Εξόρμηση του ΚΚΕ για να κλείσει η Μόρια και να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες.

Ολοήμερη εξόρμηση του ΚΚΕ είναι σε εξέλιξη στη Λέσβο για να κλείσει η Μόρια, να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ και άμεσα να ξεκινήσει ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Ήδη, από το πρωί μέλη του Κόμματος μοιράζουν σε κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης την ανακοίνωση του ΚΚΕ, που εκδόθηκε μετά την πυρκαγιά που αποτέφρωσε το ΚΥΤ Μόριας, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλειφθούν στους δρόμους όπου πέρασαν τις δύο τελευταίες νύχτες. Στην πρωινή εξόρμηση ήταν η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Β. Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη.

Το μεσημέρι η εξόρμηση συνεχίστηκε στο χωριό της Μόριας.  

Με την εξόρμηση καλούν το λαό του νησιού να απαιτήσουν από την κυβέρνηση τώρα να δώσει ουσιαστική λύση, διασφαλίζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των κατοίκων, των προσφύγων και μεταναστών.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων στη Μόρια, έχοντας στο σχεδιασμό της την υλοποίηση των απάνθρωπων πολιτικών της ΕΕ που μετατρέπουν τα νησιά του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με τη δημιουργία και των κλειστών ΚΥΤ.

ΚΚΕ: Να κλείσει οριστικά η Μόρια και να μη φτιαχτεί άλλη φυλακή της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια σημειώνει:

«Το κολαστήριο της Μόριας είναι το εμβληματικό αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ, του Κανονισμού του Δουβλίνου και των Συμφωνιών με την Τουρκία για τον εγκλωβισμό των προσφύγων, που συνδιαμόρφωσαν και υπηρέτησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτό που συνέβη δεν ήταν παρά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Το έγκλημα αυτό βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ, που αξιοποιεί τα πρόσφατα γεγονότα για να φτιάξει νέες φυλακές στα νησιά, με βάση και την κυνική δήλωση του πρωθυπουργού ότι “δεν θα φύγει κανένας”. Βαραίνει, όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε σ’ αυτή την αθλιότητα και σήμερα παριστάνει τον ευαίσθητο, επικαλούμενος τους μειωμένους αριθμούς επί ημερών του, λες και ο χαρακτήρας ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης κρίνεται βασικά από το πόσοι διαμένουν σε αυτό.

Λύση, σε αυτή τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λέσβο, αποτελεί μόνο ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων, η προσωρινή μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα και από εκεί η χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να κλείσει οριστικά η Μόρια και να μη φτιαχτεί άλλη φυλακή της ΕΕ, κλειστή ή “ανοικτή”, στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να μη φτιαχτεί άλλο ΚΥΤ, είτε κλειστού είτε ανοιχτού τύπου, στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου

Παρέμβαση στην έκτακτη συζήτηση με την αρμόδια για το Μεταναστευτικό επίτροπο Y. Johansson για την κατάσταση στη Μόρια στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Στην ομιλία του τόνισε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Κυρία επίτροπε, κάνατε την ίδια απαράδεκτη σύγκριση που κάνει τόσο η σημερινή  ελληνική κυβέρνηση όσο κι η προηγούμενη, λέγοντας ότι η Μόρια με 12.000 χιλιάδες πρόσφυγες είναι καλύτερα απ’ ό,τι με τους 21.000 πρόσφυγες. Αλήθεια, έχετε ρωτήσει ποτέ αυτούς τους ανθρώπους -όσοι κι αν είναι αυτοί- πώς ζουν σε αυτό το κολαστήριο ή πώς ζουν και οι κάτοικοι του νησιού; Αυτό είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί κρατάνε εγκλωβισμένο στο νησί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, του Κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά και του αντιδραστικού σχεδιασμού για μετατροπή των νησιών σε φυλακές προσφύγων της ΕΕ, παίρνοντας επίσης υπόψη την κυνική δήλωση της κυβέρνησης ότι “κανένας δεν θα φύγει”. Η απόφασή σας να μετακινηθούν μόλις 400 ασυνόδευτα παιδιά είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Να παρθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα και τα απαραίτητα πρωτόκολλα για προσωρινή μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα και εκεί να γίνει η χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Θα πρέπει να κλείσει οριστικά η Μόρια και να μη φτιαχτεί άλλο ΚΥΤ, είτε κλειστού είτε ανοιχτού τύπου και στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου».