ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ

Είναι και παραμένουν επίκαιρα, σήμερα που η κυβέρνηση εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, που η δημόσια περιουσία μπαίνει ενέχυρο για την διασφάλιση των τοκογλύφων (ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ)

Κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης, για τη συμμετοχή στο Συλλαλητήριο, για την 37η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, την Τετάρτη 17 Νοέμβρη και ώρα 5 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, Νέοι και νέες, Άνεργοι,

Αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, φτωχομεσαίοι αγρότες, μετανάστες.

Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώνονται στις 17 Νοέμβρη από την παλλαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Μία εξέγερση που είχε τη διαδρομή και κορύφωση μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, που αναπτύχθηκαν από το 1970 και μετά, με διάφορες μορφές πάλης, απεργιακές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, με αντιδικτατορικές εκδηλώσεις στους φοιτητές.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου που δήλωναν τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του αγώνα, που μιλούσαν για το ψωμί του λαού, που μιλούσαν για καλύτερη παιδεία, που μιλούσαν για την ελευθερία του λαού μας από τους κάθε είδους δυνάστες και όπως φωνάχτηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του Λαού και της εργατικής νεολαίας:

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ

Eιναι και παραμένουν επίκαιρα, σήμερα που η κυβέρνηση εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, που η δημόσια περιουσία μπαίνει ενέχυρο για την διασφάλιση των τοκογλύφων (ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ).

Η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο έχει δρομολογηθεί από καιρό και συνδέεται άμεσα με την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου (πετρέλαιο-φυσικό αέριο) και γι’ αυτές τις συμφωνίες και εκχωρήσεις έχει σύμμαχο την ένοχη σιωπή της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ.

Είτε πρόκειται για τα πετρέλαια και το στρατηγικό έλεγχο, είτε για υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για την εξασφάλιση των δανειστών (Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Ε.Κ.Τ.), η ουσία είναι ότι η χώρα μας έχει παραδοθεί συνειδητά στον έλεγχο των ξένων με την εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών κέντρων, σε καθοριστικές πολιτικές της κρατικής πολιτικής.

Σήμερα 37 χρόνια μετά την εξέγερση της 17 Νοέμβρη του 1973  η εργατική τάξη, η λαϊκή οικογένεια, η νεολαία, στενάζουν κάτω από το βάρος της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση με την ανοχή της Ν.Δ. και τη στήριξη του ΛΑΟΣ. Η φτώχεια, η ανεργία έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις και με τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των μονοπωλίων και τους τοκογλύφους πιστωτές του κράτους, θα είναι δυσβάσταχτα για το λαό τους επόμενους μήνες.

Σήμερα 37 χρόνια μετά, η παιδεία με τον νέο νόμο πλαίσιο, που φέρνει η κυβέρνηση, γίνεται εμπόρευμα και τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, που ανάλογα με την τσέπη ο κάθε ένας θα αγοράζει γνώσεις, τέτοιες που χρειάζονται τα μονοπώλια για την μεγαλύτερη κερδοφορία τους.

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πέρα από τις ιστορικές μνήμες, μας δίνει ένα μήνυμα ό,τι όταν ο λαός θέλει, μπορεί να δρομολογήσει άλλες λύσεις, από αυτές που επεξεργάζονται οι καταπιεστές του, οι ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλια, μαζί με τις υποταγμένες κυβερνήσεις και κόμματα.

Γιατί για μας η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, είναι μέρα αγώνα και όσο και αν προσπαθούν οι διάφοροι συμβιβασμένοι να υποβαθμίσουν τα αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματα και τα νοήματα της στη συνείδηση του λαού, αυτά θα μείνουν πάντα επίκαιρα. Και όσο κι αν οι διάφοροι γραφικοί, καλοβολεμένοι σημερινοί διαχειριστές από διάφορες θεσούλες,  επικαλούνται ως μουσειακές περγαμηνές την συμμετοχή τους τότε στην εξέγερση, για να παρουσιάσουν σαν συνέχεια των πόθων του λαού την σημερινή υποταγή τους στον ιμπεριαλισμό, τα μονοπώλια και γενικά στο σύστημα, ο λαός θα τους απαξιώσει. Θα σηκώσει το μπόϊ του, θα καταλάβει την δύναμή του και θα βάλει κάθε κατεργάρη στο πάγκο του.

Είναι καιρός πλέον τα οράματα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου να γίνουν πράξη. Ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Οι παραγωγοί του πλούτου να απολαμβάνουν τα προϊόντα του ιδρώτα τους. Η μόνιμη και σταθερή δουλεία θα είναι δικαίωμα.  Η παιδεία, η υγεία-κοινωνική πρόνοια, η στέγη, η διατροφή, το νερό, ο πολιτισμός και γενικά όλες οι σύγχρονες  λαϊκές ανάγκες να πάψουν να είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικά αγαθά.

Όλοι στο συλλαλητήριο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που οργανώνει το ΜΑΣ, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, ο  Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών και η  Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου την ΤΕΤΑΡΤΗ 17 Νοέμβρη και ώρα 5 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ σε νέους αγώνες μας καλεί