Ν. Αμπατιέλος: Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον! Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών!

Η ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στη συγκλονιστική πολιτική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη για το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Φέτος, το Διήμερό μας συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής!

30 χρόνια με μεγάλες στιγμές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία!

Ταξιδέψαμε από τις Πρέσπες ως τη Σούδα, από τον ηρωικό Γράμμο και το Βίτσι ως την αλύγιστη Ακροναυπλία, διαδηλώσαμε ενάντια στις ΝΑΤΟικές, αμερικανικές και ευρωενωσιακές στρατιωτικές βάσεις, γνωρίσαμε την ηρωική Ιστορία μας, τραγουδήσαμε και φωνάξαμε τα συνθήματά μας!

Σε όσα κι αν έχει πάρει μέρος ο καθένας και η καθεμιά, ακόμη κι αν το φετινό Διήμερο είναι το πρώτο για πολλούς, μπορούν να δουν, μπορούν να αφουγκραστούν και να νιώσουν πως η διάθεση για προσφορά απορρέει όταν ο νους και η καρδιά φλογίζονται από επαναστατικά ιδανικά, πως η ατομική δράση, όταν προσανατολίζεται σε συλλογικούς σκοπούς, με οργάνωση, μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αυτό το ζούμε “από πρώτο χέρι” τις τελευταίες ώρες τα χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, που ταξιδέψαμε από όλη την Ελλάδα για να πάρουμε μέρος σ’ αυτό το ξεχωριστό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

Τέτοιο είναι το αποτέλεσμα που επιφύλαξαν όλοι όσοι εργάστηκαν ακούραστα τις προηγούμενες μέρες για να μπορεί η όμορφη πόλη της Μυτιλήνης να φιλοξενήσει φέτος τη μεγάλη πανελλαδική συνάντηση της νεολαίας.

Σφίγγουμε θερμά το χέρι των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, του Κόμματος μας, άλλων ανθρώπων που έβαλαν το λιθαράκι τους για να αποδειχτεί περίτρανα και φέτος ότι η Οργάνωσή μας μπορεί να φέρνει σε πέρας τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις με απόλυτη ασφάλεια μέσα και στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς, τους εργαζόμενος σε αυτούς που συνέβαλαν να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλες και φίλοι,

Μεγάλη χαρά έχουμε που σε αυτό το Διήμερο δεν είμαστε μόνοι…

Εδώ, στο όμορφο νησί της Λέσβου, καλωσορίζουμε θερμά τους συντρόφους μας από το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας που βρίσκονται φέτος μαζί μας!

Για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των συντρόφων από την απέναντι μεριά του Αιγαίου, οι δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν δεν ήταν λίγες, ούτε μικρές.

Πιο μεγάλη όμως αποδείχθηκε η θέληση και από τις δύο μεριές και γι’ αυτό τα καταφέραμε!

Σύντροφοι, με την παρουσία σας εδώ στέλνουμε δυνατό μήνυμα κοινής πάλης των λαών μας ενάντια στο σύστημα των πολέμων, της εκμετάλλευσης, της προσφυγιάς, της θυσίας της ανθρώπινης ζωής για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Προβάλλουμε την “εικόνα” των λαών που παλεύουν μαζί για να ζουν ειρηνικά, για το δικό τους μέλλον, κόντρα στο καπιταλιστικό σύστημα!

Γιατί, σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ίδιος ο εχθρός μας: Είναι το καπιταλιστικό σύστημα, οι αστικές κυβερνήσεις, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις!

Ναι, οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουμε κοινό μέλλον: Τη νίκη των λαών μας, τον Σοσιαλισμό!

Και αυτό δεν έχουμε σταματήσει να το πιστεύουμε ποτέ, ακόμα και το μακρινό 1992 που ξεκινούσε το Διήμερό μας τα ταξίδια του, έχοντας να αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες που έφεραν και δυστυχώς βαραίνουν ακόμα οι αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Φέτος η στάση μας εδώ αποτελεί μία πολύ σημαντική πολιτική παρέμβαση στην “καρδιά” των εξελίξεων, στην “καρδιά” της όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη, ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους δυο λαούς.

Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε ότι ο ελληνικός και ο τούρκικος λαός δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.

