Ερώτηση του ΚΚΕ για την Πρωτοβάθμια Υγεία στη Λέσβο

boylh-2

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε σχέση με την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Υγεία στη Λέσβο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου. Το κείμενο της Ερώτησης:

«Η κατάσταση τόσο στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Μυτιλήνης) όσο και στα 4 Κέντρα Υγείας του νησιού είναι τραγική. Αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των δημόσιων δομών Υγείας με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Συγκεκριμένα:

ΠΕΔΥ

Από τον Μάρτιο του 2014 που το ΙΚΑ μετατράπηκε σε ΠΕΔΥ συνεχίζει να λειτουργεί μόνο το κατάστημα της Μυτιλήνης (καταργήθηκε της Γέρας), με τεράστιες ελλείψεις λόγω και της αποχώρησης των γιατρών του πρώην ΙΚΑ.

Σήμερα λειτουργεί μόνο με 5 γιατρούς (υπηρετούσαν 40) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προστίθενται δε σ’ αυτούς 2 γενικοί γιατροί και 1 παθολόγος σε καθημερινή βάση από τα ΚΥ και ΠΙ. Ενώ εναλλάξ 1 έως 2 φορές την εβδομάδα καλύπτουν τις ανάγκες άλλοι 4 γενικοί γιατροί από ΠΙ κοντά στην πόλη.

Από 15.3.2015 δεν λειτουργεί η απογευματινή βάρδια έως τις 7 μ.μ. Τα ιατρεία κλείνουν 3 μ.μ. γιατί η μοναδική γιατρός (αποσπασμένη από τον Πειραιά) επέστρεψε στην έδρα της. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε για συνταγογράφηση.

Οι ειδικότητες των γιατρών που υπηρετούν είναι: Παθολόγου, πνευμονολόγου, γυναικολόγου, μικροβιολόγου-κυτταρολόγου και οδοντιάτρου. Λείπουν βασικές ειδικότητες όπως: Παιδιάτρου, οφθαλμιάτρου χειρουργού, καρδιολόγου, ακτινολόγου, ορθοπεδικού.

Στο Ακτινολογικό υπάρχει μόνο 1 τεχνολόγος από τον οποίον γίνονται οι ακτινογραφίες και οι γνωματεύσεις – διαγνώσεις γίνονται στο Νοσοκομείο.

Ο μοναδικός οδοντίατρος δεν μπορεί να κάνει προσθετικές εργασίες διότι εδώ και 35 χρόνια δεν υπάρχει οδοντοτεχνίτης. Επιπλέον από 2 ετών δεν λειτουργεί και το ακτινολογικό μηχάνημα του οδοντιατρικού ιατρείου.

Υπάρχουν συχνά προβλήματα και ελλείψεις υλικών στον τεχνολογικό εξοπλισμό σε αντιδραστήρια και αναλώσιμα.

Το δε λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό είναι ελάχιστο: 9 νοσηλεύτριες, 3 μαίες, 1 εμφανιστής και 4 τεχνολόγοι – παρασκευαστές. Το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη της έως τώρα 12ωρης λειτουργίας. Τα κενά σε διοικητικό προσωπικό καλύπτονται με Vaucher.

Κέντρα Υγείας – Περιφερειακά Ιατρεία (Αγροτικά Ιατρεία)

Υπάρχουν 4 Κέντρα Υγείας στη Λέσβο (Καλλονής, Πολιχνίτου, Πλωμαρίου, Άντισσας) με 31 ΠΙ. Καλύπτουν σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μαζί με το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης όλο το νησί με πληθυσμό περίπου 100 χιλιάδες και με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Σημειωτέον ότι ο πληθυσμός τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται κατά πολύ.

Αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Μένουν συχνά χωρίς τα στοιχειώδη αναλώσιμα – φάρμακα – αντιδραστήρια. Με την ένταξή τους δε από 1-1-15 στη 2η ΥΠΕ (Πειραιά) η κατάσταση επιδεινώθηκε παραπέρα γιατί πρέπει τα πάντα να εγκρίνονται από εκεί περνώντας και από το Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα:

Κέντρο Υγείας Καλλονής

Παντελής έλλειψη υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων. Γίνονται εφημερίες που δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει γενική ούρων.

