ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ– ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Μέρα Πανελλαδικής Δράσης, Τετάρτη 13 Ιούλη

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

Τα παραπάνω τονίζει η ανακοίνωση – κάλεσμα του σωματείου με την οποία καλεί τα μέλη του και γενικά τους εργαζόμενους του χώρου σε επαγρύπνηση και δράση στους χώρους δουλειάς τους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει για τα καλά και οι μεγαλοξενοδόχοι, συνολικά οι μεγαλοεργοδότες του τουρισμού και του επισιτισμού, τρίβουν τα χέρια τους μπροστά σε μια «καλή» τουριστική σεζόν που θα γιγαντώσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Την ίδια στιγμή, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, συνολικά η εργατική τάξη της χώρας, δέχονται απανωτά αντεργατικά χτυπήματα, προκειμένου να γίνουν ακόμα πιο φτηνοί, ακόμα πιο ευέλικτοι για το καλό της «τουριστικής ανάπτυξης» στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Δηλαδή, για να θησαυρίσουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς το δικαίωμα στην αναψυχή και την ξεκούραση στο σημερινό σύστημα έχει μετατραπεί σε ένα πολύ ακριβό εμπόρευμα, που όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι μπορούν να απολαμβάνουν.

Η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης προκλητικά, που της στερεί τον τουρισμό και την αναψυχή, χαρίζει προνόμια και απαλλαγές στο τουριστικό κεφάλαιο, τους μπουκώνει ασταμάτητα με ζεστό χρήμα, την ίδια στιγμή που η χαρά των μεγαλοεπιχειρηματιών που λυμαίνονται τον τουρισμό δεν κρύβεται, αφού, όπως δηλώνουν, φέτος «ο τουρισμός θα πάει καλά» και εννοούν για τις τσέπες τους. Αρκεί να αναφερθεί ότι μετά τον Απρίλη του 2010 η κυβέρνηση χάρισε με μια σειρά σχετικές αποφάσεις συνολικά 113,6 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας και κάλυψης των εργοδοτικών και εργατικών ασφαλιστικών εισφορών.

Τη δράση για την οργάνωση του κλάδου μέσα στους τόπους δουλειάς, εκεί που οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, στα Ξενοδοχεία, συνολικά στον Τουρισμό, βιώνουν την άγρια εργοδοτική εκμετάλλευση, την εντατικοποίηση, τις άθλιες συνθήκες, κλιμακώνουν και εντείνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό – Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία. Βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής που απευθύνουν στους εργαζόμενους του κλάδου τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης, την Τετάρτη 13 Ιούλη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο και εδώ στη Λέσβο δίνουμε τη μάχη και καλούμε τους εργαζόμενους να μετατρέψουν τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση και την οργή τους σε οργανωμένη δράση, σε συμμετοχή, σε αγώνα για τη ζωή, μέσα από την εγγραφή στα σωματεία τους, την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, την εξασφάλιση και διατήρηση της ταξικής πορείας του σωματείου επισιτισμού και τουρισμού στο νησί μας, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης όπου σήμερα κυριαρχεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, που αποτελεί μέρος του προβλήματος. Η επίθεση σε βάρος μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Τώρα πιο καθαρά από ποτέ, αποδεικνύεται περίτρανα ότι λένε ψέματα. Και πριν από την κρίση, σε εποχές ανάπτυξης, πάλι μέτρα έπαιρναν που δυσκόλευαν τη ζωή μας όλο και περισσότερο. Οι εποχικά εργαζόμενοι του κλάδου, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, εργάζονται το πολύ πέντε μήνες το χρόνο και το εισόδημά τους δεν ξεπερνά για όλο το χρόνο τα 7.500 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό το επίδομα ανεργίας – πείνας, για τέσσερις μόλις μήνες. Δημιούργησαν τα χρέη, που τα φορτώνουν διαρκώς στο λαό, από τη χρηματοδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, των κρατικοδίαιτων ξενοδόχων. Γι’ αυτό η έξοδος από την κρίση, με ενισχυμένους τους καπιταλιστές σημαίνει ακόμα περισσότερα δεινά για την εργατική τάξη. Η ενίσχυση της δημοκρατίας τους με τη συναίνεση των κομμάτων τους, σημαίνει ακόμα πιο ισχυρή εδραίωση της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Το σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού Λέσβου καλεί τους νέους εργαζόμενους στον κλάδο να πάρουν τα αιτήματα του ΠΑΜΕ για εφόδιο και να ενισχύσουν την οργάνωσή τους στους χώρους δουλειάς, με επιτροπές αγώνα και σωματειακές επιτροπές, δυναμώνοντας τη συμμαχία και την κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά. Σε αυτό το σημείο είναι επιτακτική ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε οι νέοι εργαζόμενοι, να οργανωθούν και να παλέψουν ενάντια στον πραγματικό τους εχθρό, ενάντια στο αδυσώπητο πρόσωπο του Καπιταλισμού και των στυγνών υποστηρικτών του. Τώρα πρέπει να δώσουμε ηχηρή και μαζική απάντηση, να πάρουμε επιτέλους την κατάσταση στα χέρια μας, να οργανωθούμε στα σωματεία μας και να τολμήσουμε να παλέψουμε μέσα από τις γραμμές του».