Συγκεντρώσεις ενάντια στη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των νησιωτών.

Με συγκεντρώσεις σε Λέσβο και Χίο απαντούν κάτοικοι, σωματεία και φορείς των νησιών στην βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης, σε βάρος τους επειδή αγωνίζονται ενάντια στη δημιουργία κλειστών φυλακών για τους πρόσφυγες – μετανάστες και ζητούν τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων από τη χώρα.

Στη Λέσβο εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και με πορεία κατευθύνθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα όπου με δύο λεωφορεία (τα οποία θα αναχωρήσουν στις 3.45 μ.μ. από την πλατεία Σαπφούς) και ιδιωτικά αυτοκίνητα (με σημείο συγκέντρωσης τη ΔΕΗ στις 4 μ.μ.) θα συναντήσουν τον αγωνιζόμενο λαό της ευρύτερης περιοχής του Μανταμάδου.

Νωρίτερα, στην περιοχή Διαβολόρεμα έξω από τον Μανταμάδο, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι κάτοικοι, δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν εκ νέου χρήση χημικών προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο.

Στη Χίο συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία καταδικάζοντας την κρατική καταστολή και βία ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας.

Στη Λήμνο, σε συγκέντρωση σήμερα, στις 7 το απόγευμα στο λιμάνι της Μύρινας καλούν το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου και το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.

Στην Αθήνα, συγκέντρωση διοργανώνει αύριο Τετάρτη 26 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα στη Βουλή η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και άλλοι σύλλογοι νησιωτών.

Στη Σάμο, τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 το απόγευμα κήρυξε για αύριο Τετάρτη 26 Φλεβάρη το Εργατικό Κέντρο Σάμου και καλεί σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Πυθαγόρα, τους εργαζόμενους και τον σαμιώτικο λαό.

Τα αιτήματα των συγκεντρώσεων

  • Να αποσύρει αμέσως τώρα η κυβέρνηση τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά.

  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.

  • Κλείσιμο όλων των hot spots ανοικτών και κλειστών – κανένα νέο hot spot.

  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.

  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα για την απόβαση των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την απόβαση των ΜΑΤ στη Λέσβο και τη Χίο έκανε δήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα έχει ως εξής: 

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες μας, οργάνωσε τη νυχτερινή απόβαση και τη βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ στη Λέσβο, στη Χίο, κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μη γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ.

Από τις 2 τα ξημερώματα ο λαός της Λέσβου και της Χίου βρίσκονται αντιμέτωποι με την αγριότητα των ΜΑΤ. Από το λιμάνι έως τα χωριά, οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών που βγήκαν στους δρόμους δέχονται επιθέσεις με χημικά, με δακρυγόνα, με αύρες.

Οι δυνάμεις καταστολής αυτήν τη στιγμή λειτουργούν και συμπεριφέρονται στον ηρωικό Μανταμάδο, στα άλλα χωριά της Λέσβου, στο Βροντάδο της Χίου ως δυνάμεις κατοχής.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Απαιτούμε:

  • Να αποσύρει αμέσως τώρα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά. Να γίνουν εδώ και τώρα αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών.

  • Όλος ο λαός πρέπει καταδικάσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Για να εφαρμόσει την πολιτική και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εγκληματεί σε βάρος των νησιωτών».

Επικοινωνία του Θ. Παφίλη με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

για την απαράδεκτη αστυνομική βία στα νησιά

Τηλεφωνική παρέμβαση για την απαράδεκτη αστυνομική επιχείρηση σε βάρος των νησιωτών έκανε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη αστυνομική βία, με την ασύστολη χρήση χημικών και δακρυγόνων απέναντι στους κατοίκους σε Λέσβο και Χίο και τον ξυλοδαρμό πολιτών.

Ζήτησε από τον υφυπουργό να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά και να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως απαιτούν δικαίως οι κάτοικοι των νησιών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από τα νησιά

Την άγρια καταστολή κατά των νησιωτών, που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να κατασκευαστούν τα κέντρα-φυλακές, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

«Εμείς ζητάμε να φύγουν τα ΜΑΤ, να αποσυρθούν τώρα, να δοθεί εντολή να σταματήσουν τον πόλεμο», σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης, προσθέτοντας πως είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε πως αντί η κυβέρνηση να στείλει καράβια για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, έκανε απόβαση δυνάμεων των ΜΑΤ που θυμίζει κατάσταση κατοχής. Πρόσθεσε πως όλα τα υπόλοιπα κόμματα προσκυνάνε την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αρνείται τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών.#