Aπεργία την Τετάρτη 22 Γενάρη 2020, ενάντια στα σχέδια για δημιουργία hot spots. Aπεγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών ΤΩΡΑ!

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας, την Τετάρτη 22 Γενάρη 2020, με συγκέντρωση στις 10.30 στην πλατεία Σαπφούς, αποφάσισε η διοίκηση του Παλλεσβιακού  Εργατοϋπαλληλικικού Κέντρου ενάντια στα νέα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων (hot spots).

Η κυβέρνηση αντί να σχεδιάζει πώς να δημιουργήσει νέα δομή κράτησης προσφύγων και μεταναστών, που λόγω και του τρόπου λειτουργίας της ως κέντρου-φυλακή θα διαμορφώσει ακόμα πιο εκρηκτικές συνθήκες, πρέπει άμεσα να σταματήσει τον εγκλωβισμό των χιλιάδων κατατρεγμένων στα νησιά.

Να αρθεί συνολικά ο γεωγραφικός περιορισμός που επέβαλε η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτής της ΝΔ που τον συνεχίζει. Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες σε ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, απ’ όπου με γρήγορες διαδικασίες να εξετάζονται τα αιτήματά τους και να μετακινηθούν προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Πρέπει τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση για τη μόνη πρόταση που θα δώσει συνολικά λύση στα προβλήματα τόσο των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, όσο και αυτά που αντικειμενικά δημιουργούνται από τον εγκλωβισμό στον ντόπιο πληθυσμό.

Για το κλείσιμο όλων των hot spots, τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και το συνολικό απεγκλωβισμό τους από την Ελλάδα.

Για την άμεση αποζημίωση στο 100% όλων των κατοίκων που έχουν υποστεί ζημιές.

Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στις προσφυγικές δομές και σεβασμό των προσφυγικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης. Για την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και του κανονισμού του Δουβλίνου.

Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με το πλαίσιο αιτημάτων του Π.Ε.Κ. απαιτούν και διεκδικούν:

  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους».

Την κινητοποίηση και το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης στο οποίο κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη και συνυπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και τα σωματεία του, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Λέσβου και τα σωματεία της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της δύναμης της καθώς και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνη.