Το ΚΚΕ στο πλευρό του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ανθρώπων με Αυτισμό, διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματά τους.

Με το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ανθρώπων με Αυτισμό «ΣΥΝ-εξέλιξη» συναντήθηκε η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, στα γραφεία τους στη Μυτιλήνη, το Σάββατο 10 Απρίλη 2021.

Στη συζήτηση, που κράτησε δυο ώρες περίπου, φάνηκε καθαρά η αγωνία των γονιών για το σήμερα και το αύριο των παιδιών τους, με τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που έχουν, ενώ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα όπως η ηλικία που πρέπει ένα παιδί να εξετάζεται από εξειδικευμένους γιατρούς για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού, η ηλικία που πρέπει ένα παιδί με αυτισμό να πάει σχολείο και αυτά που πρέπει να του παρασχεθούν, η ένταξή του στην κοινωνία σαν αυτόνομο άτομο με δικαίωμα στην εργασία κ.ά.

Για παράδειγμα, επειδή η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, θα πρέπει να προβλεφθεί από το υπουργείο Υγείας υποχρεωτική εξέταση όλων των παιδιών σε ηλικίες ορόσημα από αναπτυξιολόγο. Επίσης, θεωρούν κρίσιμο ζήτημα την ύπαρξη δημόσιων δομών και απαιτούν να δοθεί επιτέλους μια λύση για τη στέγαση του ΕΕΕΚ, καθώς μέχρι τώρα στεγάζεται σε λυόμενα.

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ τόνισε ότι τα αιτήματά τους για τις δομές που πρέπει να κατασκευαστούν, τη στελέχωση αυτών με κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό στον αυτισμό, τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται για τη στήριξη παιδιών και ενήλικων με αυτισμό αλλά και των οικογενειών τους, είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και οι σχετικές υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Επίσης τους επισήμανε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό τους και διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματά τους, προβάλλοντάς τα στη Βουλή με Ερωτήσεις, αλλά και μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων στο κίνημα. Όλα αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να είναι υπόθεση της οικογένειας αλλά υποχρέωση του κράτους να τα λύνει, όπως ειπώθηκε. #