Συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για την υγεία: Δραματική κατάσταση και στα νησιά!

ygeia-kinhtopoihsh-20(1)

Τα συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στην πρόληψη, στην προστασία και την αποκατάσταση της υγείας του, έφερε την Παρασκευή, 1 Ιούλη, στη Βουλή το ΚΚΕ, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προς τον υπουργό Υγείας. Με την Επίκαιρη Επερώτηση, το ΚΚΕ ανέδειξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαμορφώνει την πολιτική της στην Υγεία με κριτήριο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας», δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Απαίτησε από το κράτος να εξασφαλίσει δωρεάν, πλήρη και απρόσκοπτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία για όλους, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών Υγείας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Έθεσε, ταυτόχρονα, το γενικότερο ζήτημα για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ένα σύστημα Υγείας που θα μπορεί να ικανοποιεί πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, σύμφωνα με αντίληψη του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης,ριζικές αλλαγές στις σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής. Στη συζήτηση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και τοποθετήθηκαν βουλευτές του Κόμματος και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επισήμανε αρχικά ότι «αυτά τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που φέρνει σήμερα η Επερώτηση του ΚΚΕ για την Υγεία έπρεπε να συζητάμε» και όχι να αναλώνονται τα κόμματα σε «ατέρμονες συζητήσεις για εκλογικούς νόμους και συνταγματικές αναθεωρήσεις».

Παρατήρησε ότι «ο τομέας της Υγείας στενάζει. Οι εργαζόμενοι σε αυτόν έχουν ξεπεράσει τα όριά τους», λόγω των οξυμένων προβλημάτων στις κρατικές δομές και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, αποδίδοντας αυτή την κατάσταση τόσο στις προηγούμενες όσο και στη σημερινή κυβέρνηση, που ασκούν πολιτική «στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, της κερδοφορίας τους».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στην πρόοδο που έχει γίνει στην επιστήμη, στην ιατρική, στην έρευνα, στη φαρμακευτική, την ίδια στιγμή που «χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από αρρώστιες που η επιστήμη μπορεί να θέσει υπό έλεγχο ή τις έχουν ήδη θέσει σε ανεπτυγμένα κράτη» και «εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο στερούνται ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και Φαρμάκου», επειδή η Έρευνα, η Υγεία, η Επιστήμη, το Φάρμακο «υποτάσσονται στο στόχο της κατάκτησης εκ μέρους των μεγάλων συμφερόντων, των μονοπωλίων, μεγαλύτερου πρόσθετου κέρδους».

Αναπτύσσοντας την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, είπε ότι «η διαφωνία μας, εκτός από τα επιμέρους, εδράζεται στη συνολικά διαμορφωμένη ριζικά διαφορετική μας αντίληψη ως ΚΚΕ, για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Υγεία υπέρ του λαού», επικαλούμενος και την πείρα από το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, τα επιτεύγματα του οποίου τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα δεν αμφισβητούνται από κανέναν.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «και στον τομέα της Υγείας φαίνεται η φιλολαϊκή κοινωνική, πολιτική, οικονομική πρόταση του ΚΚΕ. Η θέση ότι για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και στην Υγεία και στο Φάρμακο, για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όφελος του λαού, απαιτούνται ριζικά διαφορετικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής, δηλαδή σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, με αποκλειστικό οδηγό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».