Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στο νησί: Τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση όσων επλήγησαν και όσων καθημερινά ματώνουν από την ίδια πολιτική

«Καμιά αναμονή. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση όλων όσοι επλήγησαν και όσων καθημερινά ματώνουν από την ίδια πολιτική», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την καταστροφική πυρκαγιά στο νησί.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι κάτοικοι των Βατερών μετρούν κατεστραμμένες οικίες, μαγαζιά και μαζί με τους κατοίκους της Βρίσας και του Σταυρού κοντά στα 20.000 στρέμματα καμένο δάσος, χωράφια, βοσκοτόπους. Οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας, που βρήκαν απάγκιο στα Βατερά με δική τους ευθύνη και προσωπικό κόπο, έγιναν πυρόπληκτοι. Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν δέχτηκαν χτύπημα που προστίθεται στην ακρίβεια, στην αναδουλειά, στην υπέρογκη φορολογία.

Είναι συγκινητική η ανταπόκριση αγροτών και εργατών, όλων των φορέων που κινητοποιήθηκαν άμεσα, ακόμη και από απομακρυσμένα μέρη από τη φωτιά, για να συμπαρασταθούν στους κατοίκους, να δείξουν την αλληλεγγύη τους και φυσικά να πρωτοστατήσουν στην κατάσβεση, ιδιαίτερα οι νέοι αγρότες.

Τα συμπεράσματα αυτής της μάχης είναι κρίσιμα για να δυναμώσει η διεκδίκηση και η πάλη ώστε ο αγώνας για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν από την πυρκαγιά να είναι αγώνας αποτελεσματικός για την επιβίωση των κατοίκων.

• Οι ευθύνες του κράτους και της κυβέρνησης είναι τεράστιες, τόσο για τις ελλείψεις στο προσωπικό και τα μέσα κατάσβεσης, όσο και για την ανυπαρξία πρόληψης και αντιπυρικών έργων που έκαναν την κατάσταση εκρηκτική. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο κρατικός μηχανισμός είναι ανίκανος όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος.

Είναι όμως ικανότατος όταν πρόκειται να ενισχυθεί το κεφάλαιο για αυτό κατακαλόκαιρο βρήκαν τρόπο να ενισχύσουν τους εφοπλιστές με νόμο, να αυξήσουν τα ακτοπλοϊκά, έχοντας τη συμφωνία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Όμως για την πολιτική προστασία, για τους νησιώτες, για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους «δεν υπάρχει σάλιο». Αυτή η πολιτική είναι απάνθρωπη, εμπρηστική και επικίνδυνη.

Αυτό μαρτυρούν και οι νόμοι που με συνέπεια στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση καθώς και οι προηγούμενες. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται οι νόμοι που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή αυτή τη βδομάδα για τα πράσινα μονοπώλια των αιολικών πάρκων και των φωτοβολταϊκών που θα κάνουν χρυσές δουλειές στις πλάτες του λαού που στενάζει από ενεργειακή φτώχεια. Στον αντίποδα το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την κάλυψη όλων των κενών στην Πυροσβεστική, για τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και εποχικών πυροσβεστών.

• Οι πυροσβέστες, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για τέσσερα μερόνυχτα με τη συνδρομή των εθελοντών που έσπευσαν στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Αποδείχτηκε η εξαιρετική συμβολή τους τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα. Αντιμετώπισαν τις φλόγες σε οικίες, σε λαγκάδια, στην κορυφή του βουνού ακόμη και μέσα στο δάσος, με πενιχρή ενίσχυση από το κράτος. Ξεπέρασαν τα όρια της φυσικής αντοχής για να καλύψουν πόστα και να αντιμετωπίσουν τις διαρκείς αναζωπυρώσεις, με κίνδυνο της ζωής τους (τρεις τραυματίστηκαν και είναι σώοι).

