Φορείς της Λέσβου καταδικάζουν το απαράδεκτο ρατσιστικό και εθνικιστικό παραλήρημα στο στρατόπεδο «Μαρινέλλη» της Καλλονής

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των Στρατευμένων

Με ένα κατάπτυστο κείμενο σε ιστοσελίδα της Λέσβου γίνεται μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί και να καλυφθεί το απαράδεκτο ρατσιστικό και εθνικιστικό παραλήρημα από συγκεκριμένα στελέχη και ορισμένους στρατιώτες του στρατοπέδου “Μαρινέλλη”.

Το άθλιο, αλυτρωτικό, αντιδραστικό σύνθημα «Ήταν ένα καράβι, ένα αρματαγωγό, από το Βόλο σάλπαρε να σπείρει πανικό. Πάει παραλία, στην Μικρά Ασία, να σπείρει φλόγες και φωτιά σε όλη την Τουρκία» ακούστηκε με ευθύνη και παρουσία στελέχους. Πρέπει να καταγγελθεί πλατιά από όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς νέου που υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμα πιο βροντερά πρέπει να καταγγελθεί επίσης περιστατικό στην ίδια μονάδα, και μάλιστα σε ώρα εκπαίδευσης όπου στέλεχος έκανε φασιστική κατήχηση λέγοντας πως οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες “θέλουν να βρίσκονται στη χώρα μας για να τη μουσουλμανοποιήσουν”. Επίσης πως “στόχο έχουν να βιάσουν τα παιδιά και τις οικογένειές μας”. Υποστήριξε ανοιχτά πως αυτούς που ξεσπιτώνονται με τη βία και θαλασσοπνίγονται στα νερά του Αιγαίου για να γλιτώσουν από τους πολέμους που στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έμπρακτα, “πρέπει να τους έχουμε απέναντί μας”.

Το εθνικιστικό – φασιστικό ντελίριο των συγκεκριμένων στρατιωτών και στελεχών με το οποίο εξυμνούν το μίσος απέναντι στους γειτονικούς λαούς, τους κυνηγημένους πρόσφυγες και μετανάστες, και τους θαλασσοπνιγμένους στο Αιγαίο, οι συντάκτες του συγκεκριμένου κειμένου το βαφτίζουν “εμψύχωση του ηθικού και του εθνικού φρονήματος”, “εξύμνηση του έθνους και του ελληνικού στρατού” και άλλα παρόμοια αισχρά.

Ταυτόχρονα, και ενώ είναι γνωστό σε όλους ποιοι φωνάζουν αυτά τα συνθήματα, η διοίκηση του στρατοπέδου διεξάγει ΕΔΕ κατά στην οποία ρωτάνε έναν έναν τους στρατιώτες αν όντως ισχύουν τα γνωστά γεγονότα. Με αυτόν τον τρόπο, αντικειμενικά σκεπάζεται μέσω του φόβου και ουσιαστικά συγκαλύπτεται η αλήθεια.

Οι νέοι στρατευμένοι με το κεφάλι ψηλά έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να μην ανέχονται στις μονάδες τους τη δράση φασιστικών δυνάμεων που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού της χώρας μας και πρόσφατα καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων σύσσωμη βρίσκεται στο πλευρό των νέων που υπηρετούν σήμερα τη θητεία τους. Έχουν κάθε δικαίωμα να καταγγέλουν τέτοια φαινόμενα. Τους καλούμε να ορθώσουν ανάστημα στους φασίστες και τους αντιδραστικούς που σπέρνουν τα δηλητήριο στη νεολαία μέσα στα στρατόπεδα. Να καταγγέλουν στο λαό ανάλογα περιστατικά.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταδικάζει τόσο το ρατσιστικό – εθνικιστικό παραλήρημα στο στρατόπεδο “Μαρινέλλη” από στελέχη της μονάδας όσο και την προσπάθεια από ορισμένους στρατιώτες και στελέχη να δικαιολογήσουν και να καλύψουν το αδικαιολόγητο ρατσιστικό – εθνικιστικό παραλήρημα με ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του νησιού μας.

