεβαιώνοντας την λαϊκή παροιμία «Ο λύκος κι αν εγέρασε…».

Οι λαοί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Συρίας, μεταξύ άλλων και στον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής.

Κάτω τα χέρια από το λαό της Συρίας!

Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου!»

Σε σχόλιο για την τουρκική εισβολή στη Συρία και τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

Οι διαβεβαιώσεις ότι με τις δήθεν κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων σε βάρος της Τουρκίας «θα της κοπεί ο βήχας», δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στην ουσία αποτελούν το «φύλλο συκής» για το «πράσινο φως» που έδωσαν για την τουρκική εισβολή στη Συρία, τη στιγμή μάλιστα που είναι πολύ πρόσφατη η πείρα του πόσο άσφαιρες ήταν οι αντίστοιχες κυρώσεις της ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αντίθετα, αποδεικνύεται ότι αυτές οι «ψευτοκυρώσεις» και τα διάφορα παζάρια μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών και κυβερνήσεων, που αποτελούν και την αιτία για την πολύχρονη αιματηρή κατάσταση στη Συρία, τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα τώρα και στο συριακό έδαφος, όπως και στην κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη περιοχή. .#