ΙΣΤΟΡΙΑ

Περισσότερα από 20 χρόνια πέρασαν!

Παρασκευή 2 Αυγούστου 1991.

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ ξεκίνησε την προσπάθεια για την έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας των εργαζομένων του Νομού Λέσβου, με το όνομα «Νέο ΕΜΠΡΟΣ».

Περισσότερα από 20 χρόνια πέρασαν, από τότε που η Συντακτική Επιτροπή του «Νέου ΕΜΠΡΟΣ» έγραφε:

 

«ΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΗ: ΠΑΝΤΑ ΕΜΠΡΟΣ.

Σε τούτο το πρώτο φύλλο της έκδοσης μας, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα και να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα, που είμαστε σίγουροι ότι η έκδοση αυτή θα προκαλέσει στη σκέψη των αναγνωστών και γενικά στη σκέψη του Λεσβιακού Λαού.

Βγαίνουμε για να προστεθεί ακόμα μια βδομαδιάτικη εφημερίδα κοντά στα τόσα άλλα έντυπα του Νομού μας; Βγαίνουμε για να ασκήσουμε κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα; Βγαίνουμε για να υπηρετήσουμε την υπόθεση κάποιας στείρας αντιπαράθεσης; Βγαίνουμε για να δώσουμε στους Λέσβιους εργαζόμενους, στους αριστερούς, στους κομμουνιστές, τη δυνατότητα νάχουν την πολυτέλεια του «διαλέγετε και παίρνετε»; ΤΙΠΟΤΑ απ’ όλα αυτά.

Με τούτη την έκδοση, αγαπητοί φίλοι, ξεκινά μια προσπάθεια επανασύνταξης,  επανασυσπείρωσης, επαναδραστηριοποίησης όλων των κομμουνιστών, όλων των αριστερών δυνάμεων. Κάνουμε τούτη την προσπάθεια στο όνομα της συνέχισης και της προώθησης μιας παράδοσης που θέλει τους κομμουνιστές και γενικά τους αριστερούς της Λέσβου, να έχουν το δικό τους βήμα. Γνωστό ότι αυτό το βήμα,μέχρι πριν λίγο καιρό, ήταν το ιστορικό ΕΜΠΡΟΣ, που το υπερασπίστηκαν οι αγωνιστές της Αριστεράς, σε πολύ δύσκολους καιρούς, ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή. Το ΕΜΠΡΟΣ με τη λαμπρή 59/χρονη ιστορία του.

 

Δυστυχώς σήμερα αυτή η παράδοση, αυτή η λαμπρή ιστορία συμμετοχής και προσφοράς στους αγώνες του εργαζόμενου Λαού της Λέσβου, πάει να αναιρεθεί και να εξουδετερωθεί από μια μικρή ομάδα ανθρώπων, που χρησιμοποιώντας αυτόν τον άμβωνα της Λεσβιακής αριστεράς με μπροστάρη και γιατί όχι και προπέτασμα το σημερινό Διευθυντή του, επιχειρούν να το μετατρέψουν, αργά αλλά σταθερά, σε όργανο κηρυγμάτων διαχωρισμού, διάσπασης, αδρανοποίησης και τελικά διάλυσης του κομμουνιστικού και γενικά του αριστερού κινήματος στο Νομό μας.

Επιχειρούν να αμφισβητήσουν ακόμα και το ιδιοκτησιακό του καθεστώς -στηριγμένοι σε τυπικές συγκυρίες- κι ας είναι γνωστό ακόμα και στις πέτρες, ότι αυτή η εφημερίδα ανήκει στο ΚΚΕ από το 1933, που επίσημα την παραχώρησε ο Βάλλης και οι συνεργάτες του σ’ αυτό το κόμμα. Αφήνουμε να κρίνει το ανοσιούργημα τους, για σήμερα ο Λεσβιακός αριστερός κόσμος και για αργότερα η ιστορία…

 

Το ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ έρχεται να ΕΝΩΣΕΙ, έρχεται να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες που οδηγούν στην ενότητα και όχι στη διάσπαση, έρχεται για να αποκρούσει κάθε προσπάθεια, απ’ όπου κι απ’ όποιον κι αν προέρχεται, που έχει σκοπό της να αμβλύνει και τελικά να θάψει τις προσδοκίες, τα όνειρα και τα οράματα του Λαού.

 

Το ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ δεν εκδίδεται στο όνομα κάποιας θεωρητικής ή οποιασδήποτε άλλης πολιτικής ή ιδεολογικής αντιπαράθεσης, αλλά εκδίδεται στο όνομα της αδήριτης ανάγκης, να υπάρχει και να λειτουργεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όχι σαν ένας όμιλος φιλολογούντων και πολυλογούντων διανοητών, που εσωστρεφείς, πολύξεροι και «περί των πάντων αμφιβάλλοντες», ασχολούνται μερονυχτίς με τα θεωρητικά και γιατί όχι και με τα υπαρξιακά τους προβλήματα, αλλά η δυναμική πρωτοπορία της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων σαν ο ακάματος και άκαμπτος υπερασπιστής των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους, που με τον πολιτικό του λόγο και την πολιτική του πράξη καταξιώνεται στη συνείδηση του λαού και καταχτά επάξια τον τίτλο αυτής της πρωτοπορίας.

