Με όποια κατάληξη, το «μάρμαρο» θα κληθούν να το πληρώσουν οι λαοί.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή, με τους ηγέτες των 27 κρατών – μελών να εστιάζουν στην πρόταση της Κομισιόν για τη συγκρότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης», στο πλαίσιο και του υπό διαμόρφωση πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027.

Το αποτέλεσμα λίγο πολύ αναμενόταν, αφού με επίκεντρο την πρόταση έρχονται ξανά στον «αφρό» οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, με την κάθε πλευρά να εκφράζει ξανά τις θέσεις της σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν.

Κοινό έδαφος, πάντως, παραμένει η προσπάθεια να φορτωθεί και η νέα καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, εφόσον η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι ο μηχανισμός θα ενσωματωθεί στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», δηλαδή στα γνωστά μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που ελέγχουν ανά εξάμηνο την πορεία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε κάθε χώρα.

Τίποτα, επομένως, δεν αλλάζει για το λαό, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η κατάληξη των ιμπεριαλιστικών παζαριών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Και τα νέα δάνεια θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών, με τη διόγκωση των χρεών, και οι λεγόμενες επιδοτήσεις θα πληρωθούν μέχρι δεκάρας, μεταξύ άλλων με τα χαράτσια νέας κοπής σε εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, καθώς και με τους νέους φόρους που βρίσκονται στα σκαριά (στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης») και θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Σε σχετικό σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ανεξάρτητα από την όποια μελλοντική κατάληξη στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, το σίγουρο είναι ότι τα χρηματοδοτικά πακέτα, με όποια μορφή, θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των μεγάλων ομίλων σε μια σειρά κλάδους, ενώ το «μάρμαρο» θα κληθούν να το πληρώσουν πάλι οι λαοί.

Αυτό προκύπτει σαφώς απ’ την πρόταση της Κομισιόν που παραπέμπει στα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα, δηλαδή τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή της αντιλαϊκής ατζέντας που διαμορφώθηκε πριν την πανδημία, καθώς και στην αύξηση των ιδίων πόρων που θα χρηματοδοτηθούν απ’ τις λαϊκές τσέπες. Είναι αυτό που κυνικά παραδέχτηκε ο υπ. Οικονομικών, πως δεν υπάρχει «τζάμπα γεύμα» στην ΕΕ.

Οι εξελίξεις αυτές δεν εκθέτουν μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά., που «μ’ ένα στόμα, μια φωνή» επικροτούν το Ταμείο Ανάκαμψης, παραπλανώντας τον ελληνικό λαό για τους κερδισμένους και τους χαμένους αυτού του Ταμείου».#