H Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου συμμετέχει την Τετάρτη 15 Απρίλη 2020 στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και συμμετέχει στην πανελλαδική μέρα δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων super market την Τετάρτη 15 Απρίλη.

Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Εν μέσω επιδημίας, οι όμιλοι των super market αφού κατέγραψαν ρεκόρ τζίρου αυτές τις ημέρες, προχώρησαν σε ελάχιστες προσλήψεις 45ημερών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αύξησης της κερδοφορίας τους, στις συνθήκες της πανδημίας. Ταυτόχρονα επικαλούνται τον αυξημένο φόρτο εργασιών για όλο και εντατικότερη εργασία από τους υπαλλήλους, με όλους τους κινδύνους τους οποίους έχει μια τέτοια λογική. Οι συνάδελφοι στις ταχυμεταφορές, στα σούπερ-μάρκετ, το προσφυγικό κι αλλού δεν υποχρεούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της  εργοδοσίας και της κυβέρνησης, όταν μάλιστα τα μέτρα ασφαλείας συνεχίζουν να είναι ελλιπέστατα.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες μειώθηκαν, αξιοποιούν την συγκυρία για να εκβιάσουν ποικιλοτρόπως τους εργαζομένους. Πιέσεις για λήψη αδειών, εκ περιτροπής εργασία ακόμα και πιέσεις για εργασία ενώ είναι στην πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση αναστολή σύμβασης, είναι μερικά μόνο από τα όπλα της εργοδοσίας σ’ αυτήν την συγκυρία.

Συνάδελφοι πρέπει να έχουμε υπόψιν όμως ότι αρκετά από τα μέτρα της κυβέρνησης που ήρθαν λόγω της πανδημίας, ήταν έτσι κι αλλιώς στο πρόγραμμα της και τα δοκιμάζει σήμερα. Είναι συνεχεία μιας πολιτικής που στοχεύει στην παράδοση άνευ όρων των εργαζομένων μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο του ιού, για την εξάπλωση του οποίου πρώτα απ’ όλα φταίνε όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες ισοπέδωσαν το Δημόσιο σύστημα υγείας.

Η Ένωση μας είναι σταθερά στο πλάι των συναδέλφων στα super market του νησιού μας, οι οποίοι μαζί με την απειλή του COVID-19 τόσο στην υγεία αυτών και των οικείων τους, βιώνουν τις σοβαρές συνέπειες με την χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας τους και όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ξεκούραση.

Την Τετάρτη 15 Απρίλη, συμμετέχουμε στην πανελλαδική μέρα δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων super market κι απαιτούμε:

 ·Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα

·Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη

·Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

·Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

·Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.

· Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

· Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

·Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

·Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Καλούμε τους συναδέλφους για οποιοδήποτε πρόβλημα, προσπάθεια αλλαγής εργασιακών σχέσεων κλπ αντιμετωπίσουν στο χώρο εργασίας τους να επικοινωνούν με το σωματείο στο email: eiylesvou@gmail.com ή τις πρωινές ώρες στο τηλέφωνο 22510-22734».