 

Το ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ θα είναι η εφημερίδα όλων των εργαζομένων -όχι, φυσικά, των «εργαζόμενων βιομηχάνων»- όλου του εργαζόμενου λαού, θα παλεύει για τα συμφέροντα του και ταυτόχρονα θα είναι η εφημερίδα που θα δίνει στον κόσμο, εκλαϊκευμένα και απλά, τις θέσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ πάνω σε κάθε θέμα και πρόβλημα.

Ξεκαθαρίζουμε σ’ αυτό το σημείο ότι για μας είναι πέρα για πέρα λαθεμένη και επικίνδυνη η θέση που έντεχνα καλλιεργείται και με μπόλικη μαστοριά σερβίρεται, βασικά και κύρια από τους αντιπάλους, αλλά τώρα τελευταία και από μερικούς «φίλους» του ΚΚΕ, ότι η τάδε εφημερίδα είναι με τους εργαζόμενους, πολεμά για το δίκιο τους και τα συμφέροντα τους και η τάδε εφημερίδα είναι με το ΚΚΕ.

Είναι μια θέση που περιέχει στη βάση της ένα καθαρό παραλογισμό, γιατί εργάτες, αγρότες, εργαζόμενοι γενικά, δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεχωρίζονται από το κόμμα τους, που δεν είναι άλλο από το ΚΚΕ και το ΚΚΕ δεν πρέπει και δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση να ξεχωρίζεται από τους δημιουργούς του.

 

Το ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, λοιπόν, που ομολογημένα εκδίδεται σε μια στιγμή δύσκολη για το Κομμουνιστικό και γενικά για το Αριστερό κίνημα, χωρίς μεγάλα λόγια και βαρύγδουπες διακηρύξεις, υπόσχεται στους εργάτες, στους αγρότες, στους υπάλληλους και γενικά στους εργαζόμενους της Λέσβου, ότι θα σταθεί στο πλευρό τους, ακούραστος συμπαραστάτης και υποστηριχτής κάθε δίκαιης υπόθεσης τους και μπροστάρης στους μαζικούς ταξικούς αγώνες τους.

Θα είναι η εφημερίδα που δεν θα φοβάται να μιλήσει για τις τάξεις και την ανειρήνευτη και αδυσώπητη πάλη τους και όχι μόνο να μιλήσει, αλλά και να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό σ’ αυτή την ταξική πάλη. Θα είναι η εφημερίδα που δεν θα φοβάται να μιλήσει για εργατική τάξη, για σοσιαλισμό, για κομμουνιστική προοπτική. Θα είναι η εφημερίδα που θα καταγγέλλει σε κάθε περίπτωση και θα προσπαθεί να αναχαιτίσει και να ανατρέψει, με όσες δυνάμεις διαθέτει, την πρωτοφανή επίθεση που δέχεται ο εργαζόμενος Λαός και συνεπώς και το ΚΚΕ, από την οικονομική ολιγαρχία, ντόπια και ξένη.

 

Αυτές είναι οι βασικές μας θέσεις, αυτοί είναι οι στόχοι και οι προθέσεις μας, αυτές είναι οι «μικρές μας φιλοδοξίες». Το αναγνωστικό κοινό, ο Λεσβιακός λαός, θα διαπιστώσει έμπρακτα ότι δεν θα μετακινηθούμε ούτε ρούπι απ’ αυτές. Ο Λεσβιακός λαός διαβάζοντας μας, θα έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει και να κρίνει ποιοι πραγματικά συμμερίζονται και συμμετέχουν στην ανησυχία και στην αγωνία του κόσμου για ενότητα της Αριστεράς και δουλεύουν γι’ αυτήν και ποιοι την υπονομεύουν συστηματικά, ορκιζόμενοι, δήθεν, στο όνομα του πλουραλισμού, δήθεν στο όνομα της πολυφωνίας και ουσιαστικά ενεργώντας σε μια αντικουκουέ κατεύθυνση.

 

Θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει την ποιότητα του ήθους και της συνέπειας αυτών που άλλα λένε τη μια φορά κι άλλα την άλλη, άλλα λένε κι άλλα πιστεύουν, άλλα λένε κι άλλα κάνουνε, κι αυτών που έχουν την απόφαση και τη δύναμη να ακολουθούν απαρέγκλιτα και σε οποιαδήποτε κατάσταση ή περίπτωση το δύσκολο, αλλά και τόσο όμορφο δρόμο της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των αγροτών, των υπάλληλων, των εργαζομένων γενικά. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια που ξεκινούμε θα εκτιμηθεί απ’ όλους τους Λέσβιους και ελπίζουμε ότι θα στηρίξουν ολόψυχα την εφημερίδα μας».

 

Περισσότερα από 20 χρόνια, σήμερα, πιστεύουμε ότι το Νέο Εμπρός κατάφερε να μείνει στη συνείδηση των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των άνεργων, των συνταξιούχων, των γυναικών και της νεολαίας του νησιού μας σαν την εφημερίδα που κυκλοφορεί μόνο σαν ακούραστος συμπαραστάτης και υποστηριχτής κάθε δίκαιης υπόθεσης τους και μπροστάρης στους μαζικούς ταξικούς αγώνες τους.