Να ενισχυθεί το νοσοκομείο και οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας της Λέσβου.

«Για πόσο ακόμα θα συνεχίζεται η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης, στις συνεχείς εκκλήσεις για λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας στη Λέσβο και αποφασιστικής στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας;», αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Καταγγέλλει ότι «η ολιγωρία στην ενίσχυση τόσο των μηχανισμών της πολιτικής προστασίας όσο και των δημόσιων δομών υγείας, με όλα τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό, για να μπορούν να πραγματοποιούνται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, χωρίς τη μεσολάβηση του διαστήματος για την αποστολή των δειγμάτων στην Αθήνα, είχε ήδη ως βαρύτατη συνέπεια τη μεγάλη εξάπλωση του ιού στο νησί». Η Μαρία Κομνηνάκα, σημειώνει επίσης:

«Η κυβέρνηση οφείλει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να ενισχύσει το νοσοκομείο και τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας με όλο το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και μέσα, για την προστασία της υγείας τόσο των εργαζομένων στις δομές υγείας, που ήδη άρχισαν να παρουσιάζουν κρούσματα, όσο βέβαια και των ασθενών. Να χορηγήσει στο Νοσοκομείο τον απαραίτητο αριθμό αντιδραστηρίων, ώστε να μπορούν να γίνονται σε μαζική κλίμακα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις τεστ, με προτεραιότητα σε όλους τους εργαζόμενους σε δομές Υγείας και Πρόνοιας, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εστίαση, στον τουρισμό και το εμπόριο. Να ανοίξουν και να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, πριν το Νοσοκομείο ξεπεράσει τα ήδη περιορισμένα όρια του. Να ενταχθούν στο σχεδιασμό του δημοσίου συστήματος υγείας, όλες οι υπάρχουσες δομές υγείας του νησιού, δημόσιες και ιδιωτικές και να ενισχυθούν αυτές με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και την ένταξη σ’ αυτές και των ιδιωτών ιατρών.

Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους.

Η κυβέρνηση να σταματήσει «να πιπιλάει την καραμέλα» της ατομικής ευθύνης, γιατί αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απουσία και τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού σε τόσο ευαίσθητους, για την ανθρώπινη ζωή, τομείς».#