Συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αγιάσο: Ο λαϊκός κόσμος να εκφραστεί μέσα από τη συμμετοχή του στον αγώνα!

Γεμάτη από κόσμο η πλατεία της Αγιάσου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της τοπικής Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ στην πολιτική ομιλία, το περασμένο Σάββατο, 11 Σεπτέμβρη 2021, με ομιλητή τον Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου, Κώστα Ρήγα. Η εκδήλωση αφιερώθηκε στην απελευθέρωση της Λέσβου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Σεπτέμβρη του ’44 καθώς και στην επέτειο από τα 80 χρόνια ίδρυσης του ΕΑΜ.

Στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του ο Κώστας Ρήγας αναφέρθηκε στο 30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ-Οδηγητή, που έγινε τον περασμένο Ιούλη στο νησί μας και άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα για το πώς βλέπει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τους αγώνες που πρέπει να αναπτυχτούν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, καθώς και στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

«Μετά τις μεγαλειώδης εκδηλώσεις του 30ου αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ στο νησί μας, συνεχίζει το ταξίδι του το 47ο φεστιβάλ. Όλα αυτά τα χρόνια αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τους πρόσφατους και σημαντικούς αγώνες του λαού μας σε όλα τα μέτωπα, από την ίδια τη μεγαλειώδη πορεία του θεσμού του Φεστιβάλ μέσα στα χρόνια, τις στιγμές ανάτασης και υψηλής πολιτιστικής δημιουργίας που έχει χαρίσει.

Οι φετινές κεντρικές μας εκδηλώσεις, συνέπεσαν με την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, που όλος ο λαός μας τον αποχαιρετά με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Γι’ αυτό και η 3η μέρα των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή στην Αθήνα, θα είναι αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού.

Το έργο του, που είναι εμπνευσμένο από τα βάσανα και τους αγώνες του λαού μας, θα μας συντροφεύει στου μεγάλους αγώνες του σήμερα και του αύριο, μέχρις ότου να σημάνουν οι καμπάνες, μέχρι να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».

Αναφέρθηκε, σε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του, στους πρόσφυγες και στις δομές φυλάκισής τους που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και την υποκρισία που τους διακατέχει.

«Αυτοί που πιστά υλοποιούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ, που δίνουν γη και νερό στους φονιάδες των λαών, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη βάση…

Αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) για τον εγκλωβισμό προσφύγων…

Αυτοί που έφτιαξαν το ΚΥΤ στη Μόρια, τη διατήρησαν, και μετά την καταστροφή της, έφτιαξαν τον ΚΑΡΑ – ΤΕΠΕ, τώρα αντί να το κλείσουν το διατηρούν και ετοιμάζουν καινούρια φυλακή.

Αυτοί που λένε ότι φυλάνε τα σύνορα, έβαλαν τα χεράκια τους για να είναι εδώ στο Αιγαίο οι αρμάδες του ΝΑΤΟ, που ως γνωστόν δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Είναι, οι ίδιοι, αυτοί που έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα τη γνώμη και τη φωνή του λεσβιακού λαού και των φορέων του:

Να μη φτιαχτεί καμία δομή, ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά γιατί στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά.

Να κλείσει η φυλακή του ΚΑΡΑ – ΤΕΠΕ.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους όπου γης, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, με την πρόσληψη προσωπικού που απαιτείται για την ομαλή ένταξη όσων πάρουν άσυλο και για να δοθούν χαρτιά για τις χώρες προορισμού όσων θέλουν να φύγουν.

Να στηριχτούν οι νησιώτες ουσιαστικά, να παρθούν μέτρα όπως η αποδέσμευση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό».

Εξέφρασε δε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, σε όλους όσους έμειναν χωρίς σπίτια, και επαγγελματικές στέγες, χωρίς δουλειά και χωρίς τα προς το ζην.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στα ζητήματα της πανδημίας, της υγείας, της κλιματικής αλλαγής και τις ευθύνες της κυβέρνησης «που αφήνει τις ζωές μας απροστάτευτες».

Αναφέρθηκε στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στις επαγγελματικές σχολές «που ετοιμάζονται να ανοίξουν, όπως έκλεισαν, με μόνιμο μότο την «ατομική ευθύνη». Αντί να παίρνονται μέτρα για τα σημαντικά μορφωτικά κενά των δύο τελευταίων χρόνων, «φόρτωσαν» κι άλλους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που πέρασαν νύχτα με τους χώρους εκπαίδευσης άδειους, γιατί ακριβώς εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς (όπως η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), την μορφωτική υποβάθμιση, το μαράζωμα των σχολών στη Λέσβο».

Επίσης, αναφέρθηκε στο νόμο έκτρωμα του Χατζιδάκη για τη 10ωρη απλήρωτη εργασία, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το κυνηγητό για τα χρέη στους μικρούς επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, στη μεγάλη αύξηση των τιμών, στην ακρίβεια σε βασικά είδη που χρησιμοποιεί και είναι αναγκαία για την εργατική – λαϊκή οικογένεια, την αύξηση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, στην επικείμενη ανατίμηση στο ρεύμα, στην άνοδο των τιμών στις ζωοτροφές.

Κάλεσε τον κόσμο να εκφράσει την αγανάκτησή του μέσα από τους αγώνες. «Ο απλός εργατικός λαϊκός κόσμος που νιώθει αγανάκτηση, μπορεί και πρέπει να εκφραστεί μέσα από τη συμμετοχή του στον αγώνα, μέσα από τη συμπόρευσή του με το ΚΚΕ που ξέρει ότι είναι δύναμη έμπειρη και δοκιμασμένη».

Επισήμανε για το μήνα Σεπτέμβρη, ότι έχει το δικό του συμβολισμό «καθώς αποτελεί ειδικά φέτος, στρογγυλή επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ» και για την απελευθέρωση του νησιού μας ότι «σαν χθες, (10 Σεπτέμβρη) πριν από 77 χρόνια ξημέρωσε η απελευθερωμένη Λέσβος από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής».

Απευθυνόμενος «στην τιμημένη και ηρωική Αγιάσο του Σουφλέλ και όλων των Σουφλέλ, στην Αγιάσο των αγωνιστικών παραδόσεων και των αμπριών του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, στην Αγιάσο των αγροτών και των χτιστάδων, στην Αγιάσο της λαϊκής τέχνης και του πολιτισμού, στην Αγιάσο των σύγχρονων βιοπαλαιστών εργατών και αυτοαπασχολούμενων» κάλεσε τους Αγιασώτες να συμμετέχουν μαζικά στις διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Σαπφούς.#