Η φασιστική κατήχηση που πραγματοποιήθηκε από στέλεχος της Μονάδας και στοχοποιούσε τους πρόσφυγες και μετανάστες λέγοντας πως “θέλουν να βρίσκονται στη χώρα μας για να τη μουσουλμανοποιήσουν” και πως “στόχο έχουν να βιάσουν τα παιδιά και τις οικογένειές μας” σε συνδυασμό με άλλο περιστατικό όπου ακούστηκαν αντιδραστικά συνθήματα, καλλιεργούν το μίσος απέναντι σε γειτονικούς λαούς και στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Στόχο έχουν να χύσουν το δηλητήριο τους, να παρουσιάσουν τα θύματα, που είναι οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, ως θύτες. Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, βγάζουν λάδι την πολιτική της Κυβέρνησης και διαχρονικά όλων των Κυβερνήσεων που με την συμμετοχή τους στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΝΑΤΟ, Ε.Ε συμμετέχουν στο ξεκλήρισμα και στον ξεριζωμό των λαών.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό της Λέσβου ο οποίος πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης, για να μην καταλήξουν τα νησιά μας απέραντες φυλακές της Ε.Ε όπου θα εγκλωβίζονται κάτω από άθλιες συνθήκες πρόσφυγες και μετανάστες, να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά και να απομονώνουν τέτοιες φωνές.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

καταδικάζει τα εθνικιστικά – ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν μέσα στο στρατόπεδο «Μαρινέλλη» από στελέχη της μονάδας, για να εμψυχώσουν τάχα τους φαντάρους απέναντι στον εχθρό! Το μόνο που καταφέρνουν με αυτά τα ρατσιστικά – φασιστικά συνθήματα, είναι να στοχοποιούν τους πρόσφυγες και μετανάστες καλλιεργώντας το μίσος απέναντί τους αλλά και απέναντι στους γειτονικούς λαούς. Παρουσιάζουν τα θύματα των πολέμων σαν θύτες, αποσιωπώντας τις ευθύνες που έχουν οι ΗΠΑ , το ΝΑΤΟ , η Ε. Ε. και όλες οι κυβερνήσεις που συμμετέχουν με διάφορους τρόπους σ’ αυτούς τους πολέμους δημιουργώντας τη φτώχεια και τον ξεριζωμό. Στέλνουμε τα παιδιά μας να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και όχι να τα δηλητηριάζουν με τέτοια ρατσιστικά και ξενοφοβικά συνθήματα.

Η Ομοσπονδία καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά τους φτωχούς βιοπαλαιστές αγρότες να απομονώσουν τέτοιες φωνές και να παλέψουν μαζί με το Λεσβιακό λαό, που πρόσφατα έδειξε με τον αγώνα του την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης για να φτιάξει μια νέα φυλακή της Ε. Ε. στο νησί μας.

Να σταθούμε όλοι μαζί και να διεκδικήσουμε τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων απ’ τα νησιά μας, να κλείσουν όλες οι δομές, να μην γίνει καμιά νέα πουθενά.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου

Τα φαινόμενα «απροκάλυπτου ρατσιστικού – εθνικιστικού λόγου από στελέχη του Ελληνικού Στρατού στο στρατόπεδο “Μαρινέλλη” όσο και την προσπάθεια ορισμένων στελεχών και στρατιωτών να δικαιολογήσουν τα άνω αδικαιολόγητα σε τοπική ιστοσελίδα», καταδικάζει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

Σημειώνει ότι «στόχος τους είναι η διασπορά μίσους απέναντι στους ξεριζωμένους πρόσφυγες – μετανάστες και τους λαούς της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο ξεπλένεται η ευθύνη των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών ΕΕ – ΝΑΤΟ για αυτήν την κατάσταση, με τη συμμετοχή αυτής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Καλούμε τους συναδέλφους και όλον το λεσβιακό λαό να απομονώσουν αυτές τις φωνές και να αντιπαλέψουν, όπως έκαναν και το προηγούμενο διάστημα τις πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ντροπή για τη Λέσβο και την ιστορία του τόπου να γίνονται ανεκτά τέτοια περιστατικά».

