Μ. Κομνηνάκα: Ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης γράφεται για το λαό.

Από τη συζήτηση στη Βουλή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Mία ακόμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μετατρέπει την πανδημία σε «ευκαιρία» για να ξεσαλώσει η εργοδοσία, σπεύδει η κυβέρνηση να επικυρώσει στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συγκεκριμένη ΠΝΠ εκδόθηκε την 30ή Μάρτη.

Ανάμεσα στα …μέτρα «στήριξης» των εργαζομένων που περιέχει, είναι η απαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων από την υποχρέωσή τους να καταβάλλουν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες το Δώρο του Πάσχα. Η σχετική προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα μετατίθεται έως τις 30 Ιούνη για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό, δηλαδή γίνεται ένα επιπλέον «δώρο» για τους εργοδότες!

Τα άλλα «δωράκια» στο κεφάλαιο είναι η απαλλαγή των καναλαρχών από την ετήσια δόση που θα πληρώσουν φέτος για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία έρχεται να προστεθεί στα 11 εκατ. ευρώ που πήραν για τη μετάδοση μηνυμάτων για τον κορονοϊό. Ζεστό χρήμα θα πάρουν και οι εφοπλιστές, καθώς η ΠΝΠ περιλαμβάνει απευθείας αναθέσεις δρομολογίων και μείωση λιμενικών τελών.

Αντίθετα, για τους αυτοαπασχολούμενους τα μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι τουλάχιστον ανεπαρκή, καθώς κυρίως μεταθέτουν χρονικά την είσπραξη των διαφόρων δόσεων και χαρατσιών.

Η ΠΝΠ δεν περιέχει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά περιορίζεται στην καταβολή επιπλέον μισού μισθού στους υγειονομικούς και ορισμένες προσλήψεις με ημερομηνία λήξης (ορισμένου χρόνου). Στην ίδια ΠΝΠ προβλέπονται οι δια περιφοράς συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες, όπου δεν επαρκεί το προσωπικό.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, υπογράμμισε ότι η μερίδα του λέοντος των μέτρων στήριξης πάει στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η πανδημία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη νομιμοποίηση των αξιώσεων της εργοδοσίας. Όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιβεβαιώνει για ποιον γράφει το λογαριασμό και αυτής της κρίσης.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δείχνει απροθυμία για μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτά που προτείνει το ΚΚΕ, αλλά αντιθέτως είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να κάνει δώρα στους καναλάρχες και στους εφοπλιστές.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους που περιέχει η ΠΝΠ, υπογράμμισε πως δεν δίνουν ουσιαστική στήριξη, αφού μία μικρή αναστολή πληρωμών δεν θα τους επιτρέψει να πληρώσουν τους επόμενους μήνες. Επίσης, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των αυτοαπασχολούμεων επιστημόνων, αρνούμενη να τους δώσει ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ. 

Για τα μέτρα που αφορούν την Υγεία, σημείωσε πως δείχνουν τον αποσπασματικό τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της προστασίας της Υγείας και της ζωής του λαού. Όπως ανέφερε, αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί το Δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμα μέτρα και όχι με μπαλώματα ή σε βάρος των χρονίως πασχόντων. #