Υπάρχει έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου με αποτέλεσμα να μένει αρκετές φορές το ΚΥ χωρίς ασθενοφόρο. Σε περίπτωση διακομιδής με το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των γιατρών στο ΚΥ και αν κάποιος χρησιμοποιήσει ταξί δεν παίρνει πίσω από το ταμείο τα λεφτά που έχει πληρώσει.

Έχει διακοπεί η σίτιση στην εφημερία των γιατρών στα ΚΥ.

Στα 16 Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται στο ΚΥ, υπάρχουν 3 κενά (Στύψη, Συκαμιά και Κλειού), ενώ στην Πέτρα υπάρχει μόνο ένας γιατρός αντί 2 που χρειάζονται.

Λόγω έλλειψης υλικών στα ΚΥ δεν υπάρχει η δυνατότητα εξοπλισμού των ΠΙ, με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής πρώτων βοηθειών στο επίπεδο του ιατρείου.

Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

Λείπουν 2 αγροτικοί γιατροί, παιδίατρος (τώρα καλύπτεται από ΚΥ Καλλονής), χειριστής ακτινολόγος, παρασκευάστρια μικροβιολόγος (με αποτέλεσμα να μένουν κλειστά το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό). Επίσης οι φύλακες του ΚΥ έχουν συνταξιοδοτηθεί και το ΚΥ μένει αφύλακτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν υπάρχει συντηρητής (συνταξιοδοτήθηκε), με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με κάθε βλάβη. Λείπουν τουλάχιστον 2 οδηγοί ασθενοφόρου, ένα ασθενοφόρο και επιβάλλεται η άμεση επισκευή του υπάρχοντος που είναι παλαιό και χαλασμένο. Λείπει επίσης 1 διοικητικός υπάλληλος.

Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Έχει επίσης μεγάλες ελλείψεις: Τρεις γιατροί γενικής ιατρικής, ένας οδοντογιατρός και μια νοσηλεύτρια έχουν αποσπαστεί στο ΠΕΔΥ και στο Νοσοκομείο. Μένει κενή η θέση της παρασκευάστριας. Τρεις κενές θέσεις γενικής ιατρικής δεν έχουν προκηρυχτεί. Το ακτινολογικό εμφανιστήριο είναι απαρχαιωμένο. Λείπουν τρεις οδηγοί ασθενοφόρου και το ένα από τα δύο ασθενοφόρα είναι παμπάλαιο και ουσιαστικά άχρηστο.

Κέντρο Υγείας Άντισσας

Δεν υπάρχει οδοντίατρος και παιδίατρος. Από τα 4 ΠΙ είναι κενά τα 2. Εφημερεύουν 1 αγροτικός γιατρός και 1 επιμελητής. Δεν υπάρχει μαία, παρασκευαστής μικροβιολόγος. Λείπουν 3 νοσηλεύτριες, 3 οδηγοί, 2 τουλάχιστον φύλακες, 2 καθαρίστριες. Υπάρχει ένα ασθενοφόρο αντί για δύο, δεδομένου μάλιστα ότι η Άντισσα απέχει 70 περίπου χλμ. από τη Μυτιλήνη το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή των κατοίκων.

Στο Περιφερειακό Ιατρείο Λουτρών υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικά υλικά, σε υλικά καθαριότητας ακόμη και σε χαρτί για τη συνταγογράφηση. Από τις 2 θέσεις αγροτικών γιατρών είναι καλυμμένη μόνο η μία και η γιατρός πρέπει να καλύψει τις ανάγκες Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών, της Σκάλας Λουτρών, της Δημοτικής Κοινότητας Ταξιαρχών και της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Μαρίνας.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για:

Την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (γιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικού και διοικητικό) ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και εύρυθμη λειτουργία τόσο του ΠΕΔΥ όσο και των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρών της Λέσβου για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες υπηρεσιών υγείας των κατοίκων του νησιού.

Να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες για τεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα, υγειονομικό και άλλο αναλώσιμο υλικό για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας με τα απαραίτητα ασθενοφόρα στελεχωμένα με το αντίστοιχο αναγκαίο προσωπικό ώστε να καλύπτονται έγκαιρα και σωστά οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού».