Δήλωση της Μαρίας Κομνηνάκα: Να κλείσει το hot spot της Μόριας και να μην ανοίξει κανένα άλλο.

Την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ για να κλείσει το hotspot της Μόριας και να μην ανοίξει κανένα άλλο στο νησί, υπογραμμίζει σε δήλωσή της η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή την επιστολή του Συλλόγου Κατοίκων της Μόριας, της Παναγιούδας και των όμορων κοινοτήτων που ζητούν την απομάκρυνση του ΚΥΤ από τη Μόρια και τη μετεγκατάστασή του σε άλλη περιοχή του νησιού. Ο σύλλογος κατοίκων έδωσε στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή, μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή κ. Αθανασίου ότι το ΚΥΤ της Μόριας θα γίνει η κλειστή δομή που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ, παρά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ ότι θα κλείσουν τα hotspot.

Η δήλωση της βουλευτίνας Μαρίας Κομνηνάκα έχει ως εξής:

«Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη, σταθερή να κλείσει το hotspot της Μόριας και να μην ανοίξει κανένα άλλο στο νησί. Ας θυμηθούν όσοι ξέχασαν και όσοι παριστάνουν ότι δεν θυμούνται, ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στη δημιουργία του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν όλοι οι άλλοι -κόμματα και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης- τη στήριζαν και το αποδέχονταν.

Η επιβεβαίωση των προθέσεων της κυβέρνησης να διατηρήσει το ΚΥΤ της Μόριας, ως κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, αφήνει την κυβέρνηση πολλαπλά εκτεθειμένη στα μάτια του λαού της Λέσβου. Όχι μόνο δεν ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για τη συμπεριφορά τους ως στρατός κατοχής απέναντι στους κατοίκους του νησιού, αλλά και την αποκατάσταση των φθορών που προκάλεσαν, αλλά κυρίως συνεχίζουν να αγνοούν την πάνδημη απαίτηση: Να πάψουν τα νησιά μας να αποτελούν το στρατόπεδο συγκέντρωσης της ΕΕ.

Η εμμονή της κυβέρνησης για διατήρηση του εγκλωβισμού στα νησιά, με τις γνωστές σε όλους επώδυνες συνέπειες, είναι αποτέλεσμα της επιλογής της να διατηρεί την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ, στο πλαίσιο των παζαριών με την τουρκική αστική τάξη.

Οι κάτοικοι του νησιού χρειάζεται να προβληματιστούν:

Είναι φανερό γιατί η κυβέρνηση της Τουρκίας, γιατί η ΕΕ θέλουν τα νησιά να έχουν ΚΥΤ – εγκλωβισμένους, όμως για ποιο λόγο επιμένουν σε αυτή την επιλογή η κυβέρνηση ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι; Τι δεσμεύσεις έχουν; Τι ανταλλάγματα;

Να μην αφήσουν λοιπόν οι κάτοικοι του νησιού να τους παρασύρει η ανούσια αντιπαράθεση που στήνουν διάφοροι θεσμικοί παράγοντες, για το σε ποιανού την πόρτα θα χτιστεί το κέντρο-φυλακή, που μόνο αποτέλεσμα θα έχει τη μονιμοποίηση του εγκλωβισμού και την επέκταση των ΚΥΤ στο νησί.

Κοινή διεκδίκηση όλων μας πρέπει να είναι:

  • Να κλείσει το αίσχος της Μόριας και να μην δημιουργηθεί κανένα άλλο, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, στρατόπεδο συγκέντρωσης.

  • Μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού της.

  • Κατάργηση των Κανονισμών Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, που μετατρέπει τη χώρα μας σε φυλακή της ΕΕ.

  • Να οργανωθεί με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα και με τη Συρία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες και από εκεί απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους.

  • Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που διαιωνίζουν τον πόλεμο και την εξαθλίωση και γεννούν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους και για το λαό της χώρας μας». #