Σύλλογοι της Βρίσας καταγγέλλουν την αδιαφορία για τον σεισμό του 2017.

Την παντελή αδιαφορία του συντονιστή που έχει ορισθεί από την κυβέρνηση για τις συνέπειες από τον σεισμό της 17ης Ιούλη του 2017 στη Λέσβο καταγγέλλουν με επιστολή τους οι πρόεδροι του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας, του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας.

Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής και τους βουλευτές Λέσβου ζητούν την αντικατάστασή του.

Η επιστολή των φορέων:

«Όπως γνωρίζετε, έχουν περάσει τριάμισι χρόνια από τον σεισμό της 17ης Ιουλίου 2017 στη Λέσβο και η Βρίσα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση επικινδυνότητας, ενώ υπάρχουν πάμπολλες εκκρεμότητες και διαδικαστικά ζητήματα να επιλυθούν. Μετά τις εκλογές και την παραίτηση του άμισθου συντονιστή για τις συνέπειες από τον σεισμό στη Λέσβο κου Βασίλη Τεντόμα, ζητήσαμε την τοποθέτηση νέου συντονιστή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τελικά πληροφορηθήκαμε ότι τοποθετήθηκε ο κ. Θεόδωρος Κυπραίος ως συντονιστής, αλλά χωρίς να συγκεκριμενοποιούνται τα καθήκοντά του. Επίσης, ενώ το έγγραφο διορισμού του κοινοποιήθηκε στους υπηρεσιακούς φορείς του υπουργείου, κανένα έγγραφο ενημέρωσης δεν έφτασε στις υπηρεσίες της Λέσβου ή στη Βρίσα. Εκτός αυτού, ο υποτιθέμενος συντονιστής, άμισθος ή έμμισθος δεν γνωρίζουμε (ΑΡ.ΠΡΩΤ.:οικ.16837, Παπάγου 9-3-2020), ενώ ενημερώθηκε και εγγράφως από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου για τα προβλήματα που χρειάζονται επίλυση, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Αλλά ούτε και επισκέφθηκε ποτέ τη Βρίσα και δεν ενδιαφέρθηκε για την προώθηση ή επίλυση κανενός προβλήματος.

Επειδή η συμπεριφορά αυτή μας είναι ακατανόητη, σας παρακαλούμε να τοποθετήσετε έναν νέο συντονιστή, ο οποίος θα αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα και θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση του. Αφού το ίδιο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τοποθέτησε τον κο Κυπραίο, είναι προφανές ότι αναγνωρίζει την ανάγκη για την ύπαρξη συντονιστή, προκειμένου να συνδράμει τους σεισμοπαθείς και να συμβάλει στον συντονισμό των έργων. Όσο όμως υπάρχει συντονιστής μόνο τύποις, τόσο τα προβλήματα που θα μπορούσε να προωθήσει χρονίζουν, ενώ η πανδημία τα επιδεινώνει.

Επειδή το ζήτημα δημιουργεί εύλογες απορίες και εικασίες σε όλους τους σεισμοπαθείς και όχι μόνο, για λόγους διαφάνειας η επιστολή μας αυτή και η απάντησή σας κατ’ αρχάς θα δημοσιοποιηθούν με όποια μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας έχουμε ή μπορούν να τεθούν στη διάθεσή μας. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά μας, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε όποιες άλλες ενέργειες θεωρήσουμε ενδεδειγμένες και προβλέπονται από τον νόμο. Και αυτό όχι μόνο για να βοηθήσουμε το σεισμόπληκτο χωριό μας αλλά και για λόγους ηθικής αρχής και τάξης».#