Πρόκληση η «ετοιμότητα» της κυβέρνησης για μετατροπή του ΚΥΤ της Μόριας σε κλειστό κέντρο.

Πρόκληση χαρακτηρίζει η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα την «ετοιμότητα» της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μετατροπή του ΚΥΤ της Μόριας σε κλειστό κέντρο, έχοντας ως επιχείρημα την «εμφάνιση» του κορονοϊού!

Στηλιτεύει αυτή την απόφαση, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη να δηλώνει πρόσφατα πως το περιστατικό του κρούσματος «καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών», τονίζοντας πως το ΚΥΤ της Μόριας επεκτείνεται και μονιμοποιείται, εγκλωβίζοντας έτσι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναλυτικά η δήλωση της βουλευτίνας του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα:

«Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση, «σαν έτοιμη από καιρό», περίμενε την εμφάνιση κρούσματος στη Μόρια για να δικαιολογήσει την «αναγκαιότητα» για μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστό κέντρο, με ταυτόχρονη επέκτασή του στα γύρω κτήματα και δεδομένη πλέον τη μονιμοποίηση… παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Αντί να σχεδιάζει τον πιο αναγκαίο από ποτέ μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, συνεχίζει να παίζει «κορώνα – γράμματα» τις ζωές χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων, με τον ίδιο τρόπο που έπαιξε στον τζόγο των κερδών των ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών, την υγεία και τη ζωή συνολικά του πληθυσμού.

Ο λαός της Λέσβου δεν πρέπει να αποδεχτεί το ρόλο του δεσμοφύλακα για λογαριασμό της ΕΕ, ρόλο απάνθρωπο και με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες, είτε βρίσκεται στη Μόρια είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του νησιού το κέντρο-φυλακή. Να συνεχίσει ενωμένος με την ίδια αποφασιστικότητα τον αγώνα του, ενάντια σε όσους προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο να τον κάνουν να αποδεχτεί μια τέτοια προοπτική.

Να δυναμώσει τη διεκδίκηση:

  • Για να κλείσει οριστικά το ΚΥΤ της Μόριας και να μην ανοίξει άλλο στο νησί, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό κέντρο.
  • Για το μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί προς την ηπειρωτική χώρα και με γρήγορες διαδικασίες προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και στους Κανονισμούς του Δουβλίνου.
  • Για να πραγματοποιούνται όλες οι διαδικασίες ασύλου με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ στο έδαφος της Τουρκίας, που εξασφαλίζει τόσο την ασφαλή μεταφορά στις χώρες προορισμού τους, αλλά και βάζει οριστικά τέρμα στον απαράδεκτο εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και τη χώρα μας.
  • Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που δημιουργούν τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων και βάζουν ταυτόχρονα σε μεγάλους κινδύνους τον ίδιο το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». #