Αντιθέτως, είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν στην καθημερινή πάλη ενάντια στις συνέπειες της βάρβαρης καπιταλιστικής εξουσίας. Άλλωστε, οι εργαζόμενοι στην Τουρκία είναι οι πρώτοι που υποφέρουν από τον αυταρχισμό του καθεστώτος Ερντογάν, που δέχονται πολιτικές διακρίσεις και καταπίεση και φυσικά την ίδια την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ταυτόχρονα, όμως, το Διήμερό μας αποτελεί και έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, τους χιλιάδες βασανισμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, στα νησιά του Αιγαίου, εδώ στη Λέσβο.

Σε τούτο εδώ τον τόπο πάτησαν χιλιάδες άνθρωποι που γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού, ξεριζωμένοι από τις χώρες τους, που διαλύθηκαν από τα δολοφονικά όπλα των ιμπεριαλιστών, κυνηγημένοι από τη φτώχεια και την πείνα, βουτηγμένοι στις σκόνες και στα χαλάσματα των σπιτιών τους.

Σε αυτόν εδώ τον τόπο η θάλασσα ξέβραζε χιλιάδες άδεια σωσίβια που μέσα σε ξύλινα σαπιοκάικα ναυάγησαν τα όνειρά τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Κι όσοι κατάφεραν τελικά να επιβιώσουν στοιβάχτηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από άθλιες συνθήκες, σε σκουπιδότοπους χωρίς τη στοιχειώδη υγιεινή, σε κοντέινερ ή εκτεθειμένοι σε αντίσκηνα.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ανατριχιαστικές εικόνες από τη Μόρια, τον χειμώνα του ’17, με τις σκηνές των προσφύγων να είναι καλυμμένες παντού με χιόνι και ανθρώπους απροστάτευτους να ξεπαγιάζουν από το κρύο.

Θα θυμόμαστε για πάντα τις συγκλονιστικές προσπάθειες μανάδων, προσφύγων και ντόπιων, να κουκουλώσουν με κουβέρτες στις αγκαλιές τους τα βρέφη, για να τα προστατεύσουν από τον χιονιά.

Θα απλώνουμε πάντα το χέρι στους κυνηγημένους και αδύναμους αυτού του κόσμου, θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των αδυνάτων και των θυμάτων αυτού του απάνθρωπου συστήματος…

Και από αυτό το βήμα διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στην αντιμεταναστευτική – αντιλαϊκή συνολικά πολιτική της ΕΕ που ευθύνεται για την απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται για πρόσφυγες, μετανάστες και νησιώτες.

Έχουν ευθύνη οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ που με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απέραντη φυλακή μεταναστών και προσφύγων και τα νησιά του Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών.

Αυτή η πολιτική που έχει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων αποτελεί το εκτροφείο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας.

Αποτελεί τον καλύτερο χορηγό κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες μέσα από ένα δίκτυο κρυφών και φανερών μηχανισμών και αμαρτωλών ΜΚΟ.

Ο λαός της Λέσβου έχει απορρίψει πολλές φορές τα σχέδια των κυβερνήσεων για κλειστά κέντρα-φυλακές και έχει δεχτεί τη βάρβαρη καταστολή από την κυβέρνηση.

Μαζί με το λαό της Λέσβου διεκδικούμε:

– Να μη λειτουργεί κανένα κέντρο-φυλακή, ούτε κλειστό ούτε ανοικτό.

– Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των προσφύγων και μεταναστών να μεταβούν άμεσα στις χώρες προορισμού τους.

– Παλεύουμε για να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός τους, ενάντια στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Τα αστικά επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν τον λαό και τη νέα γενιά ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ είναι για το καλό μας!

Ότι επιτελεί …”θεάρεστο” έργο ανά την υφήλιο…

Όμως:

– Τι κι αν η φονική μηχανή του ΝΑΤΟ διοργανώνει “εκπαιδευτικές εκδρομές” σχολείων στα στρατηγεία της, όπως πρόσφατα σχολεία της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.

– Τι κι αν χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα ελληνικά Πανεπιστήμια για έρευνες για τους εγκληματικούς σκοπούς του.

– Τι κι αν διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις -και η σημερινή της ΝΔ, αλλά με ιδιαίτερο ζήλο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ- μαζί με όλα τα αστικά κόμματα παρουσιάζουν το ΝΑΤΟ ως διεθνή οργανισμό για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο”, ως “προστάτη” και “εγγυητή” των κυριαρχικών δικαιωμάτων…

– Τι κι αν επιδιώκουν να τρομοκρατούν ή και να προσπαθούν να μετατρέψουν τους ίδιους τους φαντάρους να είναι χειροκροτητές της επικίνδυνης πολιτικής ΝΑΤΟ – κυβερνήσεων, ακόμα και μέσα από αντιδραστικές κινήσεις αυταρχισμού όπως η τιμωρία οπλίτη γιατρού εδώ στη Λέσβο με 10 μέρες φυλακή επειδή χαιρέτισε τη συμμετοχή σας, των χιλιάδων νέων στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του φετινού Διημέρου.

Απαιτούμε και από εδώ -όλοι εμείς- να πάρουν πίσω αυτήν την απαράδεκτη ποινή!

Φίλες και φίλοι,

Η ίδια η πείρα του λαού, αλλά και οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μάς λένε άλλα!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αμερικανικού κέντρου, το 57% του ελληνικού λαού απάντησε πως έχει αρνητική γνώμη για το ΝΑΤΟ.

Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών γνωμών απ’ όλες τις χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα!

Είναι σίγουρο πως όλο αυτό το ποσοστό δεν στέκεται απέναντι στο ΝΑΤΟ για τους ίδιους λόγους.

Όμως, στο βαθμό που και η δική μας δράση, η αντιιμπεριαλιστική, αντιΝΑΤΟική δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ έχει συμβάλει στο να μην πείθεται ο λαός και η νεολαία να “αγαπήσει” τον δολοφονικό αυτόν ιμπεριαλιστικό οργανισμό, δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι, να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασισμένοι!

Αυτά βλέπει η κυβέρνηση και τα διάφορα παπαγαλάκια της και “κουμπώνεται”…

Σου λέει τόσα λεφτά δίνω…

Η χώρα μας βρίσκεται φέτος στην πρώτη θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ, ξεπερνώντας πλέον και τις ΗΠΑ! Αναμένεται να δαπανήσει περίπου 6,6 δισ. ευρώ στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, από 4,4 δισ. πέρυσι!

Φυσικά, όλα αυτά, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία…

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις εκλογές του 2019, ανέφερε ότι θέλει να κριθεί ανάμεσα στα άλλα και στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας…

Γιατί η αστική τάξη της Ελλάδας φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τις θέσεις της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επιδιώκει την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό, οικονομικό και στρατιωτικό κόμβο στήριξης των ευρωατλαντικών σχεδίων για την περιοχή.

Αυτό ακριβώς το καθήκον υπηρέτησαν όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι τους επιδιώκουν να συγκαλύψουν ότι η αναβάθμιση της άρχουσας τάξης της χώρας σηματοδοτεί αναβάθμιση των κινδύνων για τον ελληνικό λαό.

Και αυτή η αναβάθμιση έχει συγκεκριμένο πρόσωπο, συγκεκριμένες ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Πέρα από κινδύνους και τεράστιες δαπάνες, ποιον υπηρετούν:

  • Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων;

  • Η εναέρια επιτήρηση συνόρων βαλκανικών κρατών;

  • Η συμμετοχή σε ασκήσεις στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα:

  • Η συμμετοχή σε πολεμικές περιπολίες στον Περσικό;

  • Η αποστολή συστοιχίας “Πάτριοτ” στη Σαουδική Αραβία;

  • Η νέα στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ;

  • Η πολιτική και κυρίως στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ;

  • Η αποστολή δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής;

  • Η ετοιμότητα της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις γενικότερα στην περιοχή του Σαχέλ;

  • Η χρησιμοποίηση δεκάδων αμερικανικών βάσεων για επιθετικές αποστολές κατά γειτονικών λαών;

  • Η συμμετοχή στην περικύκλωση της Ρωσίας…

Όλα αυτά, κοινώς η πρόσδεση της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ – ΕΕ και η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αποτελούν στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στη χώρα μας και κατ’ επέκταση όλων των κομμάτων του συστήματος. Αυτό αφορά τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, αυτό ισχύει και για το ΜέΡΑ25.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσκύνησε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που έπινε νερό στο όνομα του Αμερικάνου πρέσβη και του “διαβολικά καλού” Τραμπ, που έδωσε γην και ύδωρ, λιμάνια και αεροδρόμια στο ΝΑΤΟ, αύξησε τις βάσεις και τη στρατιωτική παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, δεν μπορεί να παριστάνει την αθώα περιστερά…

Στον ίδιο ακριβώς δρόμο συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την υποστήριξη μάλιστα κι άλλων αφανών ηρώων, υποτίθεται αυτοαποκαλούμενων αριστερών, όπως το κόμμα Βαρουφάκη, που σε πρόσφατη συνέντευξη έσταξε μέλι για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως ο βήχας και ο έρωτας του Βαρουφάκη για τις ΗΠΑ δεν κρύβονται…

Τα όσα επικίνδυνα υποστήριξε ο Γ. Βαρουφάκης επιβεβαιώνονται βέβαια από την ίδια την ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κυνική αυτή ομολογία χτυπάει φυσικά το καμπανάκι σε κάθε αριστερό – προοδευτικό άνθρωπο, σε κάθε εργαζόμενο, άνθρωπο του μόχθου που ανατριχιάζει με τις φρικαλεότητες, τα πραξικοπήματα, τους πολέμους, τα βασανιστήρια, όλα αυτά δηλαδή που χαρακτηρίζουν, όλα αυτά που είναι το ΝΑΤΟ…

Για τον λαό όμως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να κλιμακωθεί ο αγώνας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για την κατάργηση της “Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας” για τις βάσεις, για να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν όλες οι βάσεις, να μην εγκατασταθούν στη χώρα πυρηνικά όπλα.

Να δυναμώσει ο αγώνας για καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Για να επιστρέψουν οι Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, για να ανακληθεί η απόφαση για αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς…

Φίλες και φίλοι,

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Σ’ αυτό το πραγματικά τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να ξεδιπλώσει όλο το αντιλαϊκό της οπλοστάσιο.

Αυτοί που σίγουρα μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι είναι οι εργοδότες και το μεγάλο κεφάλαιο που απλόχερα υπηρετεί…

Γιατί πώς να μην είναι ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της πανδημίας που έγινε και γίνεται με τα πρωτόκολλα της ΕΕ και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με τους επιχειρηματίες της Υγείας να συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη ζωή και τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων;

Πώς να μην είναι ικανοποιημένοι από τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τα Εργασιακά, που ενισχύουν τη μεγάλη εργοδοσία, νομιμοποιούν την εργασιακή ζούγκλα και οδηγούν στη σύγχρονη σκλαβιά τη νέα γενιά, να ζει για να δουλεύει;

Πώς να μην είναι ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή της Ελλάδας στα εξελισσόμενα παζάρια με στόχο τη ΝΑΤΟικής έμπνευσης συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο;

Πώς να μην είναι ικανοποιημένοι από το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για την Εκπαίδευση που ενισχύει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς για τους νέους και τις νέες, μέσω της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων…

Αλλά και από την ένταση της κρατικής καταστολής, που δεν αφορά μόνο τους περιορισμούς των διαδηλώσεων, αλλά απλώνεται σε μία σειρά πλευρές, από το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα μέχρι την επέκταση διατάξεων του τρομονόμου… Είναι νωπές άλλωστε οι μνήμες από την υπερψήφιση του τρομονόμου στην Τέχνη…

Όμως, σύντροφοι και συντρόφισσες, σ’ αυτό το αντιλαϊκό της έργο η κυβέρνηση της ΝΔ έχει και συμμάχους…

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο, τα αιτήματα του οποίου γίνονται ούτως ή άλλως νόμοι.

Αναφερόμαστε στη “συναντίληψη” που διαπιστώνει και επιδοκιμάζει ο ίδιος ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του συστήματος στις βασικές προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι τη θέλει τη “νίκη έστω και με μία ψήφο” ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τη θέλει για να εφαρμόσει ό,τι δεν θα καταφέρει η αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, για να συνεχίσει την αντιλαϊκή σκυταλοδρομία.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως μπορεί να εξασφαλίσει τους στόχους της άρχουσας τάξης διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, εννοεί ότι μπορεί να υλοποιήσει τις απαιτήσεις των λίγων χωρίς λαϊκές αντιστάσεις και διαμαρτυρίες.

Τη μία ψήφο παραπάνω -όπως λέει- τη θέλει για να την καταθέσει ξανά ως ξέπλυμα στις βρώμικες συμμαχίες της άρχουσας τάξης της χώρας με τις ΗΠΑ, την Κομισιόν και το κράτος του Ισραήλ.

Τη θέλει για να δικαιώσει τη στάση του το τελευταίο δίχρονο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον μπαμπούλα των δανειστών και τα άλλα παραπλανητικά επιχειρήματα που επιστρατεύει η ηγεσία του για να πείσει κανέναν ανυποψίαστο ότι την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς;

– Ψήφιζε τα μισά αντιλαϊκά νομοσχέδια που κατέθετε η “χειρότερη κυβέρνηση” όπως την αποκαλεί ο ίδιος.

