Κατ’ επείγουσα ερώτηση για την κατάσταση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο ΚΥΤ της Μόριας, έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Παρέμβαση στην Ευρ. Επιτροπή για τις πυρκαγιές και την καταστροφή των υποδομών του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κατ’ επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ τους μικρά παιδιά, στο νησί της Λέσβου, μετά την ολοσχερή καταστροφή των υποδομών του ΚΥΤ στο κολαστήριο της Μόριας από τις πολλαπλές πυρκαγιές, που έχει εκθέσει σε σοβαρό κίνδυνο περισσότερους από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και τους κατοίκους των γύρω χωριών.

Η φωτιά ξέσπασε τη στιγμή που τα κρούσματα του COVID-19 αυξάνονται στη Λέσβο και εντός των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα hot-spot. Κυβέρνηση και ΕΕ φέρουν μεγάλες ευθύνες γιατί ενώ γνώριζαν τους μεγάλους κινδύνους που θα δημιουργούσε η μετάδοση της πανδημίας στο ΚΥΤ λόγω του μεγάλου αριθμού εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες και του τεράστιου συγχρωτισμού, περιφρονούν, ακόμα και τώρα, τα επίμονα κι επιτακτικά αιτήματα των μαζικών φορέων του νησιού που απαιτούν το κλείσιμο του hot-spot, τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας μέχρι αυτός να ολοκληρωθεί.

Η κυβέρνηση έχει επίσης μεγάλες ευθύνη γιατί με την πολιτική της και με σταθερό στόχο τη δημιουργία κλειστών δομών (είτε με την επέκταση της Μόριας ή και σε άλλο μέρος του νησιού) επέτρεψε να ενταθούν οι ανθρωπιστικοί κι υγειονομικοί κίνδυνοι και προετοίμασε την κατάσταση για την περαιτέρω εφαρμογή των αντιδραστικών σχεδιασμών της ΕΕ, για μετατροπή της Λέσβου και άλλων νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με τα κλειστά ΚΥΤ.

Η εξάπλωση της πανδημίας αρχικά σε κατοίκους του νησιού της Λέσβου και έπειτα εντός του ΚΥΤ είναι αποτέλεσμα της παραβίασης και «ελαστικοποίησης» των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την κυβέρνηση και την ΕΕ, προς όφελος των μεγάλων αεροπορικών και εταιρειών μεταφορών, των tour operators, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.

Οι αναγγελίες για τη «χρηματοδότηση της μεταφοράς των ασυνόδευτων ανηλίκων και εφήβων» από την Επίτροπο Γιόχανσον σε δομές της ενδοχώρας από την ΕΕ που μάλιστα γίνονται κατόπιν της τεράστιας καταστροφής και του υγειονομικού κινδύνου που έχει προκύψει είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ διατηρείται σε ισχύ η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η Συνθήκη του Δουβλίνου που προκαλούν το σοβαρό πρόβλημα του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και απαγορεύουν τη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή σχετικά με τα αιτήματα:

– Να κλείσει τώρα οριστικά το ΚΥΤ της Μόριας, να μην ανοίξει άλλο στη Λέσβο ή στα άλλα νησιά;

– Να οργανωθεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, εξασφαλίζοντας χώρους με ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή τους φιλοξενία, έως ότου τους δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγραφα για να φτάσουν στους τελικούς προορισμούς τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για οικογένειες με μικρά παιδιά και ασυνόδευτα ανήλικα;

– Για την ανάγκη στελέχωσης και εξοπλισμού του δημόσιου κρατικού δωρεάν συστήματος Υγείας έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει στο σύνολο του πληθυσμού των νησιών και της ενδοχώρας τις απαραίτητες υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας από την πανδημία;». #