«Ήρθε για να δει το αίσχος που δημιούργησε η πολιτική τους» Δήλωση της Μ. Κομνηνάκα για την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο νησί.

Σε δήλωσή της η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ, σημειώνει για την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο νησί:

«Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης στη Λέσβο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ, που έρχεται κι αυτός για να δει το αίσχος που δημιούργησε η πολιτική τους… και να απέλθει, επαναλαμβάνουμε το αίτημα που εκφράσαμε και στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κ. Μαργ. Σχοινά.

Αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες δεν είναι κι άλλα «κούφια λόγια συμπάθειας» και επίβλεψη για το πώς προχωράει το νέο, αθλιότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά να μεταφερθούν ΤΩΡΑ με ευθύνη της ΕΕ όλοι οι εγκλωβισμένοι στο νησί πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες προορισμού τους και εκεί να καταθέσουν και να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου.

Επίσης, να μεταβούν όλες οι Υπηρεσίες Ασύλου, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, εκεί όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες, στο έδαφος της Τουρκίας και στα σύνορα της Συρίας, ώστε εκεί να πραγματοποιούνται όλα τα αιτήματα και οι διαδικασίες διεθνούς προστασίας και με ασφάλεια να μεταβαίνουν οι πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν. Αυτή είναι η μόνη λύση που μπορεί να σταματήσει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται ξανά, τόσο για τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τους πολύπαθους κατοίκους της Λέσβου και των άλλων νησιών.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού να συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα τους, με το αίτημα «Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο νησί, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό», κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που δημιουργούν τα επικίνδυνα αυτά αδιέξοδα».#