• Η λαϊκή κινητοποίηση και δράση ήταν αυτή που συνέδραμε το προσωπικό της Πυροσβεστικής και απέτρεψε τα χειρότερα. Η πρωτοβουλία, η αλληλεγγύη, το θάρρος και η αυτοθυσία όσων αναμετρήθηκαν με τις φλόγες ήταν καθοριστικός παράγοντας για να μη θρηνήσουμε θύματα και ακόμα πιο εκτεταμένη καταστροφή. Το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του, η βουλευτής του νομού, οι αιρετοί του που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα, στην κατάσβεση, στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που δημιουργήθηκαν υποτυπωδώς και με πρωτοβουλία, συνέβαλαν με όποιον τρόπο μπορούσαν. Συνέδραμαν στην προστασία των κατοικιών, των δασικών εκτάσεων και χωραφιών, ακόμα και στην εκκένωση της Βρίσας για τους ανήμπορους και υπερήλικες. Καθοριστική ήταν και η έκφραση αλληλεγγύης τόσο προς όσους έδιναν τη μάχη όσο και σε αυτούς που βρίσκονταν στα μετόπισθεν.

• Προκαλεί αρνητική εντύπωση και ερωτηματικά ο τρόπος κάλυψης των γεγονότων από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που «εξαφάνισαν» τη συμβολή των Αγροτικών Συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου, των Συλλόγων Αυτοαπασχολούμενων, άλλων φορέων, των μελών και φίλων του ΚΚΕ, τις έγκαιρες παρεμβάσεις της βουλευτή του ΚΚΕ στα πύρινα μέτωπα.

Καμιά αναμονή. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση όλων όσοι επλήγησαν και όσων καθημερινά ματώνουν από την ίδια πολιτική.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για οριζόντια και κάθετα μέτρα, δήθεν ανακούφισης, είναι ανεπαρκή και αναξιόπιστα. Είναι καρμπόν με τα μέτρα που κρατούν τη σεισμόπληκτη Βρίσα εδώ και πέντε χρόνια ένα ρημάδι. Είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο υφυπουργός και φορτώνουν στους κατοίκους και τους επαγγελματίες το 1/5 της επισκευής που λόγω της ακρίβειας το κόστος της θα συνεχίσει να εκτινάσσεται.

Είναι μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων, των πυρόπληκτων, των επαγγελματιών και των αγροτών. Αυτά τα ψίχουλα δεν μπορούν ούτε να ανακουφίσουν τους πληγέντες, ούτε να εξαγοράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους. Μόνο η οργανωμένη λαϊκή διεκδίκηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ρεαλιστικό είναι να αποκατασταθούν πλήρως οι πληγέντες.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτή την πάλη με όλες του τις δυνάμεις για:

• Πλήρη αποκατάσταση στο 100% των κατοικιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν, με ευθύνη του κράτους και του υπουργείου.

• Πλήρη φοροαπαλλαγή όλων των πληγέντων και διαγραφή των χρεών που είχαν έως τώρα μέχρι την οριστική τους αποκατάσταση.

• Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

• Πλήρη αποζημίωση προς τουςαγρότες και τους κτηνοτρόφους για τη φετινή παραγωγή τους, για την καταστροφή αγροεφοδίων και ζωοτροφών, για την καταστροφή βοσκοτόπων, για την καταστροφή ελαιόδεντρων.

• Έκτακτη ενίσχυση κατοίκων, εργαζομένων, αγροτών και επαγγελματιών για να αντεπεξέλθουν στα τρέχοντα έξοδα.

• Να αποκατασταθεί άμεσα όλο το χωριό της σεισμόπληκτης Βρίσας χωρίς καμία επιβάρυνση των κατοίκων.

• Να γίνουν προσλήψεις όλων των εποχικών, 5ετών, 7ετών πυροσβεστών που βρίσκονται στο νησί με μόνιμη και σταθερή εργασία, με κάλυψη όλων των κενών. Να εγκατασταθούν μόνιμα εναέρια μέσα στο νησί.

• Να γίνουν τώρα οι προσλήψεις εργαζομένων στη Δασική Υπηρεσία και όλο το προσωπικό που χρειάζεται για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αποψίλωσης του δάσους, για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

• Να σταματήσει τώρα το αίσχος της δημιουργίας φυλακής προσφύγων στη Βάστρια. Να κλείσει ο Καρά Τεπές».#