Η απάντηση του Λεσβιακού λαού: «Ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά – Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά»!

Το μνημόνιο συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελληνικής κυβέρνησης για το νέο κλειστό κέντρο κράτησης στη Λέσβο που διαιωνίζει τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών είναι η αιτία που πυροδότησε το νέο ξεσηκωμό του λεσβιακού λαού.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον λαό της Λέσβου για ποιο λόγο επιμένει στην επιλογή της να γίνουν τα στρατόπεδα προσφύγων στα νησιά. Γιατί δεν αποδέχεται και δεν διεκδικεί να μεταφερθούν οι επιτροπές ασύλου στην Τουρκία.

Οι ευθύνες της είναι τεράστιες. Όχι μόνον γιατί συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που συντηρούν και μεγεθύνουν τις προσφυγικές ροές, αλλά και γιατί επιμένει να βάζει πλάτη στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, εγκλωβίζοντας στο νησί μας πρόσφυγες και μετανάστες, εμποδίζοντάς τους να προωθηθούν στις χώρες που επιθυμούν και συντηρώντας και αυξάνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στο νησί από την εξέλιξη του κοινωνικού αυτού φαινομένου.

Ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου πως στην απόφασή του αυτή η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπορεύονται και «με την τοπική κοινωνία της Λέσβου».

Ο λαός της Λέσβου διατράνωσε με τον καλύτερο τρόπο τη θέλησή του στον μεγαλειώδη και νικηφόρο τριήμερο αγώνα που εδώ σε ένα χρόνο πριν, όταν επιχειρήθηκε να γίνει το κέντρο στην Καράβα αλλά και στην μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία την περασμένη Κυριακή, 28 Φλεβάρη 2021.

Το σύνθημα «ούτε στην Καράβα ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά» εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη θέληση του λεσβιακού λαού.#