Συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη & μηχανοκίνητη πορεία στις 14 Σεπτέμβρη για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου καλεί τους συνδικαλιστικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού σε συνδιοργάνωση συλλαλητηρίου την Τρίτη στις 19.00 στη Πλατεία Σαπφούς λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κλπ.) από την πανδημία.

Όπως τονίζει στο κάλεσμά του «σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και μέρες να ακουστεί δυνατά η φωνή και η απαίτηση του λαού της Λέσβου:

Απεγκλωβισμός τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών.

Κανένα ΚΥΤ – Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης (κλειστό ή ανοικτό) πάνω στο νησί.

Έκφραση αλληλεγγύης – συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκη για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες – μετανάστες».

Παράλληλα, το Π.Ε.Κ. καλεί όλους τους κατοίκους της Λέσβου να συμμετέχουν τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και στη μηχανοκίνητη πορεία τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη στο Πάρκο ΙΚΑ στις 18.30.

Επεισόδια και δακρυγόνα από τα Ματ σε πρόσφυγες και μετανάστες

Επεισόδια έγιναν σήμερα στη Μόρια. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών κατά προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ αυτών ήταν οικογένειες με μικρά παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε μια γυναίκα στο κεφάλι και ένας ηλικιωμένος που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού.

Άγνωστες είναι οι αιτίες που προκάλεσαν τα επεισόδια.

Νωρίτερα σήμερα έγινε νέα ειρηνική διαδήλωση προσφύγων και μεταναστών που ζητούν να φύγουν από τη Λέσβο.

Να κλείσει τώρα οριστικά το ΚΥΤ της Μόριας, καμιά κλειστή ή ανοιχτή δομή στο νησί

Το ΔΣ του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών (Αφάλωνας, Θερμή, Μόρια, Παναγιούδα, Πάμφιλα) εκφράζει ομόφωνα την αλληλεγγύη του στους κατοίκους της Μόριας και των άλλων χωριών, στους εργαζόμενους στο ΚΥΤ, σε όλους τους 12.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, αντιμέτωποι με την ωρολογιακή βόμβα της πανδημίας και τώρα της καταστροφής.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει επίσης:

«Ανεξάρτητα από το αν ο φυσικός αυτουργός της πυρκαγιάς είναι η «κακή μας η τύχη», πράκτορες, τζιχαντιστές, αγανακτισμένοι πρόσφυγες ή ημεδαποί φασίστες, ο ηθικός αυτουργός για το «προμελετημένο έγκλημα» είναι όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που συναινούν στην πολιτική του εγκλωβισμού των ανοιχτών ή κλειστών δομών, μαζί και οι τοπικοί άρχοντες, που επιδεικτικά κώφευαν στα συνεχή αιτήματα των φορέων, των συνδικάτων, των υγειονομικών και των κατοίκων για απεγκλωβισμό των προσφύγων και αποσυμφόρηση των δομών.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της Μόριας και των όμορων χωριών. Η ανθρωπιστική κρίση -που εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε υγειονομική- αποτελεί ντροπή για όλο το νησί. Καλούμε όλους τους λεσβιακούς συλλόγους της Αττικής και την ΟΛΣΑ να σταθούν στο πλευρό του συλλόγου μας και να οργανώσουμε την αντίδρασή μας.

Επιμένουμε στα αιτήματά μας, τώρα ακόμα πιο επιτακτικά :

  • Να κλείσει τώρα οριστικά το ΚΥΤ της Μόριας, καμιά κλειστή ή ανοιχτή δομή, πουθενά στο νησί μας.

  • Να απεμπλακούν όλες οι ΜΚΟ, το κράτος να αναλάβει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

  • Οι εργαζόμενοι στις δομές να μονιμοποιηθούν και να ενταχθούν σε υπηρεσίες αντίστοιχες με την ειδικότητά τους.

  • Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες και να διευκολυνθεί η μετάβαση τους στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.

  • Μέτρα υγειονομικού ελέγχου με δωρεάν τεστ και μέτρα προστασίας από την πανδημία, τόσο του ντόπιου πληθυσμού, όσο και των προσφύγων. Ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό και με τα απαραίτητα ιατρικά μέσα και εφόδια του δημόσιου συστήματος Υγείας στο νησί (Βοστάνειο, Κέντρα Υγείας, γιατρό σε κάθε χωριό).

  • Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισάνθρωπες φωνές και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα».#