ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

του Αιγαίου

για το λαό μας

και τους ναυτεργάτες,

επιστρέφουν δεκαετίες πίσω!

Να απασχολήσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο για να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του σ’ αυτές τις πολιτικές, που στην κυριολεξία καταδικάζουν τα νησιά μας σε αργό θάνατο καθώς και την απαίτησή του να σταματήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις και να εξασφαλισθούν ανθρώπινες, σύγχρονες, ασφαλείς, τακτικές και με χαμηλό εισιτήριο ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου Στρατής Κόρακας απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και ζήτησε να μπει το θέμα της αναδιάρθρωσης της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου.

Ο Στρατής Κόρακας στην επιστολή του τονίζει ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς που σχεδιάζεται «θα μεταβάλλει συθέμελα τις θαλάσσιες μεταφορές στο Αιγαίο.

Στο τραπέζι μπαίνουν εργασιακά, αναχρηματοδοτήσεις, ρυθμίσεις δανείων και η πλήρης ανατροπή του χάρτη των δρομολογίων αλλά και του ισχύοντος θεσμικού και φορολογικού πλαισίου.

Στα χέρια του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη βρίσκεται έκθεση με τίτλο «Σχέδιο Δράσης για την Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Ακτοπλοΐας» την οποία συνέταξε κατόπιν σχετικής συνεννόησης ο σύμβουλος του δημοσίου Planet, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Μεταξύ άλλων η μελέτη εισηγείται ουσιαστικά ως «δυνητική κατεύθυνση» τον εκ του μηδενός επαναπροσδιορισμό των αναγκών δρομολόγησης από και προς τους λιμένες της χώρας και την πλήρη εφαρμογή (κατόπιν σχετικής μελέτης) του συστήματος hub & spoke.

Να χρησιμοποιούνται δηλαδή κάποια λιμάνια ως κομβικά τα οποία θα εξυπηρετούνται από κύριες γραμμές και τα υπόλοιπα περιμετρικά λιμάνια να εξυπηρετούνται από τοπικές γραμμές. Δηλαδή για παράδειγμα για να πάει κάποιος στις Κυκλάδες να ταξιδεύει π.χ. στην Σύρο και από εκεί με άλλο πλοίο να μεταφέρεται στον τελικό προορισμό του. Το ίδιο προτείνεται για τη Μυτιλήνη ως κομβικό λιμάνι και περιμετρικά της Χίου και της Λήμνου.

Λόγος γίνεται ακόμα για άρση των θεσμικών περιορισμών που οδηγούν σε επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας του κλάδου και που συνδέονται πλήρως με την ασφάλεια των πλόων όπως είναι η απαίτηση κατοχής πι σ τ ο π ο ι η τ ι κ ο ύ ελληνομάθειας για το προσωπικό που δεν είναι Ελληνες, οι συνθέσεις “safe manning” ( α σ φ α λ ο ύ ς επάνδρωσης) ανά πλοίο ανάλογα με το δρομολόγιο και τα χαρακτηριστικά του πλοίου και τα σωστικά μέσα. Στο πρόσφατο ναυάγιο του “Concordia” αναδείχτηκαν ακριβώς τέτοια προβλήματα κατά την εκκένωση του πλοίου.

Επίσης προωθείται η πλήρης απελευθέρωση των τιμών των ναύλων. Κρατικό ναυλολόγιο θα ισχύει μόνο στις επιδοτούμενες γραμμές. Απελευθερώνεται οριστικά το όριο ηλικίας των πλοίων της ακτοπλοΐας και παραπέμπεται για το απώτερο μέλλον η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στις άγονες γραμμές.

Καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, που είναι ένα μέρος των όσων προβλέπονται, ότι η περιοχή μας και συνολικά οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του Αιγαίου για το λαό μας και τους ναυτεργάτες, επιστρέφουν και με τη βούλα δεκαετίες πίσω, ελέω των εφοπλιστικών συμφερόντων και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που τα υπηρετούν.

Θεωρούμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη αυτό το ζωτικής σημασίας ζήτημα να απασχολήσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο για να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του σ’ αυτές τις πολιτικές, που στην κυριολεξία καταδικάζουν τα νησιά μας σε αργό θάνατο καθώς και την απαίτησή του νασταματήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις και να εξασφαλισθούν ανθρώπινες, σύγχρονες, ασφαλείς, τακτικές και με χαμηλό εισιτήριο ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες».