Αντί να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες, η κυβέρνηση έστειλε αύρες και ΜΑΤ. Ανακοίνωση της ΤΕ Λέσβου του Κ.Κ.Ε.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ τονίζει πως η κυβέρνηση αντί να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, έστειλε αύρες και ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει τον εχθρό-λαό. Τα καταστροφικά, και για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες και για τους κατοίκους του νησιού, σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν..

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να στείλει στη Λέσβο πλοία για να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική ενδοχώρα, αντί να στείλει υγειονομικούς, τεστ, μάσκες και φάρμακα για να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν μπροστά στην έξαρση του κορονοϊού που μαστίζει το νησί μας, έστειλε αύρες και ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει τον εχθρό-λαό που αγωνίζεται για να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο.

Επωμίζεται έτσι τεράστιες ευθύνες για την τροπή που θα πάρει η κατάσταση στο νησί και όσον αφορά την εξέλιξη της ανθρωπιστικής κρίσης που συνεχώς διογκώνεται και όσον αφορά την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, που είναι από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά. Επωμίζεται τεράστιες ευθύνες για το μέλλον αυτού του τόπου όταν παγιώνει την αντιμετώπιση των κατοίκων του σαν εχθρούς.

Τα καταστροφικά, και για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες και για τους κατοίκους του νησιού, σχέδιά της δεν θα περάσουν. Ο λεσβιακός λαός έχει και την πείρα και τη δύναμη και τη θέληση να τα ματαιώσει».

Σχόλιο του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εξάλλου σε σχόλιό του για την εκρηκτική κατάσταση στη Λέσβο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για τρίτη συνεχόμενη μέρα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο παραμένουν στο δρόμο, με ευθύνη της κυβέρνησης και με την υποκριτική στάση της ΕΕ, που οδήγησαν τα πράγματα στο σημερινό αδιέξοδο και που εξαγγέλλουν σε όλους τους τόνους νέες κλειστές δομές, δηλαδή νέες «Μόριες».

Μοναδική απάντηση στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση και στο ξενοφοβικό, ρατσιστικό μίσος είναι να γίνει πράξη το καθολικό λαϊκό αίτημα για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, καμιά νέα δομή κλειστή ή «ανοιχτή», αναγνώριση του δικαιώματος να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου στις χώρες προορισμού τους».

Χιλιάδες πρόσφυγες πεταμένοι στο δρόμο χωρίς στέγη, φαγητό και νερό.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι και ανάπηροι βρίσκονται «πεταμένοι» στο δρόμο, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας, αποτελώντας τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της άθλιας πολιτικής που έχει μετατρέψει τα νησιά σε φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσπαθώντας να βρουν κάπου να εναποθέσουν ό,τι μπόρεσαν να γλιτώσουν από την πυρκαγιά, έχουν μετατρέψει σε πρόχειρους καταυλισμούς δρόμους, πεζοδρόμια, προαύλιους χώρους καταστημάτων, χωράφια. Οι εικόνες αποτελούν «γροθιά» στο στομάχι. Για τρίτο βράδυ είναι αναγκασμένοι να κοιμηθούν όπου βρουν. 

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, που ξέσπασε η φωτιά, κοιμούνται όπου μπορέσουν, εντελώς εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι. Το μόνο που ζητούν απεγνωσμένα είναι φαγητό και νερό. Μάλιστα, η κυβέρνηση, εντείνοντας την καταστολή σε βάρος των κατατρεγμένων, έστειλε δεκάδες διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ προκειμένου να τους εμποδίσουν να φτάσουν στην πόλη.

Συνολικά όλο το νησί είναι ένα καζάνι που βράζει, με την οργή και την αγανάκτηση των νησιωτών να ξεχειλίζει. Και σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η νέα φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης και κατέκαψε ό,τι είχε απομείνει. «Όχι άλλη Μόρια. Κανένα νέο ΚΥΤ, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό», είναι οι φράσεις που κυριαρχούν ανάμεσα στους νησιώτες παρά τις συγχύσεις ή και τις αυταπάτες που μπορεί να έχουν αρκετοί.

Από το πρωί της Πέμπτης οι δυνάμεις του ΚΚΕ πραγματοποιούσαν ολοήμερη εξόρμηση στη Λέσβο, προβάλλοντας την ανάγκη να κλείσει η Μόρια, να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ και άμεσα να ξεκινήσει ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί. #