Δήλωση της Μαρίας Κομνηνάκα

Σε δήλωσή της για τα πρόσφατα γεγονότα στο στρατόπεδο «Μαρινέλλη» η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Με μια επιστολή σε ιστοσελίδα της Λέσβου, γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί και να καλυφθεί το απαράδεκτο ρατσιστικό και εθνικιστικό παραλήρημα που εκδηλώθηκε, με ευθύνη στελέχους του στρατοπέδου “Μαρινέλλη”, με αλυτρωτικά καλέσματα του τύπου “να σπείρουν φλόγες και φωτιά στη Μ. Ασία και σε όλη την Τουρκία”.

Ως “εμψύχωση του ηθικού και του εθνικού φρονήματος” και “εξύμνηση του έθνους και του ελληνικού στρατού”, βαφτίζεται το εθνικιστικό ντελίριο, εξυμνώντας το μίσος απέναντι στους γειτονικούς λαούς. Όμως τέτοιου είδους συνθήματα είναι που ανοίγουν το δρόμο για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και των γειτονικών χωρών. Αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας, για να μπορέσουν να προωθήσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, να “τρέξουν” τα επικίνδυνα ΝΑΤΟϊκά σχέδια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Γι’ αυτό επιμένουμε ότι αυτά τα συνθήματα είναι εχθρικά προς τα συμφέροντα του λαού και θα πρέπει να καταδικαστούν από κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό στρατιώτη και κάτοικο του νησιού.

Οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους, να μη σκύψουν το κεφάλι, αλλά αντίθετα να διεκδικούν και να μην ανέχονται στις μονάδες τους τη δράση φασιστικών δυνάμεων που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού του νησιού και της χώρας μας και πρόσφατα καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για την εγκληματική τους δράση.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, διότι για πολλοστή φορά, ανέχεται τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως η εκφώνηση συνθημάτων ρατσιστικού και εθνικιστικού περιεχομένου, μέσα στα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Δήλωση της Αγλαΐας Κυρίτση

Σε δήλωσή της για το νέο εθνικιστικό και ρατσιστικό παραλήρημα στο στρατόπεδο “Μαρινέλη” στην Καλλονή Λέσβου η Αγλαΐα Κυρίτση επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναφέρει τα εξής:

«Για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα είχαμε ένα ακόμα επικίνδυνο “ξέσπασμα” από συγκεκριμένα στελέχη και στρατιώτες του στρατοπέδου “Μαρινέλη” στην Καλλονή Λέσβου.

Αυτή τη φορά αφορά ακούστηκε το εθνικιστικό και αλυτρωτικό σύνθημα: “Ήταν ένα καράβι, ένα αρματαγωγό, από τον Βόλο σάλπαρε να σπείρει πανικό. Πάει παραλία, πάει στην Μικρά Ασία, να σπείρει φλόγες και φωτιά σε όλη την Τουρκία”, το οποίο ακούστηκε με ευθύνη και παρουσία στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επαναλαμβάνουμε: Τα φαινόμενα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά κι επικίνδυνα. Απαιτείται άμεση διερεύνηση και κυρίως η ομόθυμη, βροντερή καταδίκη από όλους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς νέους που υπηρετούν τη θητεία τους, από όλα τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων. Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοια συνθήματα και “κηρύγματα” μίσους από ανθρώπους που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η αποδοχή τέτοιων συμπεριφορών είναι αφενός έμμεση συμφωνία και συνενοχή και αφετέρου αποτελεί υπόθαλψη μισαλλόδοξων και εθνικιστικών θυλάκων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικά για την ιστορία του Λεσβιακού λαού, είναι ντροπή να γίνεται ανεκτή η δράση εθνικιστικών ομάδων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ομάδων και πρακτικών που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και πρόσφατα καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν και για την εγκληματική τους δραστηριότητα».#