Ευέλικτο εργαλείο το κτηματολόγιο, που αξιοποιείται από το αστικό κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο.

«Το κτηματολόγιο υλοποιεί τις κατευθύνσεις της αστικής πολιτικής, διαμορφώνοντας ένα ευέλικτο εργαλείο που αξιοποιείται και από το αστικό κράτος αλλά και από το μεγάλο κεφάλαιο ποικιλότροπα» ανέφερε η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στη Βουλή, στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσια Τάξης και Δικαιοσύνης, για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τον «εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου» το οποίο και επί της αρχής το ΚΚΕ καταψηφίζει.

Εξήγησε, ότι η συγκέντρωση όλων των ιδιοκτησιών γης και των δικαιωμάτων της γης σε μια συγκεντρωμένη βάση δεδομένων, οδηγεί και διευκολύνει τη διεύρυνση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και κατ’ επέκταση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, τη διεύρυνση της δυνατότητας του αστικού κράτους να φορολογεί τη γη και την ακίνητη ιδιοκτησία, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της φορολογικής πολιτικής, με το ΕΝΦΙΑ, την φορολογία της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εκτός αστικού ιστού κ.λ.π.».

Παράλληλα, είπε, «ότι η υλοποίηση του κτηματολογίου δεν είναι ο μόνος πυλώνας της αστικής πολιτικής χρήσεων γης, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα ρυθμίσεων που υλοποιούν τις ίδιες κατευθύνσεις όπως οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική του αστικού κράτους και πως το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο γύρο αλλαγών που σκοπεύουν να αντιστοιχήσουν τη λειτουργία του στις σημερινές απαιτήσεις του κεφαλαίου από αυτό».

Τόνισε ακόμα, πως «ήδη η όλη διαδικασία της κτηματογράφησης έχει αποδειχθεί ένας τεράστιος βραχνάς για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που προσπαθούν να κατοχυρώσουν τη μικρή τους ιδιοκτησία, μια διαδικασία ιδιαίτερα κοστοβόρα, με πρόστιμα και με τέλη για κάθε ενέργεια και ότι κερδισμένες είναι οι μεγάλες τεχνικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τα έργα της κτηματογράφησης».

«Με το παρόν νομοσχέδιο, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί άρον – άρον να υλοποιήσει την δέσμευση απέναντι στους θεσμούς σύμφωνα με την οποία τόσο το κτηματολόγιο όσο και οι δασικοί χάρτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2021. Με αυτόν τον τρόπο όμως, πάει να καλύψει και τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που έχει τελικά μετατρέψει τα πάντα σε εμπόρευμα και ιδιαίτερα τη γη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Κομνηνάκα, υπενθυμίζοντας και τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί με τη ΝΔ να αποδείξει στην τρόικα, στον ΣΕΒ, στους τραπεζίτες και στο μεγάλο κεφάλαιο, ποιος από τους δυο είναι ο καλύτερος μαθητής.

Μίλησε ακόμα για την υποστελέχωση στη Δασική Υπηρεσία, για τους συμβασιούχους στο Κτηματολόγιο και καταλήγοντας υπογράμμισε πως «ζητάμε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την κάλυψη των αναγκών του Κτηματολογίου για όλο το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωσή του». #