– Έδινε πολύτιμες ανάσες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν αυτή ζοριζόταν -πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το μισό νόμο Χατζηδάκη- έσπερνε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια πριν τη μεγαλύτερη απεργιακή μάχη που δόθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

– Πρότεινε στη “χειρότερη” -κατά τ’ άλλα- κυβέρνηση να βρουν έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και βέβαια να φτιάξουν και μία κοινή επιτροπή για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης…

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αυτή τη μία ψήφο για να ξεγελάσει ξανά ότι μπορεί δήθεν και οι μηχανές των καπιταλιστικών κερδών να δουλεύουν στο φουλ και ταυτόχρονα να διασφαλίζονται τα κοινωνικά, εργασιακά, μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς.

Λες και η άδικη καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να γίνει παιδική χαρά για το λαό. Και τα παραμύθια συνεχίζονται…

Κλασικά εικονογραφημένα, όπως ακριβώς τα ζήσαμε και στη χώρα μας με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που η πολιτική της απελευθέρωσε τα πιο άγρια ένστικτα στις παραδοσιακές καραβάνες του κεφαλαίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όσους τέλος πάντων από τους τελευταίους δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ…

Να τη χαίρεται τέτοια πρόοδο ο ΣΥΡΙΖΑ…

Την επόμενη φορά όντως θα είναι αλλιώς. Αν την πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε με σύνθημα την κατάργηση των μνημονίων και κατέληξε να ψηφίζει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ένα 3ο και χειρότερο, τώρα, που ούτε καν τέτοιες διακηρύξεις δεν έχει, ο καθένας μπορεί να υπολογίσει τι θα κάνει…

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Είμαστε περήφανοι που σε όλο αυτό το διάστημα, όσο τα υπόλοιπα αστικά κόμματα με επικεφαλής την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλάμβαναν σε όλους τους τόνους ότι βάζουν πρόθυμα πλάτη παντού, το Κόμμα μας αποτέλεσε την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Με μαζικούς συλλογικούς αγώνες, σκληρές ταξικές μάχες πρωταγωνίστησε ώστε ο λαός να μην παραμείνει θεατής των εξελίξεων, να ακούγεται δυνατά η φωνή του και κάτω από τις μάσκες, να καταδικαστεί πλατιά στη νεολαία η καταστολή και ο αυταρχισμός, να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της εργατικής τάξης η αντιλαϊκή πολιτική και η αποποίηση ευθυνών που επιχείρησε η κυβέρνηση.

Δεν σταματήσαμε να ζούμε, να συζητάμε, να σκεφτόμαστε, να μελετάμε, αναζητώντας την αλήθεια που θέλουν να μας κρύψουν, παρουσιάζοντας την άθλια κατάσταση των συστημάτων Υγείας σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο ως φυσικό φαινόμενο, την καπιταλιστική κρίση ως αποτέλεσμα του ιού, αλλά και με συνεχή επίκληση της “ατομικής ευθύνης”.

Η πιο εκφυλισμένη και αποκρουστική εκδοχή αυτής της λογικής έφτασε να είναι τα “δωράκια” στους νέους και η λογική της ανταπόδοσης, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο όπως είναι ο εμβολιασμός.

Η κυβέρνηση έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για τις παλινωδίες στην ουσιαστική ενημέρωση, τις αντιφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας, τις ελλείψεις στα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά και την υποταγή της διαδικασίας του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των μεγάλων εταιρειών φαρμάκου και την πολιτική της ΕΕ, δηλαδή όλα αυτά που η ίδια και τα άλλα κόμματα του συστήματος θεωρούν περίπου ως φυσιολογικά της περιβόητης “ελευθερίας της καπιταλιστικής αγοράς”.

Η στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και όλη την προηγούμενη περίοδο είναι μια τεράστια παρακαταθήκη. Εκτός των άλλων γέννησε ελπίδες, άνοιξε περισσότερα αυτιά, έσπασε στερεότυπα.

Τώρα είναι η ώρα όλοι οι νέοι και οι νέες που είδαν τη δράση των κομμουνιστών να είναι η μόνη που σπάει τη μαυρίλα, να κάνουν το βήμα.

Να αναλογιστούν ότι τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς οργάνωση.

