Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική

«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί», αντήχησε από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Μυτιλήνης, καθώς η  ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, στο δικό της παιδί, τον Μυτιληνιό Μιχάλη Μυρογιάννη.

Από τα γραφεία του KKE ακούγονταν τα τραγούδια που συνόδευαν την ηρωική εξέγερση του Νοέμβρη. Κάποιοι από τους περαστικούς σήκωναν τις γροθιές, άλλοι σιγοτραγουδούσαν, άλλοι χτυπούσαν παλαμάκια ρυθμικά.

Η συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Συμβολική συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στο άγαλμα του Μιχάλη Μυρογιάννη, με όλα τα μέτρα προστασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, όπου σύντομη ομιλία έκανε ο Μπάμπης Ντινενής, γενικός γραμματέας του ΠΕΚ.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τη διοίκηση του ΠΕΚ, από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, από την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Λέσβου, από την Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ Λέσβου και από την Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου.

Επίσης κατάθεση στεφάνων έκαναν η ΤΟ Λέσβου της ΚΝΕ, η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση». Η συμβολική φετινή συγκέντρωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή.

Στην ομιλία του, ο Μπάμπης Ντινενής σημείωσε πως «βρισκόμαστε εδώ, στο μνημείο του συντοπίτη μας Μιχάλη Μυρογιάννη, που τέτοια μέρα σαν σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή δολοφονημένος εν ψυχρώ από το ανδρείκελο της χούντας Ντερτιλή», προσθέτοντας πως στο πρόσωπό του «τιμούμε όλους όσοι έπεσαν την ηρωική τούτη μέρα, τους εκατοντάδες που βασανίστηκαν και εξορίστηκαν, τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που προέταξαν τα στήθη τους και γιγάντωσαν την αντίσταση του λαού μας οδηγώντας τελικά στην ανατροπή της αμερικανόπνευστης χούντας των συνταγματαρχών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επικαιρότητα των μηνυμάτων της εξέγερσης. «Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι ημέρα μνήμης μόνο. Είναι ημέρα που προτάσσονται τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα. Το διήγημα ότι το ΝΑΤΟ είναι φορέας σταθερότητας και «εγγυητής» ειρήνης στην περιοχή μας έχει καταρρεύσει. ΗΠΑ ΝΑΤΟ και ΕΕ βάζουν τη χώρα και τον λαό μας σε επικίνδυνα νερά» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα. #