ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Μ. ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ Για την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου απέναντι στην επιδημία και τα μέτρα που τώρα πρέπει να ληφθούν.

Σε δήλωσή της, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, σχετικά με την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου απέναντι στην επιδημία και τα μέτρα που τώρα πρέπει να ληφθούν, αναφέρει:  

«Ένα μήνα μετά την εκδήλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα και ενώ τα κρούσματα στα νησιά του Αιγαίου αυξάνουν, η κυβέρνηση συνεχίζει να ολιγωρεί σε ό,τι αφορά τη λήψη των επιτακτικά αναγκαίων μέτρων για την προστασία των νησιωτών. Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ιατρεία, σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή τους και τον εξοπλισμό τους και μπορεί να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, όπως δείχνει το προληπτικό κλείσιμο των Κέντρων Υγείας του Πολιχνίτου και της Καλλονής. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις υγειονομικών δεν έχουν κανένα αντίκριμα στα νησιά του Αιγαίου.

Κανένα μέτρο δεν έχει ακόμα ληφθεί που θα διασφαλίζει τη γρήγορη μεταφορά των δειγμάτων για τον έλεγχο του κορονοϊού. Οι υγειονομικοί και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και πληρώνουν, αναζητώντας λύση, αναμένοντας το πότε θα περάσει πλοίο ή το πότε θα έχει πτήση που θα δεχτεί να πάρει τα δείγματα, και μετά με ποιον τρόπο αυτά θα φτάσουν στο διαγνωστικό κέντρο. Στα μικρά νησιά το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς το πλοίο περνάει ανά δύο ή τρεις μέρες.

Επίσης κανένα μέτρο ακόμα δεν έχει πάρει η κυβέρνηση για τον ιατρικό έλεγχο των επιβατών που φτάνουν με τα πλοία στα νησιά, αυτό δείχνει και το περιστατικό στην Ικαρία.

Τώρα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση η κυβέρνηση πρέπει:

– Να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να στελεχώσει τα ιατρεία και Κέντρα Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων στα νησιά που υπάρχουν.

– Να εντάξει υποχρεωτικά τους ιδιώτες γιατρούς, ειδικά πνευμονολόγους και παθολόγους, στο κρατικό σχέδιο για την ιατρική παρακολούθηση δωρεάν των κατοίκων, καθώς και για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων των μικρών νησιών.

– Να εξασφαλίσει έγκαιρη και δωρεάν αερομεταφορά των διαγνωστικών τεστ από τα νησιά, καθώς και την αεροδιακομιδή των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.

– Να εφοδιάσει αμέσως με τα κατάλληλα, και σε επαρκή ποσότητα, προστατευτικά μέσα -όπως, μάσκες, γάντια, φόρμες, αντισηπτικά- για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίσει τη δωρεάν τροφοδοσία των κατοίκων.

– Να αποστείλει επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ.

– Να εξασφαλίσει ειδικές γραμμές επικοινωνίας στον ΕΟΔΥ στις οποίες θα απευθύνονται οι γιατροί των μικρών νησιών και να ορίσει νοσοκομείο αναφοράς».