Στην επόμενη Βουλή θα φέρουμε σχέδιο νόμου που θα βάζει πολύ συγκεκριμένα την κατάργηση, την ανατροπή της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου.
«Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει πριν ή μετά τις εκλογές – κατά τη γνώμη μας για εκλογές θα πάμε – δεν πρόκειται να καταργήσει ούτε τη δανειακή σύμβαση, ούτε το μνημόνιο και πολύ περισσότερο δεν θα καταργήσει τις συνέπειές τους. Κάποιος αέρας πνέει στην Ευρώπη, το είπα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά προς το παρόν είναι αέρας κοπανιστός. Όποιες τροποποιήσεις γίνουν δεν θα αφορούν τη βελτίωση της ζωής των λαών.
Εμείς στην επόμενη Βουλή θα φέρουμε σχέδιο νόμου που θα βάζει πολύ συγκεκριμένα την κατάργηση, την ανατροπή της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου κι ας τοποθετηθούν τα κόμματα. Στο κάτω-κάτω, μια απόφαση της Βουλής, πλειοψηφική, αν υπάρχει, θα είναι πολύ πιο σημαντική από κάποιες επιστολές που στέλνονται ή ζητούνται να σταλούν, που όπως και να το κάνουμε είναι αμφιλεγόμενες. Επιδέχονται πολλές ερμηνείες, ενώ μια απόφαση, ένας νόμος της ελληνικής βουλής, θα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος.
Αυτό που συγκεντρώνει την προσοχή μας είναι η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση του λαού να μην αντικατασταθεί από μια απογοήτευση, από ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες. Η απογοήτευση σίγουρα οδηγεί το λαό σε συμβιβασμό, σε υποχώρηση και σε ήττα. Η οργή όταν οδηγηθεί σε αγωνιστικά κανάλια πάντα φέρνει κάτι καλύτερο.
Τέλος, θεωρούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα, τα οποία δεν μπορεί να αλλάξουν ριζικά άμεσα, όμως στην πορεία σίγουρα θα αλλάξουν, από τη στιγμή που ο λαός δεν μπορεί να έχει μια κυβέρνηση δική του, μια κυβέρνηση που θα καταργήσει το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση, τις συνέπειές τους, μια κυβέρνηση που θα λύσει τα προβλήματά του, έχει μια ευκαιρία στα χέρια του, με τα σημερινά δεδομένα. Και αυτή η ευκαιρία είναι να αναδείξει το ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό, να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα, για να μπορούμε κάτι να αποτρέψουμε, κάτι να διεκδικήσουμε, κάτι να βελτιώσουμε. Αύριο, στη συγκέντρωση που έχουμε θα πούμε πολλά περισσότερα».
Κυρία Παπαρήγα θα αρνηθείτε συμμετοχή σας στην κυβέρνηση μετά και τις επόμενες εκλογές, αν σας την προτείνει κάποιο από τα κόμματα που θα έχουν αρκετό αριθμό βουλευτών;
«Σε αυτήν την ερώτηση έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Με την ευκαιρία θα σας πω το εξής: Οι διερευνητικές εντολές κατά τη γνώμη μας έδειξαν, πέρα από το σόου, την ανευθυνότητά τους μπροστά στον ελληνικό λαό. Ένα κόμμα έβαζε πέντε σημεία, ένα άλλο έβαζε εννιά, ένα άλλο έβαζε δύο κόκκινες γραμμές, το άλλο έβαζε τέσσερις κόκκινες γραμμές. Προσέξτε: Όταν θα γίνει μια κυβέρνηση, είτε θα είναι για ένα χρόνο, είτε για τέσσερα, έχει να ασχοληθεί με τα πάντα. Εδώ, η κυβέρνηση του κυρίου Παπαδήμου είχε να ασχοληθεί και με έκτακτα ζητήματα. Τώρα π.χ. θα πάνε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί λοιπόν να κρύβονται, στο όνομα του να «κάνουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας». Δεν μπορεί, ιδιαίτερα τα κόμματα που, εν πάση περιπτώσει, διεκδικούν την κυβέρνηση να βάζουν πέντε, έξι, επτά σημεία μίνιμουμ. Τι θα πει μίνιμουμ; Όταν θα κυβερνήσεις θα έχεις το μάξιμουμ των ζητημάτων. Να σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δε λένε τίποτα. Άλλος βάζει μόνο το όνομα της FYROM. Μα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί και με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας αυτής της βρώμικης, της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Μπορώ, λοιπόν, εγώ να βλέπω στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ μόνο το θέμα της FYROM;
Άρα λοιπόν εδώ, κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό γιατί του λένε, βάζουν επιλεκτικούς στόχους που ο λαός τους ακούει με συμπάθεια και με ελπίδα. Εάν εμείς κάναμε πρόταση κυβερνητικής συμμετοχής και συνεργασίας θα βάζαμε το σύνολο των θεμάτων. Και, βεβαίως, όταν κάνεις πρόταση συνεργασίας, κάνεις αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά θέτεις όλα τα ζητήματα, από αυτά που ξέρεις ότι τον πρώτο χρόνο, τον δεύτερο, τον τρίτο, τον τέταρτο, θα τεθούν.
