Διαμαρτυρία – διαδήλωση των προσφύγων για τις άθλιες συνθήκες και τον εγκλωβισμό.

Μια νέα ανθρώπινη τραγωδία εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα στα αποκαΐδια της Μόριας, αυτής της άθλιας αποθήκης ψυχών η οποία συμβολίζει εύγλωττα τον απάνθρωπο χαρακτήρα της ευρωενωσιακής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Τις εικόνες ντροπής από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν στον καταυλισμό, διαδέχθηκαν νέες εικόνες ντροπές, καθώς μετά τη φωτιά οι οικογένειες των προσφύγων βρέθηκαν στο δρόμο, χωρίς καμία βοήθεια, στέγη, φαγητό και νερό.

Πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και ανήμποροι, αναζητώντας καταφύγιο έχουν «στρώσει» στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, σε χωράφια. Σε συνθήκες πανδημίας, το νησί έχει μετατραπεί σε μια υγειονομική βόμβα για αυτούς τους ανήμπορους ανθρώπους και για τους νησιώτες.

Οι απάνθρωπες συνθήκες και ο εγκλωβισμός που συνεχίζεται, είναι που οδήγησαν σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες να διαδηλώνουν μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ, που είχαν παραταχθεί από τη νύχτα της πυρκαγιάς στον εθνικό δρόμο στο ύψος της περιοχής «Καρά Τεπέ» προκειμένου να αποτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν μέσα στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης.

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες φώναζαν το σύνθημα «Θέλουμε να φύγουμε. Αφήστε μας ελεύθερους» και αρκετοί ύψωναν με τα χέρια τους αυτοσχέδια πλακάτ με αυτή τη φράση.

Αντί για απεγκλωβισμό, η κυβέρνηση έχει γεμίσει το νησί ΜΑΤ και δηλώνει αποφασισμένη να επιταχύνει τις διαδικασίες για τα κλειστά κέντρα κράτησης, δηλαδή για στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές που θα εντείνουν τα αδιέξοδα και τον εγκλωβισμό. Ήδη, έχουν ξεκινήσει εργασίες για να στηθούν σκηνές στο Καρά Τεπέ, προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο των προσφύγων όσο και των νησιών που φοβούνται ότι θα δημιουργηθεί εκεί μια νέα Μόρια. #