ΠΕΚ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Προετοιμάζουν μαχητικά την απεργία της Πέμπτης 26 Νοέμβρη 2020.

Με κεντρικό σύνθημα «Απαντάμε με απεργία στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα του λαού», το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, σωματεία και άλλοι φορείς, έχοντας πάρει αποφάσεις για απεργία την Πέμπτη στις 26 Νοέμβρη 2020, καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να «παγώσουν» τη συγκεκριμένη μέρα τούς χώρους δουλειάς και να θέσουν στο επίκεντρο τις επείγουσες διεκδικήσεις τους για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνει η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, από την υγεία μέχρι τα εργασιακά και από τις αστικές συγκοινωνίες μέχρι τη συνδικαλιστική δράση, ο αγώνας δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα, δεν μπορεί να περιμένει την «επόμενη μέρα». Η οργάνωση, η πάλη, η διεκδίκηση, η απεργία είναι η μόνη «ασπίδα» προστασίας που έχει ο λαός για να υπερασπιστεί τη ζωή του.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υγεία, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις με τις οποίες τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή που επιστράτευσε η κυβέρνηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό με επόμενο σταθμό την απεργία.

Τώρα είναι η ώρα αγώνα:

  • Για άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μπροστά στην αντίστροφη μέτρηση που λιγοστεύει καθημερινά μέχρι εξάντλησης τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.
  • Για μέτρα προστασίας ώστε να σταματήσουν οι χώροι δουλειάς να αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού.
  • Για ικανοποίηση των αιτημάτων για πύκνωση των δρομολογίων, συχνή και ασφαλή δημόσια συγκοινωνία.

Τώρα είναι η ώρα να δοθεί απεργιακή απάντηση στην κυβέρνηση, που γυρίζει την πλάτη στα επείγοντα αιτήματα των σωματείων και την ίδια στιγμή τρέχει να φέρει για συζήτηση και ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα με τις «μεταρρυθμίσεις» που αξιώνει το κεφάλαιο για 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση και στην απεργία, εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες και στις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων.

Τα σωματεία που οργανώνουν την απεργιακή μάχη απαιτούν να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Αγωνίζονται για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που με τον πρόσφατο Πτωχευτικό Κώδικα μπαίνει στο στόχαστρο κράτους και κορακιών. Επίσης, για «κούρεμα» χρεών των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και νερού λόγω χρεών σε κανένα λαϊκό σπίτι.

Εξάλλου τα σωματεία αξιοποιούν κάθε μέσο που διαθέτουν για να καλέσουν τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να απαντήσουν στις 26 Νοέμβρη με απεργιακό «lockdown» στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με συνεχή προσπάθεια για επικοινωνία με όσους δουλεύουν από το σπίτι, με διαδικτυακές συζητήσεις και εκδηλώσεις, με βίντεο, αφίσες και ανακοινώσεις, στέλνουν πλατιά το μήνυμα προετοιμασίας της απεργίας.#