Η χρησιμοποίηση των διερευνητικών εντολών ήταν ένα σόου κοροϊδίας του λαού. Και με την ευκαιρία να θυμίσω, όταν εμείς είπαμε ότι δε θα πάρουμε τη διερευνητική εντολή αν είμαστε τρίτο κόμμα, το ξεκαθαρίσαμε. Βεβαίως θα ερχόμασταν να την πάρουμε και θα την καταθέταμε. Για ποιο σκοπό; Γιατί όταν παίρνεις μέρος σε διερευνητικές εντολές κάνεις πρόταση για συνεργασία. Θα πηγαίναμε λοιπόν τη δική μας πρόταση για συνεργασία, θα διατυπώναμε μια πρόταση, θα έλεγαν όλοι όχι και μετά θα λέγαμε «φταίτε εσείς που δε συμφωνήσατε μαζί μας»;
Και ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει πού αρχίζει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός».
Αυτό κάνει ο κύριος Τσίπρας;
«Όλοι τους».
Σας γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την επιστολή Παπαδήμου;
«Ο κύριος Παπούλιας μου είπε ότι υπάρχει αυτή η επιστολή. Κοιτάξτε, θα τη διάβαζα την επιστολή και θα τηρούσα – αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος – και αυτό που θα μου έλεγε ότι «σε παρακαλώ μην τη δημοσιοποιήσεις γιατί είναι προσωπική επιστολή προς εμένα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Εμείς όταν δίνουμε το λόγο μας τον τηρούμε, δεν κάνουμε παράπλευρες διαρροές.
Γιατί δεν τη διάβασα; Γιατί σε προεκλογική περίοδο πρέπει να ενημερώσουμε ως Κόμμα τον ελληνικό λαό ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι αυτή. Και θα προσθέταμε και το άλλο: Αυτά που σου λένε τα άλλα κόμματα, με συγχωρείτε, είναι μπαρούφες.
Είμαι βέβαιη ότι η έκθεση θα διαρρεύσει. Στα προεκλογικά πάνελ θα πετάγονται τέτοια πράγματα. Εμείς δε διαβάσαμε, άρα δεν διαρρέουμε. Επισημαίνω: Αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος θα τη διάβαζα, αλλά σε προεκλογική περίοδο, που οι άλλοι διαρρέουν, εμείς δε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία, αφού μπήκε σαν προϋπόθεση να μην τα χρησιμοποιήσουμε.
Και με την ευκαιρία: Είμαι βέβαιη ότι αυτήν την έκθεση την ξέρει η Τρόικα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κύριος Παπαδήμος ή η κυβέρνηση έβαλε τέτοιους περιορισμούς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και γιατί να τη δώσουν μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας; Να τη δώσουν απευθείας. Δε χρειαζόταν να μεσολαβήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από τη στιγμή όμως που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δέσμευση, εμείς σεβόμαστε τη δέσμευσή του, αλλά δεν μπορούμε να διαβάσουμε και εμείς ένα κείμενο και μετά να βάλουμε «τσιρότο»».
Νέα μέτρα περιλαμβάνει αυτή η επιστολή;
«Μα σας είπα δεν την είδα, δεν τη διάβασα».