ΟΥΤΕ με καράβι δε θα ταξιδεύουμε!

ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Αυξήσεις κατά 10% στα εισιτήρια, αλλά στο 1% οι «αυξήσεις» – κοροϊδία στους εργαζόμενους, με τις πλάτες της ΠΝΟ

Αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και στο 10% στις ήδη εξωφρενικές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων επέβαλαν από1 Απρίλη, πλήρως αποθρασυμένες από την αντιλαϊκή πολιτική, 4 μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Οι εφοπλιστές, ταυτόχρονα με την επίθεση που εξαπολύουν στο ήδη λεηλατημένο από την αντεργατική, αντιλαϊκή λαίλαπα, εργατικό εισόδημα, σε συμπαιγνία με τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ, σπεύδουν να εντείνουν ακόμα περισσότερο την άγρια εκμετάλλευση που βιώνουν οι ναυτεργάτες στα πλοία, δίνοντας αυξήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις του 2010 και του 2011, 1,5% και 1%, αντίστοιχα! Πρόκειται για εν κρυπτώ συμφωνία που κλείστηκε μεταξύ των συμβιβασμένων και της Ενωσης Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυξάνει κατά 33% περίπου το ποσό των επιδοτήσεων που είχε αρχικά προϋπολογίσει για το 2011, ώστε οι εφοπλιστές από 92,8 ευρώ να εισπράξουν τελικά 126 εκατομμύρια ευρώ!

Αυξήσεις – «φωτιά» στα εισιτήρια

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, οι εταιρείες που επέβαλαν αύξηση είναι οι ΑΝΕΚ, HSW (θυγατρική της πρώτης), η BLUE STAR και η Αγούδημος LINES. Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία είναι αρκετά για να βγει συμπέρασμα. Από Πειραιά για Ικαρία το εισιτήριο οικονομικής θέσης από 45,50 που ήταν, έχει εκτιναχθεί στα 50,50 ευρώ, ποσοστό αύξησης 10,98%! Από Πειραιά για Σάμο η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται από τα 52,50 στα 58 ευρώ (ποσοστό αύξησης 9,48%), για Νάξο από 46 στα 51 ευρώ (αύξηση 10,8%).

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) και Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, σε δελτίο Τύπου γι’ αυτές τις εξελίξεις, τονίζουν: «Κυβέρνηση – εφοπλιστές και οι υπηρέτες τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και την πολιτική ζωή θέλουν να επιβάλουν τη “σιωπή των αμνών” για να συνεχίσουν τις συναλλαγές» σε βάρος των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων. «Υπουργείο – συνεχίζουν – και ΠΝΟ συναλλάσσονται με τους εφοπλιστές, εξαπατούν τους ναυτεργάτες και ιδιαίτερα η Ενωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) που πρωτοστατεί σε μυστικές συμφωνίες, όπως στο κρουαζιερόπλοιο “CRYSTAL” που συμφώνησε στη μείωση των ναυτών με συγκροτημένα δικαιώματα».

Καλούν τους ναυτεργάτες να οργανώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και των φορέων της, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα σε όλους τους χώρους, να πλαισιώσουν την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και απαιτούν «να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ για πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Νέα ληστεία

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός κατάφεραν ένα ακόμη πλήγμα στο εισόδημα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στις αυξημένες δαπάνες για την Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία, στις ληστρικές ανατιμήσεις των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ, προσθέτουν την αύξηση κατά 10% στα εισιτήρια όλων των πλοίων.

Την ίδια ώρα που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα νησιά που ερημώνουν, τον τουρισμό που καταστρέφεται και που κατηγορούν το ΠΑΜΕ για αυτά, την ίδια ώρα μεγαλώνουν τις δυσκολίες πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων στα νησιά. Δυσκολεύουν τις δυνατότητες διακοπών, αυξάνουν το κόστος μεταφοράς των προϊόντων.

Κλέβουν όλοι τους μαζί για μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, επιβεβαιώνοντας ότι δε σταματούν μπροστά σε οποιοδήποτε έγκλημα, προκειμένου να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα εφοπλιστικά κέρδη.

Η απάντηση σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές είναι η ενιαία δράση των συνδικάτων με τους κατοίκους των νησιών, τη νεολαία για τη ματαίωση των ληστρικών αυξήσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να γίνουν τα καράβια λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία των λαϊκών στρωμάτων».