Νέα ειρηνική διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών με αίτημα τον απεγκλωβισμό τους.

Σε νέα ειρηνική διαμαρτυρία προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, απαιτώντας τον απεγκλωβισμό τους, τον οποίο η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται, αλλά αντίθετα ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νέο κολαστήριο στα πρότυπα της Μόριας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση άφησε και χθες, για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα, τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους στο δρόμο, χωρίς στέγη, φαγητό και νερό, χωρίς καμία υγειονομική περίθαλψη, αγνοώντας ταυτόχρονα το πάνδημο αίτημα του λαού της νησιού για την εδώ και τώρα ασφαλή μεταφορά όλων στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε προσωρινές ανθρώπινες εγκαταστάσεις, μέχρι να πάρουν τα έγγραφά τους και να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους.

Για τέταρτο βράδυ μετά την καταστροφή της Μόριας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται πεταμένοι στο δρόμο, χωρίς στέγη, φαγητό και νερό, καθώς η κυβέρνηση αρνείται τον απεγκλωβισμό τους. 

Τις εικόνες ντροπής από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν στον καταυλισμό, διαδέχθηκαν νέες εικόνες ντροπές. Πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και ανήμποροι, αναζητώντας καταφύγιο έχουν «στρώσει» στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, σε χωράφια.

Αντί η κυβέρνηση να δώσει λύση εδώ και τώρα με την ασφαλή μεταφορά όλων στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε προσωρινές ανθρώπινες εγκαταστάσεις, μέχρι να πάρουν τα έγγραφά τους και να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους, ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νέο κολαστήριο στα πρότυπα της Μόριας.

Τα σχέδιά της αποκαλύφθηκαν πλήρως την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν στήθηκαν οι πρώτες σκηνές στο Καρά Τεπέ, στο πεδίο βολής του στρατού, όπου όπως όλα δείχνουν θα δημιουργηθεί μια νέα Μόρια.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μετατρέψει και πάλι το νησί σε εμπόλεμη ζώνη, «κατεβάζοντας» διαρκώς διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ κ.ά. Οι κλούβες διαρκώς αυξάνονται, όπως ενισχύεται και η παρουσία των δυνάμεων καταστολής συνολικά στο νησί.

Οι απάνθρωπες συνθήκες και ο εγκλωβισμός που συνεχίζεται, είναι που οδήγησαν χιλιάδες πρόσφυγες να διαδηλώσουν μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ. #