Ότι δεν είναι καιροί για να παρακολουθεί, να επικροτεί, έστω και να βοηθά κανείς “απέξω”. Είναι καιροί για να φτιαχτούν πολλοί περισσότεροι πυρήνες εθελοντών, καινοτόμων νέων επαναστατών σε κάθε σχολείο, σχολή, μεγάλο χώρο δουλειάς και γειτονιά.

Μόνο αυτό μπορεί να τρομάξει τον αντίπαλο.

Προχωρήσαμε! Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε έναν άθλο. Να πραγματοποιηθεί το 21ο Συνέδριο του Κόμματός μας και όλη η προσυνεδριακή διαδικασία μας που κράτησε 5 ολόκληρους μήνες.

Το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα άλλα κόμματα που ψάχνουν άλλοθι για να αναβάλουν τις έτσι κι αλλιώς τυπικές διαδικασίες τους.

Η ζωντανή συμμετοχή, η δράση, η οργάνωση, η αλληλεγγύη είναι αρετές που το σύστημα, τα κόμματά του και οι διάφοροι μηχανισμοί του προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να διαγράψουν από τη ζωή του λαού και της νεολαίας ως κάτι ξεπερασμένο και παλιομοδίτικο.

Επιδιώκουν να βάλουν στη θέση τους την ψηφιακή δήθεν δημοκρατία (τύπου iSYRIZA και άλλα κόμματα μέχρι και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες).

Στόχος τους οι εργαζόμενοι και οι νέοι, αποξενωμένοι από την ενεργητική συμμετοχή και δράση, να περιορίζονται σε ρόλο “follower”, που το πολύ-πολύ θα εκφράζουν τη γνώμη τους με “likes”, θα έχουν την ψευδαίσθηση της συμμετοχής, στην ουσία όμως θα αποτελούν το ντεκόρ για να επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις.

Το Συνέδριο του ΚΚΕ στέλνει μήνυμα ότι τώρα είναι που πρέπει να γίνουμε πιο πολλοί, πιο ικανοί, πιο έτοιμοι για να παίξουμε τον ρόλο μας ως νους – καρδιά – οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό.

Με νέες δυνάμεις και γεμάτες μπαταρίες θα ανταμώσουμε από τη Δευτέρα με όλους εκείνους που συναντηθήκαμε τους προηγούμενους μήνες, έχοντας προσθέσει νέα όπλα στη φαρέτρα μας, πρώτα απ’ όλα την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου του Κόμματός μας, αλλά και αυτές τις όμορφες εικόνες που ζούμε στο φετινό Διήμερο.

Το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ “Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!” που μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα, εκφράζει την ορμή με την οποία δράσαμε όλο αυτό το διάστημα, την ώθηση που αυτή μας δίνει για τη συνέχεια και τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, αλλά και την αστείρευτη δύναμη που δίνει η τεκμηριωμένη σιγουριά μας ότι αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει και ότι θα τον αλλάξουμε εμείς!

Φίλες και φίλοι,

Η Πρόταση του ΚΚΕ, η μόνη που βρίσκεται έξω από τα όρια αυτού του συστήματος, είναι ικανή να εμπνεύσει ακόμη κι εκείνον που μπορεί να βλέπει τα πράγματα στατικά, ότι δεν αλλάζουν, τουλάχιστον προς το καλύτερο.

Αρκεί να τη γνωρίσει, να φροντίσουμε εμείς να τη γνωρίσει. Αυτή είναι που μπορεί να προσφέρει ουσιαστική διέξοδο, να δείξει πώς οι δυνατότητες της εποχής μας μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης, της πράσινης και ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να υπηρετήσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο μόνο εάν αντιστοιχηθούν με καινοτόμες σχέσεις παραγωγής. Εάν ενταχθούν στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό στο έδαφος της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας και της εργατικής εξουσίας.

Γιατί αυτό πραγματικά αντιστοιχεί στην πρόοδο. Η κοινωνική σχέση που επιτρέπει τη χρησιμοποίηση των μέσων παραγωγής και την ανάπτυξη και κατανομή του εργατικού δυναμικού σύμφωνα με επιστημονικά διαμορφωμένους στόχους για τη λαϊκή ευημερία.

Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών!

Ζήτω ο μαρξισμός – λενινισμός και ο προλεταριακός διεθνισμός!

Το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο περνάει από αύριο σε ξεχωριστή θέση στην Ιστορία του θεσμού! Καλή συνέχεια μέχρι τότε!

Καλή δύναμη!».#